• Informacje na temat:

    papryka kwaszona

Przepisy na temat: papryka kwaszona
  • Zapiekanka z kwaszoną kapustą

    Składniki: 40 dag mieszanego mielonego mięsa, 10 dag przerośniętego wędzonego boczku, 20 dag kiełbasy, 1 kg kapusty kwaszonej, 10 dag długoziarnistego ryżu, szklanka rosołu instant, 15 dag cebuli, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka smalcu, 30 dag kwaśnej śmietany, sól, pieprz, słodka papryka w proszku, tłuszcz do formy. Przygotowanie: Ryż gotować w rosole na małym ogniu przez 15 minut. Cebulę obrać...

  • Kapusta kwaszona jest bogatym źródłem witamin z grupy B, C, K a także błonnika, wapnia, żelaza i potasu. Wspomaga odporność i korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego. Picie soku z kapusty kwaszonej oczyszcza organizm; wzmacnia mięsień sercowy; obniża poziom cholesterolu.

  • Sałatka polska z białej kapusty - przysłała Lena

    50 dag kapusty białej; kwaszony ogórek; owoc papryki czerwonej lub 2 pomidory; cebula; pół szklanki śmietany; płaska łyżka musztardy; sól; pieprz; kwas cytrynowy; zielony koper.

  • Smaczny pomysł na "Kapusta kwaszona na ciepło"

  • ...4 kromki pieczywa tostowego, 20 dkg gotowanego kurczaka, 4 plastry sera, ogórek kwaszony, natka pietruszki, 2 łyżki oleju, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki śmietany, 1 - 2 oliwki, 2 pomidory, zielona papryka. Czas przygotowania - ok. 12 min.

  • Idealna podstawa do surówek

  • Składniki: 2 szkl. ugotowanego makaronu, papryka (może być konserwowa), ogórek kwaszony (ilość według uznania), 1 cebula, seler, 10 dag sera żółtego, majonez, pieprz i sól do smaku, pół szkl. octu winnego, pół szkl. oleju.

  • ...30 dkg kwaszonej kapusty, 3 łyżki oleju, 10 dkg cebuli, 2 ząbki czosnku, 2 serdelki, 10 dkg wędzonego surowego baleronu lub wędzonego boczku, burak, 200 ml śmietany, 1,5 litra wody, sól, pieprz, kminek, papryka. Czas przygotowania - ok. 40 minut, z czego 28 min samego gotowania.

  • Smaczny pomysł na "Kwadraciki z kwaszoną kapustą"

Artykuły na temat: papryka kwaszona
  • Kiszenie czas zacząć

    Wszystkie warzywa  Nie ograniczaj się do kiszenia ogórków i kapusty. W ten sposób można konserwować wiele warzyw. Doskonale smakują kiszone buraki, papryka, pomidory, marchew, kalafior, a nawet fasolka szparagowa. Aby kiszonki były smaczne, muszą być zrobione z dobrej jakości jędrnych, zdrowych warzyw. Najlepiej kupować je u sprawdzonych sprzedawców. Czyste słoiki Warunkiem udanych przetworów...

  • Znamy wiele jej odmian. Może być słodka lub ostra - tak ostra, że lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek. Zobaczcie, czym może nas zaskoczyć zwykła papryka! Jakie właściwości ma papryka? Fot. 123RF.COM/PICSEL 1. Ma więcej witaminy C niż cytryna Szklanka świeżej, czerwonej, słodkiej papryki zapewnia ponad 150 proc. dziennej dawki witaminy C. Jest jej więcej niż w pomidorach i w cytrynie, a jej zawartość rośnie do 50 dni po zaowocowaniu (owoce papryki dojrzewają około 8 tygodni), później...

  • Zdrowym być całą jesień i zimę

    ...z wirusami, potrzebuje dodatkowych żołnierzy. W tej roli: pełnoziarniste pieczywo, papryka i brokuły, czosnek i cebula, marchewka, bulion drobiowy, cytrusy, kwaszona kapusta i awokado.(...)Natka, papryka, czosnek, bulion, marchewka, awokado. Nie powinno ich zabraknąć w jesiennym menu seniorów i juniorów. To najlepsze naturalne leki, które wzmacniają organizm, zapewniając zdrowie i moc...

  • Znamy wiele jej odmian. Może być słodka lub ostra - tak ostra, że lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek. Zobaczcie, w jaki sposób wykorzystać ją w kuchni, tak by za każdym razem zaskakiwać bliskich jej smakiem. Fot. 123RF/Picsel Apetycznie wygląda, pięknie pachnie i do tego smakuje obłędnie. Warto również wiedzieć, że papryka jest również fantastycznym źródłem substancji odżywczych, które wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Znajdziemy w niej nawet pięć razy więcej witaminy C niż w...

  • Superzdrowe odpadki

    Nie wyrzucaj, tylko dodaj do potraw.

  • Znamy wiele jej odmian. Może być słodka lub ostra - tak ostra, że lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek. Zobaczcie, w jaki sposób wykorzystać ją w kuchni, tak by za każdym razem zaskakiwać bliskich jej smakiem. Fot. 123RF/Picsel Apetycznie wygląda, pięknie pachnie i do tego smakuje obłędnie. Warto również wiedzieć, że papryka jest również fantastycznym źródłem substancji odżywczych, które rewelacyjnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Znajdziemy w niej nawet pięć razy więcej...

  • Witamina C - więcej niż odporność

    ..., wspiera wchłanianie żelaza. Jej najlepsze źródło to warzywa takie jak brokuły, papryka, szparagi oraz owoce - cytrusy, truskawki i owoce leśne. Według niektórych naukowców najlepszym jej źródłem są(...) skutecznie chronić się przed wirusami i stanem zapalnym, które finalnie prowadzić mogą do narastania guzów. Inne doskonałe źródła witaminy C to dzika róża, porzeczka, natka pietruszki, papryka...

  • Beef Stragonoff to niewątpliwie najpopularniejsze danie wywodzące się z Rosji. Swoim zapachem i smakiem skusi każdego, jeśli chcesz zaskoczyć znajomych swoim kunsztem kucharskim wystraczy 40 min aby przygotować to pyszne danie! Składniki: - 500g mięsa wołowego rostbef lub polędwica pokrojone w paseczki - 200g cebuli pokrojonej w plastry - 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w plastry - 1/2 zielonej papryki pokrojonej w plastry - 300g pieczarek pokrojonych w ćwiartki - 50g koncentratu...

  • Czego brakuje w diecie, gdy...

    ..., banany, kapusta, marchew, drożdże. Wit. H (biotyna) powstrzymuje utratę pasm, poprawia ich kondycję od nasady po końce. Źródła wit.H: kalafior, kwaszona kapusta, wątróbka, orzechy i pestki (np(...) w odnowie naskórka. Źródła wit. A: warzywa pomarańczowe (np. marchew) i żółte (np. papryka), owoce dzikiej róży, liście pokrzywy, masło, żółtka jaj, brzoskwinie, morele, jeżyny, tran. Źródła wit...

  • Wigilijny wieczór to szczególny czas dla nas i naszych bliskich, których chcemy ugościć najlepiej, jak to możliwe. Posiłki przygotowujemy z dbałością o najmniejszy szczegół tak, żeby były nie tylko związane z wieloletnią tradycją, ale także pyszne i zdrowe. Fot. 123RF Na stole wigilijnym niepodzielnie króluje karp i barszcz czerwony, ale w wielu domach wśród dwunastu potraw znajdziemy też kapustę kiszoną w różnych wydaniach. Skąd wzięła się na naszych stołach? Jedna z dwunastu Powszechnie...