• Informacje na temat:

    papryka cebula i grzyby w occie

Przepisy na temat: papryka cebula i grzyby w occie
  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    ...●500 ml gotowego zakwasu na żurek (żytniego) ●2 łyżki susz. grzybów ●włoszczyzna ● ząbek czosnku ● 25 dag ziemniaków ● 4 małe kiełbaski ● 5 dag słoniny ●ew. sól Sposób przygotowania: Grzyby namocz. Do litra wrzątku włóż wędzonkę oraz namoczone, odcedzone grzyby. Gotuj 30 minut, po czym dodaj oczyszczoną, pokrojoną włoszczyznę i ugotuj. Wywar przecedź. Grzyby drobno pokrój i włóż je ponownie do...

  • Grzybki w occie...bez pasteryzowania ;-)

  • Najlepsze przepisy ze słonecznej Toskanii!

    .... 1 godzinę. Grzyby oczyścić i poprzekrawać na pół. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kosteczkę. Z ziół oberwać listki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i smażyć na nim cebulę przez 6 minut, po(...) bułeczki (ok. 60 g) 7 łyżek oliwy z oliwek sól, pieprz słodka papryka 250 ml 3 łodyżki bazylii 4 łodyżki majeranku 50 g tartego parmezanu    Przygotowanie: Skórkę pomidorów...

  • Smak jesieni zamknięty w słoiku. :)

  • Na lipcowe obiady... kolorowe sałatki!

    Z fasolką, kaszą i serem -10 dag ugotowanej fasolki szparagowej -szkl. ugotowanej kaszy pęczak -op. serka tofu  naturalnego (ok. 20 dag) -1/2 op. sera tofu pleśniowego lub wędzonego -papryka(...) i kalafiorem - 1/2 główki kalafiora -20 dag grubszych plasterków pieczonej polędwicy wołowej -żółta, czerwona i zielona papryka -15 dag pomidorków koktajlowych -3 większe dymki -łyżka posiekanego koperku...

  • Zaletą dania jest po prostu sama kurka:)

  • Światowej klasy sałatka

    ..., - 1 czerwona cebula, - ząbek czosnku, - papryczka chilli, - 100 g zielonej fasolki szparagowej, - jedna czerwona papryka, - 200 g marchewki, - 100 g pieczarek, - 1 główki sałaty rzymskiej (endywii(...). Marchewkę obrać, umyć, pokroić w cienkie paski. Grzyby umyć, pokroić w plasterki. Sałatę umyć, otrząsnąć z wody, potargać na kawałki. Awokado przeciąć na pół, wyjąć pestkę, zdjąć skórkę, a miąższ pokroić...

  • Pieczarki najpierw smażymy w cieśnie, następnie marynujemy w zalewie. Ciekawa przekąska na sylwestrowy stół.

  • Niskokaloryczne potrawy świąteczne

    ...: 1550 kJ/370 kcal Risotto z boczniakami Składniki na 4 porcje: - 20 g suszonych prawdziwków, - średniej wielkości cebula, - ząbek czosnku, - 2 łyżki oleju, - 250 g ryżu, - 200 ml wytrawnego(...) razem. Wlać wino i połowę bulionu, gotować 25 minut na słabym ogniu pod przykryciem. Stopniowo dolewać wodę, w której moczyły się grzyby i resztę bulionu. Pieczarki poprzekrawać na pół, boczniaki na...

  • Wypróbowany przepis na "Grzyby marynowane"

Artykuły na temat: papryka cebula i grzyby w occie
  • Schab faszerowany

    Mieszam sos sojowy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, startym imbirem i octem winnym. Nacieram nim schab i odstawiam na noc do lodówki. Grzyby kroję...

  • Znamy wiele jej odmian. Może być słodka lub ostra - tak ostra, że lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek. Zobaczcie, czym może nas zaskoczyć zwykła papryka! Jakie właściwości ma papryka? Fot. 123RF.COM/PICSEL 1. Ma więcej witaminy C niż cytryna Szklanka świeżej, czerwonej, słodkiej papryki zapewnia ponad 150 proc. dziennej dawki witaminy C. Jest jej więcej niż w pomidorach i w cytrynie, a jej zawartość rośnie do 50 dni po zaowocowaniu (owoce papryki dojrzewają około 8 tygodni), później...

  • Nie masz czasu codziennie chodzić na targ po świeże warzywa i owoce? Mamy na to sposób!

    .... Lodówki nie lubią także ziemniaki, cebula i czosnek. Z kolei warzywa zielone, czyli brokuły, szparagi oraz sałata nie mogą bez niej żyć. Pamiętaj jednak, aby nie trzymać ich w bliskim towarzystwie produktów wydzielających etylen (np. papryka, banany, jabłka, gruszki czy pomidory). Powoduje on ich szybsze żółknięcie i psucie. Mrożenie Lodówka jest doskonałym rozwiązaniem, kiedy chcesz...

  • Hiszpanie i Francuzi na grzybobranie zabierają świnie. A z takiego grzybiobrania często wracają bardzo bogaci. Trufle to grzyby, które rosną pod ziemią, co od dawien dawna budziło kontrowersje. Plutarch, na przykład, uważał, że ten grzyb to gródka ziemi upieczona przez grom z nieba. Od starożytności trufle wywoływały jednak zachwyt swym smakiem i aromatem, podawane były na najwykwintniejszych ucztach i traktowane jako afrodyzjak. Dziś to najdroższe grzyby świata. Rekordowa cena trufli to 7...

  • Z Dalekiego Wschodu

    ...doprawić. Udekorować gałązkami świeżego rozmarynu.  Wołowina z papryka i selerem Składniki na 4 porcje: 50 dag wołowiny, 4 chińskie grzyby mun, po 1/2 czerwonej, zielonej i żółtej papryki(...)Zupa tajska z krewetkami Składniki na 4 porcje: 20 dag obgotowanych i obranych krewetek, 1 mała marchewka, 1/2 pietruszki, kawałek selera, 1 duża cebula, 1 puszka mleka kokosowego, 1/2 strąka...

  • Jak zbierać grzyby? Jak powinniśmy je smażyć i mrozić? Ciekawostki o tzw. „darach lasu” zdradza znany i ceniony kucharz - Pascal Brodnicki, ambasador Ramy Smaż jak szef kuchni. Fot. 123RF/Picsel Uwielbiam polską tradycję jesiennego zbierania grzybów. Grzyby zbierać możemy już na przełomie czerwca i lipca - w tym roku na Warmii mieliśmy prawdziwe zatrzęsienie koźlarzy, które lokalni grzybiarze nazywają osakami" - mówi Pascal. „Sam nie wiem co sprawia mi większą przyjemność - chodzenie po lesie...

  • Z grzankami

    ...koncentratu pomidorowego 1 łyżka bulionu instant Słoik papryki konserwowej (370 ml) 6 kromek chleba wiejskiego Pęczek natki pietruszki 125 g śmietany Cebulę pokroić w półplasterki. Grzyby poprzekrawać. Mięso pokroić w kostkę i obsmażyć na oleju. Doprawić solą i pieprzem, zdjąć z patelni.  Na pozostałym tłuszczu usmażyć grzyby i cebulę. Oprószyć mąką, przesmażyć. Dodać majeranek i koncentrat...

  • Ile jest prawdy w popularnym przekonaniu, jakoby grzyby nie miały żadnych właściwości odżywczych? Czy naprawdę są smaczną, ale bezwartościową przekąską? Fot. 123RF/Picsel Po letnich deszczach na straganach pojawiają się grzyby. Jeszcze pachnące lasem, kuszą nas ciepłym, brązowym kolorem i obietnicą smakowitej uczty. Bo polskie grzyby są wyśmienite i mają właściwości odżywcze, o których nie wszyscy wiedzą. Smakują i leczą Grzyby mają działanie lecznicze - w chińskiej i japońskiej medycynie od...

  • Mistrzostwo grillowania

    ...o 17:00 i 17:30)  Sposób przygotowania:  1. Zmieszaj jogurt, kolendrę, sok z cytryny, czosnek, ostry sos, sól i pieprz do połączenia. Pozostaw w lodówce. 2.  Warzywa i grzyby posmaruj oliwą...

  • Smaki północnej Polski kojarzą nam się przede wszystkim z rybami, ale w tradycyjnej kuchni występuje także dziczyzna i wiele odmian grzybów. Można tu spróbować charakterystycznych zup. Różne zupy grzybowe to przysmaki północy, ale nie tylko. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na północy Polski częściej niż w innych regionach kraju spożywa się ryby, których jest tu pod dostatkiem - zarówno dzięki Bałtykowi, jak i licznym jeziorom. Charakterystyczne dla regionów północy Polski są zupy rybne. Oczywiście, nie...