• Informacje na temat:

    papryka przetwory bez octu

Przepisy na temat: papryka przetwory bez octu
  • Lato zamknięte w słoiku

    ...aktywnych enzymów w nich zawartych. A gdyby tak zatrzymać czas i bogactwo smaków i składników odżywczych zamknąć w słoiczkach na dłużej? Warto robić przetwory Nasze babcie nie wyobrażały sobie lata bez porządnej porcji przetworów. Gdy tylko pojawiały się świeże maliny i truskawki przyrządzały z nich domowe dżemy i konfitury, kisiły ogórki, marynowały paprykę. Nasze mamy szykowały przetwory...

  • Jest to mój zbiór przepisów na Przetwory.

  • Pasteryzacja to po prostu zamknięcie smaku owoców i warzyw w słoiku przy wykorzystaniu odpowiedniej temperatury. Sposobów pasteryzacji jest kilka a ich wybór zależy od tego co i w czym będziemy pasteryzować.

  • Tegoroczny urodzaj warzyw zmusił mnie do poszukiwania nowych rozwiązań i tak w słojach znalazła się fasolka szparagowa na zimę. Nie kiszona, nie marynowana, bo bez octu, a nawet nie w sosie pomidorowym – choć kilkanaście słoików fasolki w pomidorach trafiło do spiżarni – podobnie jak każdego roku. Tak się bowiem złożyło, że owoców tego lata prawie nie ma w ogrodzie, za to pięknie obrodziły ogórki, cukinia i fasolka szparagowa.

  • Smaczny pomysł na "Przetwory z warzyw"

  • Z serii -przetwory na zimę.

  • Wyborny do sałatek i przetworów!

  • Jest to przepis sycylijski na papryke ,ktora mozemy podac jako dodatek do obiadu lub przystawke podawana z tostowanymi kromkami chleba

  • To już moje ostatnie przetwory z pigwy gruszkowej. Jeden z najprostszych przepisów typu pigwa do herbatki pasteryzowana z cukrem.

  • Przepis wart wypróbowania: "Przetwory z kalarepy"

Artykuły na temat: papryka przetwory bez octu
  • Dieta dla serca

    Nieważne, czy bije dla męża, czy idola. Pracuje bez wytchnienia, zasługuje więc na więcej troski. Zwłaszcza jeśli niedomaga. Dieta dr. Ornisha przeciwdziała miażdżycy i chroni przed zawałem.

  • Choć w sierpniu jest jeszcze lato, to na straganach już można znaleźć smaki jesieni. Co najlepiej wtedy kupować? W sierpniu można przygotować dużo domowych przetworów.    Fot. 123RF.COM/PICSEL Sierpień obfituje w pyszne dary natury takie jak aronia, gruszka, brzoskwinia, cebula, rokitnik, kabaczek, kukurydza, dynia, papryka, ziemniaki, orzechy i grzyby. Co można z nimi zrobić, by jak najdłużej cieszyć się ich smakiem? Zanim rozpoczniemy Aby słoiki ładnie się prezentowały na półkach można je...

  • Żółte pomidory

    ..., trzema upieczonymi i obranymi ze skórki żółtymi paprykami i czterema posiekanymi ząbkami czosnku. Dodaj 6 łyżek oliwy z oliwek i 3-4 łyżki octu winnego. Przypraw do smaku. Możesz dodać chili albo sos(...), zwalcza cellulit.  Okrągłe żółte pomidory doskonale nadają się na przetwory, przeciery i pasty. Z kolei odmiany mniejsze, podłużne oraz żółte pomidorki koktajlowe, delikatne i soczyste, są wprost idealne...

  • Znamy wiele jej odmian. Może być słodka lub ostra - tak ostra, że lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek. Zobaczcie, w jaki sposób wykorzystać ją w kuchni, tak by za każdym razem zaskakiwać bliskich jej smakiem. Fot. 123RF/Picsel Apetycznie wygląda, pięknie pachnie i do tego smakuje obłędnie. Warto również wiedzieć, że papryka jest również fantastycznym źródłem substancji odżywczych, które wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Znajdziemy w niej nawet pięć razy więcej witaminy C niż w...

  • Nie masz czasu codziennie chodzić na targ po świeże warzywa i owoce? Mamy na to sposób!

    ...z szypułek i nie myć. Te czynności wykonuj bezpośrednio przed podaniem. Powinny także mieć stały dostęp powietrza. Jabłka i gruszki przechowuj w przewiewnym koszu, a nie w lodówce. Trzymane na parapecie(...). Lodówki nie lubią także ziemniaki, cebula i czosnek. Z kolei warzywa zielone, czyli brokuły, szparagi oraz sałata nie mogą bez niej żyć. Pamiętaj jednak, aby nie trzymać ich w bliskim towarzystwie...

  • Dżemy i marmolady już dawno przestały być jedynie "smarowidłem" idealnym na kanapki. Dżemy i marmolady już dawno przestały być jedynie "smarowidłem" idealnym na kanapki. Nasz gust zmienił się znacznie od czasów babć, a przetwory te coraz częściej kuszą nas słodkimi korzennymi nutami lub ostrym aromatem chili i octu. Stały się też doskonałym dodatkiem do serów, mięs i deserów. Przygotowuje się je w mgnieniu oka. Bez względu na to, czy są słodkie, pikantne, czy łagodne, zawsze smakują...

  • Żeberka „palce lizać” z brzoskwiniowym sosem BBQ

    ...żeberka dokładnie i równomiernie, przykryj folią aluminiową i wstaw do lodówki na okres od 2 do 24 godzin. Rozgrzej piekarnik do 190°C. 5 Ułóż żeberka na dużej, głębokiej blasze. Piecz bez przykrycia przez(...) i pasteryzuj przetwory w szybkowarze przez 20 minut. Wyjmij słoiki i poczekaj, aż ostygną. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu w kuchni. Opcje: Można upiec brzoskwinie na grillu, aby uzyskać...

  • W lipcu pogoda sprzyja słodkiemu lenistwu. Aby w zimie cieszyć się smakiem kompotu z suszonych owoców i wyciągać ze spiżarni pyszny domowy sok porzeczkowy, warto przerwać na chwilę odpoczywanie i zadbać o domowe przetwory! Co kupować i przerabiać w lipcu? Fot. 123RF.COM/PICSEL Lipiec to środek sezonu na zbieranie warzyw i owoców. Stragany uginają się pod ciężarem porzeczek, moreli, wiśni, czereśni, ogórków, jeżyn, pomidorów i agrestu. Grzechem byłoby nie skorzystać z dobrodziejstw, które...

  • Natura kontra gościec

    ...dag cukru, przykryj gazą. Odstaw na 6 tygodni. Gotowy ocet jabłkowy przelej do czystej butelki. Przechowuj na półeczce na drzwiach lodówki. Przygotuj napój: 2 łyżeczki octu, 2 łyżeczki miodu, pół(...) znaleźć się 500-700 g warzyw (szpinak, kapusta, brokuły, jarmuż, marchew) i 300 g owoców (borówki, wiśnie, maliny, truskawki). Uwaga! Istnieje podejrzenie, że warzywa psiankowate (pomidor, papryka, bakłażan...

  • Czym charakteryzują się Żelfixy i Cukry Żelujące Dr. Oetkera, dlaczego warto i jak powinniśmy ich używać? Tu znajdziecie odpowiedź! Z Żelfixem 3:1 możesz przygotować pyszne niskosłodzone konfitury używając tylko 0,35 kg cukru na 1 kg owoców. Do umytych i oczyszczonych owoców dodaj Żelfix 3:1, zagotuj, następnie dodaj cukier i gotuj 2-3 min. Naturalna pektyna owocowa zadba o odpowiednią konsystencję przetworów, a krótki czas gotowania pozwoli zachować większość witamin i piękny kolor. Użycie...