• Informacje na temat:

    papryka z mielonym i kaszą gryczaną

Przepisy na temat: papryka z mielonym i kaszą gryczaną
  • Pierogi z kaszą gryczaną

    Składniki 4-6 porcji: - 1,5 szklanki mąki, - 1 żółtko, - 1,5 szklanki kaszy gryczanej ugotowanej na sypko, - duża cebula, - 25 dag twarogu, - 10 dag wędzonej słoniny, - 1/2 szklanki śmietany 18 proc., - mielona słodka papryka, - sól, pieprz Przygotowanie: 1. Z mąki, żółtka, oleju, szczypty soli, ciepłej wody zagnieść elastyczne ciasto. Przykryć, aby nie obeschło. 2. Posiekać cebulę...

  • Smaczne i bardzo zdrowe danie, polecam je szczególnie dzieciom i osobom dbającym o swoje zdrowie. Łatwe do przygotowania.

  • Co kryje w sobie kasza jaglana?

    O ile większość z nas wie, jak wygląda kasza manna czy kasza jęczmienna, a niektórzy kojarzą nawet z wizyt w barach mlecznych kaszę gryczaną, o tyle kasza jaglana dla wielu jest zagadką, choć(...) posiekany czosnek, po czym dołóż cukinię i paprykę. Duś, nie podlewając wodą, aż warzywa staną się przezroczyste i miękkie, ale zachowają jędrność. Wówczas wymieszaj je z kukurydzą i kaszą, dopraw...

  • Pamiętajmy o kaszach:). Dziś na tapecie gryczana niepalona. Mniej intensywna w smaku od jej popularniejszej koleżanki. Do tak przygotowanych kotletów wystarczy surówka/sałatka i mamy pełnowartościowy obiad.

  • Fioletowe łódeczki z mięsem i owocem granatu

    Składniki dla 4 osób: 2 bakłażany 20 dag mięsa mielonego wołowego pół szklanki kaszy gryczanej łyżeczka słodkiej czerwonej papryki szczypta chilli czerwona papryka 4 łyżki pestek(...) 200°C. Zagotuj osoloną szklankę wody z łyżeczką oleju, wsyp kaszę, przemieszaj. Zmniejsz gaz, gotuj kwadrans na wolnym ogniu pod przykryciem, zdejmij z ognia. Garnek z kaszą zawiń w ciepły koc, odstaw...

  • Smaczna odmiana mielonego, należy pamiętać aby dobrze je doprawić, polecam :-)

  • Propozycja na danie pełne smaków i aromatów, zarówno w części wegańskiej dania, jak i tej przeznaczonej dla koneserów mięsa. Całość jest bardzo pożywna i sycąca. Papryka jest delikatna, a mięso miękkie, bardzo soczyste i otulone gryczano - pomidorową kołderką.

  • W liściach kapusty nietypowy farsz schowałam. Cebula, marchew papryki kolorowe, dynia, kasza i przyprawy w smaku wyjątkowe.

  • Prawie tradycyjne mielone ale z kaszą gryczaną. Prawie gołąbki ale bez kapusty. Smaczne zarówno na ciepło jak i zimno.

  • W tym tygodniu mam dwa dni wyjęte trochę z życia, mało czasu na gotowanie, ale to nic na pewno nie zgłodniejecie :) Dzisiaj mam dla Was przepyszną, faszerowaną paprykę z mięsem mielonym i kaszą kuskus.

Artykuły na temat: papryka z mielonym i kaszą gryczaną
  • Nasza kasza gryczana

    ...się z mielonym mięsem - zrobisz z niej pyszne kotlety gryczane z ziołami i czosnkiem. Pyszne kaszotto  Podsmaż na oliwie posiekany czosnek i pora w talarkach. Dodaj filet z kurczaka pokrojony w małą kostkę, dopraw solą, pieprzem, oregano i dokładnie obsmaż. Wsyp suchą kaszę gryczaną, wymieszaj składniki i smaż przez 2-3 minuty. Wlej bulion i gotuj przez 5 minut pod przykryciem. Dodaj drobno...

  • Kasza gryczana to symbol polskiej kuchni. Nadaje się nie tylko do gołąbków i kotlecików. Świetnie sprawdza się również w roli sycącego dodatku do letnich sałatek. Fot. 123RF/Picsel Kasza gryczana, z powodu jej rozgrzewających właściwości, jest ceniona w medycynie ludowej. Odwar z kaszy gryczanej to naturalne lekarstwo, które pozwala uporać się z różnego rodzaju problemami układu trawiennego. Warto jeść kaszę gryczaną nie tylko dlatego, że świetnie komponuje się z sosami, mięsem czy surówkami....

  • Co kryje w sobie kasza jaglana?

    O ile większość z nas wie, jak wygląda kasza manna czy kasza jęczmienna, a niektórzy kojarzą z wizyt w barach mlecznych kaszę gryczaną, o tyle kasza jaglana dla wielu jest zagadką, choć jeszcze 100(...) się przezroczyste i miękkie, ale zachowają jędrność. Wówczas wymieszaj je z kukurydzą i kaszą, dopraw pieprzem, rozmarynem i sosem sojowym. Następnie przykryj i trzymaj na płytce około 8 minut. Podawaj...

  • Zachwycili się nią wieki temu w Polsce. Od tamtej pory weszła na stałe do polskich jadłospisów. Poznaj sekrety kaszy gryczanej. Z czym ją jeść, podpowiedzą ci nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel ‘'Gryka jak śnieg biała" -  pisał Adam Mickiewicz o roślinie, której owocem jest kasza gryczana. W Polsce była znana jeszcze przed sprowadzeniem ryżu i ziemniaków. Dobrze sprawdzała się szczególnie na Lubelszczyźnie, gdzie ze względu na słabe gleby trudno było uprawiać warzywa i zboża. Za sprawą Anny...

  • Smakołyki z gryki

    Można ugotować kaszę gryczaną na sypko i podać z sosem. Ale można też zrobić z niej prawdziwe dzieło sztuki.

  • Znamy wiele jej odmian. Może być słodka lub ostra - tak ostra, że lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek. Zobaczcie, czym może nas zaskoczyć zwykła papryka! Jakie właściwości ma papryka? Fot. 123RF.COM/PICSEL 1. Ma więcej witaminy C niż cytryna Szklanka świeżej, czerwonej, słodkiej papryki zapewnia ponad 150 proc. dziennej dawki witaminy C. Jest jej więcej niż w pomidorach i w cytrynie, a jej zawartość rośnie do 50 dni po zaowocowaniu (owoce papryki dojrzewają około 8 tygodni), później...

  • Co zamiast mięsa?

    ...graham.  II śniadanie:  sałatka z kaszą pęczak, z kiełkami, pomidorkami koktajlowymi, rukolą i oliwą, posypana natką pietruszki i pestkami dyni.  Obiad:  zupa krem z zielonych warzyw (brokuł...

  • Uwielbiasz prostą, polską kuchnię, ale czasem chciałabyś wprowadzić powiew nowości do znanych od lat receptur? Masz dość tradycyjnych mielonych? Poznaj przepis, który, odmieni smak tej klasycznej potrawy. Ten przepis jest prosty i tani. W dodatku posmakuje zarówno miłośnikom „babcinych" obiadów, jak i koneserom bardziej „współczesnych" smaków. Kotlety mielone na INTERIA.TV.   Składniki: 500 g mięsa mielonego 1 duża cebula kawałek pora 1 jajko 1 bułka mleko do namoczenia bułki 1 łyżeczka...

  • Płaski brzuch bez glutenu

    ...produktów węglowodanowych w ogóle. Należy zastąpić je np. ryżem, kaszą gryczaną i jaglaną, aby nie pojawił się niedobór błonnika, witamin z grupy B czy białka roślinnego. Częściej gotuj ryż, używaj...

  • Znamy wiele jej odmian. Może być słodka lub ostra - tak ostra, że lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek. Zobaczcie, w jaki sposób wykorzystać ją w kuchni, tak by za każdym razem zaskakiwać bliskich jej smakiem. Fot. 123RF/Picsel Apetycznie wygląda, pięknie pachnie i do tego smakuje obłędnie. Warto również wiedzieć, że papryka jest również fantastycznym źródłem substancji odżywczych, które rewelacyjnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Znajdziemy w niej nawet pięć razy więcej...