• Informacje na temat:

    papryka sos na zimę z chilli

Przepisy na temat: papryka sos na zimę z chilli
  • Lato zamknięte w słoiku

    Składniki: 2kg dojrzałych, mięsistych pomidorów 2 łyżeczki oliwy 2 ząbki czosnku łyżeczka drobno posiekanego, świeżego imbiru ostra papryczka chilli ½ szklanki brązowego cukru sok wyciśnięty z dwóch limonek Przygotowanie: 1. Pomidory sparz, obierz ze skorki. Pokrój w cząstki. Posiekaj papryczkę chilli (jeśli lubisz ostre potrawy, nie usuwaj pestek...

  • slodko pikantny sos do mies i serow

  • sos chilli jest wspaniałym dodatkiem do wędlin,mięs jak również dodatek do sosów.Ja słoiczek sosu dostałam wraz z przepisem i wczoraj zabrałam się do pracy i z tego powstało kilka fajnych słoiczków sosu chilli.

  • Uwielbiam wszelkie sosy na bazie pomidorów.Latem warzywa są dość tanie /nie mówiąc o tych z własnych ogrodów/dlatego przygotowuję wielkie zapasy na zimowe dni. Wystarczy wtedy sięgnąć po słoiczek i podstawa do zup, sosów, itp. gotowa.

  • serkowo...rozgrzewająco

  • Tego przysmaku w naszym domu nie może zabraknąć bo wszystkim bardzo smakuje. To gęsty , ostro-słodki sos z kawałkami papryki. Dobry do pizzy, makaronu, do kanapek jako "przegryzka" a najlepszy do wyjadania łyżeczką prosto ze słoika.

  • To danie robię gdy na kolację zapraszam przyjaciół.

  • dla miłośników ostrych dań :)

  • Papryka robiona takim sposobem jest przepyszna. Wspomnienia dzieciństwa u babci powracają, aczkolwiek smak nie do końca taki sam jak kiedyś

  • Dziś zrobiłam kolejną kombinację sosu z warzyw. Bazą jest cukinia. Taki sos świetnie pasuje jako sos do pizzy lub sosu do makaronu. Pikantny z nuta słodyczy i lekko kwaśny. Po prostu pycha - nie wierzycie ? To sami się przekonajcie i zróbcie.

Artykuły na temat: papryka sos na zimę z chilli
  • Co warto przeżyć w Meksyku?

    ..., sera, awokado, wszystko zalane sosami z dodatkiem chilli lub wszechobecnej limonki. Jeśli lubisz tańczyć i klimaty tańców latynoskich nigdy nie były ci obce, musisz wybrać się przynajmniej na jedną...

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

  • Ostro i orientalnie

    ...organizm w czasie chłodów. A przy tym orientalne dania, pomysłowo łączące warzywa z mięsem, są bardzo pyszne! Potrawka z kurczaka w sosie curry Składniki: 0,5 kg piersi z kurczaka, 1/2 puszki(...) i pieprzem. Mięso przemieszać, zalać śmietaną i szklanką wody. Zagotować, dodać kukurydzę i ananasa. Gotować ok. 15 minut i po tym czasie sos zagęścić zasmażką przygotowaną z pozostałego masła i mąki. Podawać...

  • Znamy wiele jej odmian. Może być słodka lub ostra - tak ostra, że lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek. Zobaczcie, w jaki sposób wykorzystać ją w kuchni, tak by za każdym razem zaskakiwać bliskich jej smakiem. Fot. 123RF/Picsel Apetycznie wygląda, pięknie pachnie i do tego smakuje obłędnie. Warto również wiedzieć, że papryka jest również fantastycznym źródłem substancji odżywczych, które rewelacyjnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Znajdziemy w niej nawet pięć razy więcej...

  • Dodajmy sobie energii, czyli co jeść, gdy masz więcej niż 35 i 45 lat

    ..., z jabłkiem, migdałami, posypana szczyptą cynamonu. ● DRUGIE ŚNIADANIE (do pracy): Sałatka z dowolnym makaronem z pełnego ziarna, pomidorami koktajlowymi, rukolą i szynką, z musztardowym sosem(...). Koktajl gruszkowo-fasolowy: Zmiksuj 1/2 szklanki mleka ryżowego z gruszką oraz 3 łyżkami białej fasolki (ugotowanej lub z puszki). Przypraw szczyptą gałki muszkatołowej i chilli. Chipsy z buraków: Obrane...

  • Słodkie przetwory przyrządzamy wówczas, kiedy w sklepach półki pełne są świeżych i pachnących owoców. Chcąc utrwalić smak lata, decydujemy się zamknąć go w słoiku razem ze słodyczą owocu. Fot. 123RF/Picsel Najbardziej popularny jest dżem, który przyrządza się z owoców, gotowanych z dużą ilością cukru, aż do uzyskania pożądanej gęstości. Niekiedy, aby osiągnąć lepszy efekt, używa się do tego procesu specjalnego cukru żelującego lub dodaje substancji żelującej. Najczęściej jest to pektyna...

  • 3 kilogramy mniej w tydzień!

    ...pomidorowego, gałka muszkatołowa, chilli. 200 kcal Kolacja: Koktajl zielony: szklanka natki, 150 g jogurtu naturalnego, kiwi, łyżka mielonego siemienia lnianego, imbir. 120 kcal Dwie przekąski: Sałata z jabłkiem, cebulą i sosem winegret. 180 kcal Pół małego ugotowanego kalafiora, 2-3 łyżki oliwek, ćwiartka papryki, pół cebuli, odrobina oliwy i sok z cytryny. 180 kcal 3. dzień...

  • Znamy wiele jej odmian. Może być słodka lub ostra - tak ostra, że lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek. Zobaczcie, czym może nas zaskoczyć zwykła papryka! Jakie właściwości ma papryka? Fot. 123RF.COM/PICSEL 1. Ma więcej witaminy C niż cytryna Szklanka świeżej, czerwonej, słodkiej papryki zapewnia ponad 150 proc. dziennej dawki witaminy C. Jest jej więcej niż w pomidorach i w cytrynie, a jej zawartość rośnie do 50 dni po zaowocowaniu (owoce papryki dojrzewają około 8 tygodni), później...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Znamy wiele jej odmian. Może być słodka lub ostra - tak ostra, że lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek. Zobaczcie, w jaki sposób wykorzystać ją w kuchni, tak by za każdym razem zaskakiwać bliskich jej smakiem. Fot. 123RF/Picsel Apetycznie wygląda, pięknie pachnie i do tego smakuje obłędnie. Warto również wiedzieć, że papryka jest również fantastycznym źródłem substancji odżywczych, które wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Znajdziemy w niej nawet pięć razy więcej witaminy C niż w...