• Informacje na temat:

    papryka czerwona wędzona

Przepisy na temat: papryka czerwona wędzona
  • Papryki faszerowane kaszą kuskus

    Składniki dla 4 osób: 4 różnokolorowe papryki szklanka kaszy kuskus olej 1 łyżka masła czerwona cebula 15 dag sera gouda kilka gałązek świeżej kolendry łyżka wędzonej papryki szczypta kurkumy szczypta ostrej papryki sól pieprz Sposób przygotowania: 1. Papryki umyj, przekrój na pół. Masło rozpuść połącz z 300 ml osolonego wrzątku, zalej kaszę. Odstaw na...

  • Smaczna na wszelkie okazje ;)

  • Jajka faszerowane sałatką z szynki i papryki

    Składniki: 30 dag szynki wędzonej 8 jaj papryka czerwona pęczek rzodkiewek koperek 10 dag parmezanu 4 łyżki majonezu 3 liście sałaty sól pieprz Przygotowanie: 1. Jaja włóż do zimnej wody i gotuj 10 minut od zagotowania się wody. Wystudź, obierz, cztery przekrój na pół, wyjmij z nich żółtka. Wyjęte żółtka i pozostałe jajka, szynkę, paprykę, rzodkiewki pokrój. Dodaj majonez...

  • Jest to przepis wzorowany na kuchni Ameryki Łacińskiej, w której króluje fasola. Latynosi jak wiemy, w kuchni używają mnóstwo fasoli. I dobrze, bo jest bardzo zdrowa. Jest sycąca, może zastąpić mięsny posiłek (wysoka ilość białka), jest odżywcza (witaminy z grupy B). Przepis, który tutaj zamieszczam jest jarski, ale oczywiście można go zmodyfikować na własne potrzeby. Szczególnie polecane jest tutaj jajko sadzone na fasoli, starty ser żółty lub polędwiczki wieprzowe.

  • najlepsza jaką jadłam :) z podanej porcji wyszły 44 kiełbaski

  • ...1 puszka kukurydzy, 3 wędzone podudzia z kurczaka, 5-6 jaj ugotowanych na twardo, 4-5 średniej wielkości ogórków kiszonych, 1 zielona papryka, 1 czerwona papryka, 1 średniej wielkości cebula (może być bez), 1 słoiczek majonezu, pieprz, "vegeta".

  • Nadzienia do papryk można spotkać różne. Głównie na bazie mięsa mielonego. Nadzienie z wędzonej ryby i kaszy bije jednak te nadzienie na głowę.

  • 80 dag wołowiny; 50 dag cebuli; 2 ząbki czosnku; 5 dag wędzonej słoniny; 2 łyżki tłuszczu; 3 łyżki słodkiej papryki; 1 łyżeczka ostrej papryki; 1/2 łyżeczki zmielonego kminku; 1/2 łyżeczki zmielonego majeranku; 3 łyżki koncentratu pomidorowego; 1 i 1/2 szklanki bulionu wołowego; 25 dag ziemniaków; 1 strąk zielonej papryki; 1 strąk czerwonej papryki; sól.

  • Szybka,smaczna i doskonała jako dodatek do mięs.

Artykuły na temat: papryka czerwona wędzona
  • Papryka kusi

    ...z wywarem. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Zupę przelej na talerze, udekoruj papryką pokrojoną w paski. Papryka faszerowana sałatką Składniki na 3-4 porcje: 3-4 różnokolorowe strąki...

  • Znamy wiele jej odmian. Może być słodka lub ostra - tak ostra, że lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek. Zobaczcie, czym może nas zaskoczyć zwykła papryka! Jakie właściwości ma papryka? Fot. 123RF.COM/PICSEL 1. Ma więcej witaminy C niż cytryna Szklanka świeżej, czerwonej, słodkiej papryki zapewnia ponad 150 proc. dziennej dawki witaminy C. Jest jej więcej niż w pomidorach i w cytrynie, a jej zawartość rośnie do 50 dni po zaowocowaniu (owoce papryki dojrzewają około 8 tygodni), później...

  • Wyborna papryka

    ...czosnku, olej, 20 dag kiełbasy lub parówek, słodka i ostra czerwona papryka drobno mielona, sól l pieprz. Z papryk usuń gniazda nasienne, umyj, osusz, strąki pokrój w paski. Obrane z łupin cebule pokrój(...) pomidorowego, pęczek natki, sól, pieprz, słodka mielona papryka, 200 ml bulionu warzywnego. Ryż ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i wystudź. 6 cebul obierz z łupin, każdej zetnij wierzch. Cebule gotuj 10

  • Z pewnością zdarzyło wam się znaleźć w jajku niewielką czerwoną plamkę. Wiele osób uważa, że jest do zarodek kurczaka, który nie zdążył się rozwinąć. Jak jest w rzeczywistości? Czy słusznie postępują osoby, wyrzucające takie jajka? Fot. 123RF/Picsel Surowe jajka, zwłaszcza przed Wielkanocą, bardzo często pojawiają się w naszej kuchni - w końcu bez nich nie przygotujemy jajecznicy, omleta ani biszkoptu. Każdy kto chociaż raz przypatrywał się rozbitemu jajku, z pewnością zauważył, że poza...

  • Pasterski przysmak

    Do jego przyrządzenia dziś potrzebne są też najdojrzalsze pomidory, prężne ogórki, soczysta, świeża papryka, ocet sherry, kumin, czosnek i trochę soli. Wędzona papryka to oczywiście Pimentón de la Vera z Navarry o nieprawdopodobnie czerwonym kolorze i zniewalającym zapachu. Kumin z kolei to pozostałość silnych w Andaluzji wpływów mauretańskich. Andaluzyjski pasterz ścierał na suchej bułce...

  • Wino i jedzenie to duet doskonały, oczywiście jeśli zostanie odpowiednio skomponowany. Ile rodzajów dań i win, tyle różnych możliwości. Sprawdź, jakie potrawy najlepiej smakują z winem czerwonym. Na początek kilka prostych wskazówek, które pomogą przy pierwszej selekcji czerwonego wina. Warto zapamiętać, że delikatne potrawy idealnie komponują się z lekkim winem. Im bardziej zdecydowany smak dania, tym wino powinno być bardziej wyraziste. Przeważnie są to czerwone wina o wyższej zawartości...

  • Zimowe sałatki

    Brukselka, papryka, bakłażan albo śledź?

  • Beef Stragonoff to niewątpliwie najpopularniejsze danie wywodzące się z Rosji. Swoim zapachem i smakiem skusi każdego, jeśli chcesz zaskoczyć znajomych swoim kunsztem kucharskim wystraczy 40 min aby przygotować to pyszne danie! Składniki: - 500g mięsa wołowego rostbef lub polędwica pokrojone w paseczki - 200g cebuli pokrojonej w plastry - 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w plastry - 1/2 zielonej papryki pokrojonej w plastry - 300g pieczarek pokrojonych w ćwiartki - 50g koncentratu...

  • Na obiad i deser. Tarta na każdą okazję

    Pyszne, kruche ciasto z wytrawnym lub słodkim nadzieniem to pomysł na sycący posiłek. Tarta ze szpinakiem lub pieczoną papryką będzie doskonała na obiad czy kolację. Ta z pieczonymi jabłkami - na deser czy podwieczorek. Zatem do dzieła!

  • Znamy wiele jej odmian. Może być słodka lub ostra - tak ostra, że lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek. Zobaczcie, w jaki sposób wykorzystać ją w kuchni, tak by za każdym razem zaskakiwać bliskich jej smakiem. Fot. 123RF/Picsel Apetycznie wygląda, pięknie pachnie i do tego smakuje obłędnie. Warto również wiedzieć, że papryka jest również fantastycznym źródłem substancji odżywczych, które wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Znajdziemy w niej nawet pięć razy więcej witaminy C niż w...