• Informacje na temat:

    papryka chilli w słoikach

Przepisy na temat: papryka chilli w słoikach
  • Pikantny dżem pomidorowy z chilli

    Składniki na 3-4 słoiczki: 1 kg dojrzałych podłużnych pomidorów 6 długich papryczek chilli 3 ząbki czosnku, zmiażdżone 2 łyżeczki mielonego imbiru 2 szklanki drobnego cukru (do wypieków) 1/3 szklanki białego octu winnego 1/4 szklanki soku z cytryny 2 łyżki sosu rybnego łyżeczka soli Sposób przygotowania: 1. Wyparz słoiki i zakrętki. 2. Pomidory umyj i pokrój...

  • Pyszne grzybki z dodatkiem papryki zachwyca każde podniebienie

  • Marynowana fasolka z papryką

    Składniki na 2 słoiki po 0,5 l: - 250 g zielonej fasolki, - sól, - 2 czerwone papryki, - 2 żółte papryki, - 2 ząbki czosnku Na zalewę: - 3 łyżki octu 25 proc., - kopiata łyżka soli, - 75 g cukru, - łyżeczka tymianku, - 2 suszone papryczki chilli Przygotowanie: Fasolkę gotować w jednej czwartej litra osolonej wody przez 15-20 minut. Wyjąć odstawić do ostygnięcia. Papryki, rozciąć...

  • slodko pikantny sos do mies i serow

  • Lato zamknięte w słoiku

    Składniki: 2kg dojrzałych, mięsistych pomidorów 2 łyżeczki oliwy 2 ząbki czosnku łyżeczka drobno posiekanego, świeżego imbiru ostra papryczka chilli ½ szklanki brązowego cukru sok wyciśnięty z dwóch limonek Przygotowanie: 1. Pomidory sparz, obierz ze skorki. Pokrój w cząstki. Posiekaj papryczkę chilli (jeśli lubisz ostre potrawy, nie usuwaj pestek...

  • sos chilli jest wspaniałym dodatkiem do wędlin,mięs jak również dodatek do sosów.Ja słoiczek sosu dostałam wraz z przepisem i wczoraj zabrałam się do pracy i z tego powstało kilka fajnych słoiczków sosu chilli.

  • Grillowane kanapeczki z pesto

    Składniki na 6 porcji: - słoik marynowanej papryki (650 ml), - papryczka chilli, - cebula, - 120 ml oliwy z oliwek, - 2 łyżki octu balsamicznego, - sól, - 1-2 ząbki czosnku, - pęczek bazylii, - 2 łyżki startego parmezanu, - pieprz, - 2 bagietki Przygotowanie: Na czerwone pesto: Paprykę odsączyć. Z chilli usunąć gniazdo nasienne i posiekać, cebulę obrać i posiekać. Przygotowane...

  • Szybkie w przygotowaniu chilli con carne w wersji bezmięsnej

  • Uwielbiam sos chiński słodko ostry-zawsze mam taki w lodówce bo często doprawiam nim różne dania-lub zwyczajnie polewam nim tosty-tym razem postanowiłam zrobić swój zainspirowana internetem-wyszedł naprawdę pyszny i do tego prawie nic nie kosztuje w przeciwieństwie do sklepowego.Polecam.....

  • Chilli con carne - potrawa ukochana przez Amerykanów, wymyślona przez Meksykańczyków, zmieniona lekko na potrzeby Polaków

Artykuły na temat: papryka chilli w słoikach
  • Czerwona, żółta, zielona

    Sezon na paprykę w pełni. Zrób z niej wyśmienite dania! Inspiracje czerp z Bałkanów, Meksyku czy Węgier - tam papryka jest królową kuchni.

  • Znamy wiele jej odmian. Może być słodka lub ostra - tak ostra, że lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek. Zobaczcie, czym może nas zaskoczyć zwykła papryka! Jakie właściwości ma papryka? Fot. 123RF.COM/PICSEL 1. Ma więcej witaminy C niż cytryna Szklanka świeżej, czerwonej, słodkiej papryki zapewnia ponad 150 proc. dziennej dawki witaminy C. Jest jej więcej niż w pomidorach i w cytrynie, a jej zawartość rośnie do 50 dni po zaowocowaniu (owoce papryki dojrzewają około 8 tygodni), później...

  • Zimowa dieta

    ...witaminę C (papryka, cytrusy, dżem z czarnej porzeczki, sok z dzikiej róży), kwasy tłuszczowe omega-3 (ryby), antyoksydanty (warzywa i owoce, również mrożone, puszkowane czy w słoikach(...), goździki, kardamon, chilli, imbir czy nawet pieprz, każda z tych przypraw ma w sobie substancje czynne działające bakteriobójczo, walczące z patogenami i wolnymi rodnikami w naszym organizmie...

  • Chcąc zachować smak gorących, wielu z nas przygotowuje przetwory i weki. Niestety, czasem zdarza się, że po otwarciu słoika naszym oczom ukaże się pleśń. Co zrobić, aby uniknąć takiej sytuacji? Fot. 123RF/Picsel Szczelne zamknięcie w lodówce lub zamrożenie mogą nie być wystarczające, jeśli chcielibyśmy zachować nasze dżemy, chutney'e i marmolady na więcej niż parę dni (lub tygodni). W takim przypadku pozostaje nam jedynie pasteryzacja gotowych produktów. Jak wybrać słoik? Odpowiedni słoik...

  • Grillowane żebra w miodowej glazurze

    ...miodu, 2 łyżeczki sproszkowanej, słodkiej papryki, 0,5 łyżeczki sproszkowanej papryczki chilli, oliwa z pestek winogron, 4 ząbki czosnku, skórka otarta z jednej cytryny, 2 łyżki przecieru(...) sycącego dania podaję grillowane ziemniaki z kwaśną śmietaną i chutneyem figowym z chilli. Nie wyobrażam sobie lepszej kolacji. Przepis pochodzi z książki "Dziennik smaków" Marty Grycan, która...

  • Znamy wiele jej odmian. Może być słodka lub ostra - tak ostra, że lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek. Zobaczcie, w jaki sposób wykorzystać ją w kuchni, tak by za każdym razem zaskakiwać bliskich jej smakiem. Fot. 123RF/Picsel Apetycznie wygląda, pięknie pachnie i do tego smakuje obłędnie. Warto również wiedzieć, że papryka jest również fantastycznym źródłem substancji odżywczych, które rewelacyjnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Znajdziemy w niej nawet pięć razy więcej...

  • Miniaturowa kuzynka kapusty

    ..., pieprz. Mięso umyj i osusz. Pokrój w kostkę, oprósz solą oraz pieprzem. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Szczypiorek opłucz, osusz, posiekaj. Paprykę słodką i chilli przekrój, usuń gniazda nasienne...

  • Beef Stragonoff to niewątpliwie najpopularniejsze danie wywodzące się z Rosji. Swoim zapachem i smakiem skusi każdego, jeśli chcesz zaskoczyć znajomych swoim kunsztem kucharskim wystraczy 40 min aby przygotować to pyszne danie! Składniki: - 500g mięsa wołowego rostbef lub polędwica pokrojone w paseczki - 200g cebuli pokrojonej w plastry - 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w plastry - 1/2 zielonej papryki pokrojonej w plastry - 300g pieczarek pokrojonych w ćwiartki - 50g koncentratu...

  • Ostro i orientalnie

    ...z makaronem lub ryżem. Sycące chilli con carne Składniki: 2 łyżki oliwy, 70 dag mielonej wołowiny, 4 żółtka, 2 małe cebule, 3 różnokolorowe papryki, ząbek czosnku, duża cebula, 570 ml przecieru pomidorowego, 4 łyżki koncentratu pomidorowego, szklanka bulionu, 1/2 opakowania mrożonej kukurydzy, szklanka czerwonej fasoli, łyżka sproszkowanego chilli, po 1/2 łyżeczki kminku, soli, pieprzu...

  • Znamy wiele jej odmian. Może być słodka lub ostra - tak ostra, że lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek. Zobaczcie, w jaki sposób wykorzystać ją w kuchni, tak by za każdym razem zaskakiwać bliskich jej smakiem. Fot. 123RF/Picsel Apetycznie wygląda, pięknie pachnie i do tego smakuje obłędnie. Warto również wiedzieć, że papryka jest również fantastycznym źródłem substancji odżywczych, które wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Znajdziemy w niej nawet pięć razy więcej witaminy C niż w...