• Informacje na temat:

    papryka z curry i kurkumą

Przepisy na temat: papryka z curry i kurkumą
  • Curry z kalafiora

    ...patelnię. Dodajemy ostrą paprykę i przyprawiamy do smaku  kurkumą oraz cynamonem. Na koniec dodajemy masło orzechowe oraz pokrojone w grubą kostkę pomidory i mieszamy.3. Ryż gotujemy wg ulubionego przepisu. Ugotowany ryż i curry z kalafiora podajemy w osobnych miseczkach. Danie możemy ozdobić świeżą kolendrą i pomidorami koktajlowymi. Przepis pochodzi z książki Andrzeja Polana "Doradca smaku 3"

  • lipca 05, 2016 Ryż z curry i kurkumą DODATKI Ryż bez dodatków jest nudny, suchy i niekoniecznie mi smakuje. Dlatego nie podaję go do obiadu inaczej niż z dodatkami:) Tutaj jeden z szybkich i prostych pomysłów, intensywnie żółty ryż z curry i kurkumą zaostrzy smak posiłku i nada mu charakteru. Sprawdza się również jako samodzielne danie.

  • Kremowy kurczak curry

    Składniki na ok. 4-6 porcji: - 4 filety z piersi kurczaka (po 200-250 g każdy), - 250 ml śmietany 18 proc., - 2-3 łyżki tajskiej pasty curry (ew. 1-2 łyżki przyprawy curry), - 1 łyżka kurkumy(...), najlepiej brązowego, - 2 łyżeczki startej skórki z limonki (lub cytryny), - 1 łyżka soku z limonki (lub cytryny), - olej, - sól, pieprz, - zielona papryka, pokrojona w paski, do dekoracji...

  • nie tylko do ziemniaków

  • ...roślinny Przyprawy: - sol - pieprz - curry - imbir - kurkuma - kminek Sposob przygotowania: Filety z kurczaka natrzeć solą, pieprzem oraz curry i odstawić na 30 minut do lodówki. W tym czasie(...) 5 minut. Następnie wrzucić pokrojoną w niezbyt długie paski paprykę czerwoną i zieloną, wcisnąć ząbki czosnku i gotować do momentu aż papryka lekko zmięknie a następnie wrzucić ugotowany makaron...

  • pyszna,ładnie wyglądając żółta sałatka do obiadu

  • Szaszłyki z kurczakiem

    Składniki: podwójna pierś z kurczaka bakłażan papryka czerwona papryka zielona cukinia curry 4 łyżki jogurtu naturalnego słodka papryka kurkuma rozmaryn  zioła prowansalskie  sól pieprz Przygotowanie: 1. Patyczki do szaszłyków namocz w wodze. Piersi z kurczaka umyj, pokrój. W misce połącz jogurt i przyprawy, dodaj kurczaka, wymieszaj, odstaw do lodówki na...

  • Papryka w zalewie z curry ma łagodny słodko-ostry smak wart wypróbowania.

  • Ryż z czterech stron świata

    Hiszpańska paella Składniki: 25 dag ryżu 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 15 dag zielonej fasolki szparagowej (może być też mrożona) 15 dag pieczarek(...) szczypiorku) oraz ryż i mrożony groszek. Oprósz kurkumą. Krótko zasmaż. Podlej bulionem. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i duś pod przykryciem ok. 12 minut. 3Pod koniec przypraw solą...

  • Ogórki w zalewie z kurkumą to alternatywa dla ogórków w curry. Lekka zmiana przyprawy i ciekawy efekt smakowy. Warto wypróbować:)

Artykuły na temat: papryka z curry i kurkumą
  • Imbir, curry, kurkuma

    Przywędrowały do nas z Azji, gdzie od tysięcy lat wykorzystuje się ich dobroczynne właściwości. Imbir, curry i kurkuma to jedne z najzdrowszych przypraw świata. Cudowne leki na wiele chorób Walczą z rakiem . Curry i kurkuma zawierają związek działający przeciwzapalnie, tzw. kurkuminę, który ogranicza rozwój komórek nowotworowych i zmniejsza ryzyko zachorowania na białaczkę, raka okrężnicy...

  • Curry to jedna z najstarszych przypraw znanych człowiekowi. Kurkumę, kardamon oraz pieprz, czyli podstawowe składniki tej mieszanki, uprawiano już w 3000 roku p.n.e., zaś ślady używania curry jako przyprawy wiodą do 1700 roku p.n.e. Ponoć pierwsze danie mięsne, doprawione curry, zostało złożone w ofierze sumeryjskiemu bogu słońca Mardukowi. Curry to jednak nie tylko złotawa i pikantna mieszanka, ale także cała gama potraw pochodzących z Indii. Indyjskie curry to potrawa w gęstym sosie lub po...

  • Przeciwzapalna kurkuma

    W krajach arabskich jest stosowana jako przyprawa. To główny składnik curry. Działa przeciwzapalnie i bakteriobójczo. Wspomaga leczenie infekcji. To także silny antyoksydant wzmacniający odporność organizmu. Jest skuteczny w walce z reumatyzmem, ale i chroni przed miażdżycą, chorobami układu krążenia i nowotworami. Poprawia trawienie i zapobiega chorobie Alzheimera. Kurkumę można dodawać do...

  • Znamy wiele jej odmian. Może być słodka lub ostra - tak ostra, że lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek. Zobaczcie, czym może nas zaskoczyć zwykła papryka! Jakie właściwości ma papryka? Fot. 123RF.COM/PICSEL 1. Ma więcej witaminy C niż cytryna Szklanka świeżej, czerwonej, słodkiej papryki zapewnia ponad 150 proc. dziennej dawki witaminy C. Jest jej więcej niż w pomidorach i w cytrynie, a jej zawartość rośnie do 50 dni po zaowocowaniu (owoce papryki dojrzewają około 8 tygodni), później...

  • ​Kurkuma na stawy

    Kurkumina to przyprawa pochodząca z Dalekiego Wschodu. Jest głównym składnikiem curry.

  • Beef Stragonoff to niewątpliwie najpopularniejsze danie wywodzące się z Rosji. Swoim zapachem i smakiem skusi każdego, jeśli chcesz zaskoczyć znajomych swoim kunsztem kucharskim wystraczy 40 min aby przygotować to pyszne danie! Składniki: - 500g mięsa wołowego rostbef lub polędwica pokrojone w paseczki - 200g cebuli pokrojonej w plastry - 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w plastry - 1/2 zielonej papryki pokrojonej w plastry - 300g pieczarek pokrojonych w ćwiartki - 50g...

  • ​Kurkuma na reumatyzm

    ...curry. Można dodawać je do zup, sałatek i barwić nimi ryż. Kurkumę można przyjmować także w tabletkach. Polecana dawka: od 2 do 6 kapsułek dziennie. Ważne! Osoby chore na reumatyzm, włączając do diety...

  • Znamy wiele jej odmian. Może być słodka lub ostra - tak ostra, że lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek. Zobaczcie, w jaki sposób wykorzystać ją w kuchni, tak by za każdym razem zaskakiwać bliskich jej smakiem. Fot. 123RF/Picsel Apetycznie wygląda, pięknie pachnie i do tego smakuje obłędnie. Warto również wiedzieć, że papryka jest również fantastycznym źródłem substancji odżywczych, które wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Znajdziemy w niej nawet pięć razy więcej witaminy C niż w...

  • Kurczak curry

    .... Dodaj mięso wraz z marynatą, w której się moczyło, smaż często mieszając, aż mięso się zrumieni. Dodaj curry, kurkumę, cukier, pieprz kajeński oraz pokrojoną paprykę, smaż jeszcze 7-10 minut. Wlej...

  • Znamy wiele jej odmian. Może być słodka lub ostra - tak ostra, że lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek. Zobaczcie, w jaki sposób wykorzystać ją w kuchni, tak by za każdym razem zaskakiwać bliskich jej smakiem. Fot. 123RF/Picsel Apetycznie wygląda, pięknie pachnie i do tego smakuje obłędnie. Warto również wiedzieć, że papryka jest również fantastycznym źródłem substancji odżywczych, które rewelacyjnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Znajdziemy w niej nawet pięć razy więcej...