• Informacje na temat:

    papryka z goździkami

Przepisy na temat: papryka z goździkami
  • Korzenna karkówka

    Sposób przygotowania 1. Karkówkę opłucz, osusz, pokrój w kosteczkę. Włóż do miseczki. Wino zagotuj z ziarenkami pieprzu, goździkami oraz cynamonem. Marynatę wystudź. Potem zalej nią mięso w miseczce.  Szczelnie przykryj folią spożywczą. Wstaw do lodówki na godzinę.  2. W tym czasie papryki rozetnij, usuń środki  z pestkami. Strąki opłucz, osusz, pokrój w kostkę. Cebulę obierz, grubo posiekaj...

  • Wypróbowany przepis na "Szynka w glazurze z goździkami"

  • Karkówka na dwa sposoby

    Na dziko z szałwią i cebulą Sposób przygotowania 1. Ząbki czosnku obierz, posiekaj, natrzyj nimi mięso. Jałowiec i goździki utłucz. Karkówkę posyp solą, pieprzem, gałką, ziołami, jałowcem i goździkami. Obłóż listkami laurowymi.  2. Przyprawione mięso marynuj przez noc w lodówce. Jeśli nie jest w zwartym kawałku, obwiąż je sznureczkiem. Na patelni rozgrzej olej. Włóż karkówkę i obsmaż ją ze...

  • Smaczny pomysł na "Szynka z goździkami"

  • Tofu - niby bez smaku, ale jakie uniwersalne

    Jak przekonuje w rozmowie z PAP Life Marta Dymek, autorka książki i bloga "Jadłonomia", tofu można przygotować na wiele wytrawnych sposobów. - Tofu można np. zamarynować w zakwasie buraczanym - takim z czosnkiem, liśćmi laurowymi i goździkami - dzięki czemu nabierze ono różowego koloru. To jest taka wersja po polsku. Tofu wędzone to z kolei opcja dla leniuchów, bo taki ser można kupić gotowy...

  • Wypróbowany przepis na "Szynka z goździkami"

  • Przepiórcze jajeczka

    ...: 2 litry wody zagotować z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i goździkami. Dodać sól, saletrę i cukier. Ostudzić. Mięso natrzeć czosnkiem i ziołami, pokryć zalewą i wstawić do lodówki na 4-6 dni. Co...

  • Smaczny pomysł na "Schab szpikowany goździkami"

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    ..., nakryj plastrami pomarańczy (przypnij goździkami), polej powstałym sosem i piecz 15 min.   Za 26 zł: Składniki:  ●łopatka wieprzowa (ok. 1 kg) ●łyżeczka soli ●2 łyżki majeranku ●łyżeczka tymianku(...). Dodaj goździki, cynamon, powidła. Polej mięso, piecz przykryte ok. godz. w 190°C. Pod koniec odkryj. Upieczone trochę ostudź, nakryj plastrami pomarańczy (przypnij goździkami), polej powstałym sosem...

  • Pomarańczówka z goździkami i imbirem

Artykuły na temat: papryka z goździkami
  • Papryka - zdrowsza od cytryny, idealna na jesień

    PAP Life: Papryka ma ponoć więcej witaminy C niż cytryna - czy to prawda? Laura Osęka: Tak. Już w jednej papryce znajduje się całe nasze dzienne zapotrzebowanie na wit. C - a nawet więcej, w zależności od wielkości warzywa. To dobre źródło wzmocnienia odporności - zwłaszcza, że witaminy z warzyw i z owoców są naturalne, a więc lepsze niż te, które przyjmujemy w kapsułkach. Papryka to nie...

  • Podziel się z nami przepisem na swoje popisowe danie z papryką i weź udział w naszym konkursie! Papryka to bardzo wdzięczny temat do kuchennych eksperymentów, a sezon na nią właśnie się rozpoczyna. Wykorzystując do warzywo  możesz przygotować zupy, sosy, różnorodne dania główne, sałatki oraz przetwory na zimę. Znasz ciekawą potrawę z papryką? Weź udział w naszym konkursie! Dodaj swój przepis do Smakera i wyślij nam Jak dodać przepis do Smakera? Dokładną instrukcję znajdziesz tutaj -...

  • Szarym dniom na przekór

    ...1. Kurczaka umyć, gotować pod przykryciem 1 godz. z pokrojoną cebulą, pieprzem,  kolendrą, laurem, jałowcem i goździkami. Pod koniec dodać kostki bulionowe, mięso wyjąć, oddzielić od kości, pokroić(...). Zapiekana papryka z sałatką 1. Ryż ugotować we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 2. Kukurydzę i ananasa odcedzić, owoc pokroić w drobną kostkę. Bazylię opłukać, posiekać...

  • Znamy wiele jej odmian. Może być słodka lub ostra - tak ostra, że lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek. Zobaczcie, czym może nas zaskoczyć zwykła papryka! Jakie właściwości ma papryka? Fot. 123RF.COM/PICSEL 1. Ma więcej witaminy C niż cytryna Szklanka świeżej, czerwonej, słodkiej papryki zapewnia ponad 150 proc. dziennej dawki witaminy C. Jest jej więcej niż w pomidorach i w cytrynie, a jej zawartość rośnie do 50 dni po zaowocowaniu (owoce papryki dojrzewają około 8 tygodni), później...

  • ...ze śliwkami  kroimy, podlewamy wodą zasypujemy cukrem i smażymy wraz z rodzynkami,  goździkami i cynamonem, pod koniec jak już wszystko ma konsystencję powidel śliwkowych dodajemy cytrynę i rum. Sa...

  • Beef Stragonoff to niewątpliwie najpopularniejsze danie wywodzące się z Rosji. Swoim zapachem i smakiem skusi każdego, jeśli chcesz zaskoczyć znajomych swoim kunsztem kucharskim wystraczy 40 min aby przygotować to pyszne danie! Składniki: - 500g mięsa wołowego rostbef lub polędwica pokrojone w paseczki - 200g cebuli pokrojonej w plastry - 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w plastry - 1/2 zielonej papryki pokrojonej w plastry - 300g pieczarek pokrojonych w ćwiartki - 50g koncentratu...

  • Szczuplejsza mimo wieku i chorób

    ...spalanie zbędnego tłuszczu. Co jeść: Najwięcej potasu jest w pomidorach, ziemniakach, warzywach liściastych, morelach, bananach. Natomiast źródłem witaminy C jest kapusta, papryka, aronia, żurawina, porzeczki, cytrusy. Ciśnienie krwi obniżają także buraki, (zwłaszcza świeżo wyciskany sok), czosnek, gorczyca oraz ostra papryka. Produkty niewskazane: Zrezygnuj z napojów z kofeiną, alkoholu...

  • Znamy wiele jej odmian. Może być słodka lub ostra - tak ostra, że lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek. Zobaczcie, w jaki sposób wykorzystać ją w kuchni, tak by za każdym razem zaskakiwać bliskich jej smakiem. Fot. 123RF/Picsel Apetycznie wygląda, pięknie pachnie i do tego smakuje obłędnie. Warto również wiedzieć, że papryka jest również fantastycznym źródłem substancji odżywczych, które wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Znajdziemy w niej nawet pięć razy więcej witaminy C niż w...

  • Nawyki, które szkodzą zdrowiu

    ..., podrażnienie oczu, kaszel oraz katar). Lepiej odświeżać powietrze naturalnymi metodami, np. nabijając pomarańczę goździkami, hodując lawendę czy geranium. Albo używać kominka aromaterapeutycznego...

  • Znamy wiele jej odmian. Może być słodka lub ostra - tak ostra, że lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek. Zobaczcie, w jaki sposób wykorzystać ją w kuchni, tak by za każdym razem zaskakiwać bliskich jej smakiem. Fot. 123RF/Picsel Apetycznie wygląda, pięknie pachnie i do tego smakuje obłędnie. Warto również wiedzieć, że papryka jest również fantastycznym źródłem substancji odżywczych, które rewelacyjnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Znajdziemy w niej nawet pięć razy więcej...