• Informacje na temat:

    papryka z buraczkami na zimę

Przepisy na temat: papryka z buraczkami na zimę
  • Uwielbiam botwinkę w okresie letnim, a w zimowym jest jeszcze lepsza bo przypomina nam słoneczne letnie dni kiedy za oknami mróz i śnieg. Botwinka wyszła pyszna, ja zrobiłam ją z buraczkami pokrojonymi w grubą kostkę, można z niej zrobić tradycyjną botwinkę lub barszcz ukraiński, to zależy od was i waszej fantazji. Przepis zaczerpnęłam od fafiatko.

  • Robię je co roku z babcinego przepisu,są uniwersalne,do ziemniaków,do zupy jak i na ciepło można podawać.Buraczków zimą idzie u nas dużo,cześć robię również z papryką pokrojoną w drobną kosteczkę.

  • Papryka robiona takim sposobem jest przepyszna. Wspomnienia dzieciństwa u babci powracają, aczkolwiek smak nie do końca taki sam jak kiedyś

  • Co roku robię taką specjalnie dla mojego męża-bo on ją uwielbia do wszystkiego. Coś dla prawdziwych twardzieli,lub osób które lubią pikantny smak. Można ją również wykorzystać do doprawiania na ostro potraw zimą . Polecam ....

  • Zamiast marynowania, pysznie smakuje.

  • Wczesna jesień, to idealny czas na przyrządzanie rozmaitych przetworów. W naszych spiżarniach pojawiają się słoiki wypełnione po brzegi różnokolorowymi dżemami, kompotami, marynatami i sałatkami. W naszej spiżarni większość półek zajmuje sałatka z buraków, której robię na prawdę ogromne ilości. Wszyscy domownicy ją uwielbiają. Jest to świetny, witaminowy dodatek do tradycyjnych polskich obiadów.

  • Dzisiaj polecam buraczki z przepisu mojej przyjaciółki. Zalewa z gotowaną cebulą i czosnkiem nadaje im ostrości. Ilości cukru i octu można użyć wg własnych preferencji. Do zalewy można również dodać goździków. Ja dodaję świeżą natkę pietruszki, która nadaje buraczkom cudownego aromatu. Jeśli robimy dużo przetworów, polecam pasteryzację "na sucho" w piekarniku.

  • Buraczki w słodko-kwaśnej zalewie z dodatkiem oleju, który jest nośnikiem smaku i sprawia, że konsystencja buraczków jest gładka i delikatna.

  • Buraczki z papryką

Artykuły na temat: papryka z buraczkami na zimę
  • Młode warzywa

    ...: 1 duży pęczek botwinki (z buraczkami), 2 średnie młode marchewki, 1 młoda pietruszka, 1 mała cebula, 3 listki laurowe, po kilka ziarenek czarnego pieprzu i ziela angielskiego, 1 łyżeczka majeranku(...) buraczanego lub startego na tarce surowego buraka. Rada: Smakiem botwiny możesz też cieszyć się zimą. 3 pęczki botwiny z buraczkami umyj, drobno pokrój i włóż do słoików. Zagotuj w rondlu 1 l wody...

  • Słodkie przetwory przyrządzamy wówczas, kiedy w sklepach półki pełne są świeżych i pachnących owoców. Chcąc utrwalić smak lata, decydujemy się zamknąć go w słoiku razem ze słodyczą owocu. Fot. 123RF/Picsel Najbardziej popularny jest dżem, który przyrządza się z owoców, gotowanych z dużą ilością cukru, aż do uzyskania pożądanej gęstości. Niekiedy, aby osiągnąć lepszy efekt, używa się do tego procesu specjalnego cukru żelującego lub dodaje substancji żelującej. Najczęściej jest to pektyna...

  • Kochasz weekendowe wypady na działkę?

    Chcesz cieszyć się plonami prosto z działki kilka tygodni, a nawet miesięcy po zakończeniu sezonu? Ze świeżych truskawek, jagód, malin, a także warzyw, takich jak marchewka czy cebula, możesz przygotować zapasy na jesień i zimę. Sprawdź, jak zachować ich smak i wartości odżywcze na dłużej! Prawidłowe przechowywanie w lodówce Lodówka to pierwsze urządzenie, w którym ląduje większość zakupów...

  • Znamy wiele jej odmian. Może być słodka lub ostra - tak ostra, że lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek. Zobaczcie, czym może nas zaskoczyć zwykła papryka! Jakie właściwości ma papryka? Fot. 123RF.COM/PICSEL 1. Ma więcej witaminy C niż cytryna Szklanka świeżej, czerwonej, słodkiej papryki zapewnia ponad 150 proc. dziennej dawki witaminy C. Jest jej więcej niż w pomidorach i w cytrynie, a jej zawartość rośnie do 50 dni po zaowocowaniu (owoce papryki dojrzewają około 8 tygodni), później...

  • Spiżarnia pełna skarbów

    Papryka konserwowa w miodzie Składniki na 4-5 słoików (ok. 400 ml): 2 i 1/2 kg papryki, 1 szklanka octu 10 proc., 5 szklanek wody, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki miodu, łyżka soli, po 8-10(...) wodą. W garnku zagotuj wodę. Gdy zacznie wrzeć, wrzuć połówki papryk i gotuj 5 min (dzięki temu papryka będzie bardziej sprężysta i nie połamie się podczas wkładania do słoików). Wyjmij ją, osącz...

  • Znamy wiele jej odmian. Może być słodka lub ostra - tak ostra, że lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek. Zobaczcie, w jaki sposób wykorzystać ją w kuchni, tak by za każdym razem zaskakiwać bliskich jej smakiem. Fot. 123RF/Picsel Apetycznie wygląda, pięknie pachnie i do tego smakuje obłędnie. Warto również wiedzieć, że papryka jest również fantastycznym źródłem substancji odżywczych, które wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Znajdziemy w niej nawet pięć razy więcej witaminy C niż w...

  • Smaki arktyczne

    ...papryka i natka pietruszki - papryka jest wyraźnie pikantna, cebula mocna jak chrzan, natka aromatyczna jak ogrodowa bazylia po deszczu. Na przykład w hotelu nad pięknym fiordem dostałem na przystawkę przegrzebki z przecieranymi buraczkami na ostro. Z początku uznałem to połączenie za dziwne, zwłaszcza że przegrzebki były przybrane koperkiem. Ale po kilku kęsach nabrałem do niego przekonania...

  • Dlaczego warto wprowadzić do diety dziecka śledzie? Najnowsze badania wykazały, że dzięki dużej zawartości kwasów omega-3 dzieci łatwiej zapamietują i koncetrują się. Składniki: 4-6 solonych filetów ze śledzia norweskiego 8-12 młodych ziemniaków 1 cebula 100 g marynowanych buraczków 200 ml słodkiej śmietanki sól pieprz koperek do dekoracji Przygotowanie: 1. Filety ze śledzia norweskiego dobrze oczyścić i wymoczyć. Następnie pokrajać w paski grubości ok. 1 cm. 2. Młode ziemniaki...

  • W cztery tygodnie popraw odporność całej rodziny

    ...porzeczek, truskawek, malin, wiśni, aronii. Także popularne warzywa - kapusta, papryka, pomidor czy zielona pietruszka powinny często gościć teraz na naszych stołach. Owoce i warzywa z witaminą C najlepiej...

  • Znamy wiele jej odmian. Może być słodka lub ostra - tak ostra, że lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek. Zobaczcie, w jaki sposób wykorzystać ją w kuchni, tak by za każdym razem zaskakiwać bliskich jej smakiem. Fot. 123RF/Picsel Apetycznie wygląda, pięknie pachnie i do tego smakuje obłędnie. Warto również wiedzieć, że papryka jest również fantastycznym źródłem substancji odżywczych, które rewelacyjnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Znajdziemy w niej nawet pięć razy więcej...