• Informacje na temat:

    papryka cebula i grzyby w occie

Przepisy na temat: papryka cebula i grzyby w occie
  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    ...●500 ml gotowego zakwasu na żurek (żytniego) ●2 łyżki susz. grzybów ●włoszczyzna ● ząbek czosnku ● 25 dag ziemniaków ● 4 małe kiełbaski ● 5 dag słoniny ●ew. sól Sposób przygotowania: Grzyby namocz. Do litra wrzątku włóż wędzonkę oraz namoczone, odcedzone grzyby. Gotuj 30 minut, po czym dodaj oczyszczoną, pokrojoną włoszczyznę i ugotuj. Wywar przecedź. Grzyby drobno pokrój i włóż je ponownie do...

  • Wypróbowany przepis na "Grzyby marynowane"

  • Najlepsze przepisy ze słonecznej Toskanii!

    .... 1 godzinę. Grzyby oczyścić i poprzekrawać na pół. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kosteczkę. Z ziół oberwać listki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i smażyć na nim cebulę przez 6 minut, po(...) bułeczki (ok. 60 g) 7 łyżek oliwy z oliwek sól, pieprz słodka papryka 250 ml 3 łodyżki bazylii 4 łodyżki majeranku 50 g tartego parmezanu    Przygotowanie: Skórkę pomidorów...

  • Wysyp maślaków spowodował, że wciąż poszukuję dla nich nowych zastosowań – tym razem mój wybór padł na grzyby z papryką. Maślaki nadają się do tego celu doskonale – są aromatyczne i równocześnie miękkie po przyrządzeniu. Ale nadadzą się także wszelkie inne leśne grzyby z rurkami na spodniej stronie kapelusza – podgrzybki, koźlarze, prawdziwki. Grzyby z papryką posmakują wszystkim tym, którzy nie oczekują bardzo kwaśnych grzybków w occie. Albo tym, którzy nie wybierają klasycznych marynat....

  • Na lipcowe obiady... kolorowe sałatki!

    Z fasolką, kaszą i serem -10 dag ugotowanej fasolki szparagowej -szkl. ugotowanej kaszy pęczak -op. serka tofu  naturalnego (ok. 20 dag) -1/2 op. sera tofu pleśniowego lub wędzonego -papryka(...) i kalafiorem - 1/2 główki kalafiora -20 dag grubszych plasterków pieczonej polędwicy wołowej -żółta, czerwona i zielona papryka -15 dag pomidorków koktajlowych -3 większe dymki -łyżka posiekanego koperku...

  • Dla grzybiarzy coś innego niż tradycyjnie przyrządzone grzyby. Dobre jako dodatek do obiadów i nie tylko. Zwykle wychodzą 3-4 słoiki "jak od dżemu".

  • Światowej klasy sałatka

    ..., - 1 czerwona cebula, - ząbek czosnku, - papryczka chilli, - 100 g zielonej fasolki szparagowej, - jedna czerwona papryka, - 200 g marchewki, - 100 g pieczarek, - 1 główki sałaty rzymskiej (endywii(...). Marchewkę obrać, umyć, pokroić w cienkie paski. Grzyby umyć, pokroić w plasterki. Sałatę umyć, otrząsnąć z wody, potargać na kawałki. Awokado przeciąć na pół, wyjąć pestkę, zdjąć skórkę, a miąższ pokroić...

  • Grzybki w occie...bez pasteryzowania ;-)

  • Niskokaloryczne potrawy świąteczne

    ...: 1550 kJ/370 kcal Risotto z boczniakami Składniki na 4 porcje: - 20 g suszonych prawdziwków, - średniej wielkości cebula, - ząbek czosnku, - 2 łyżki oleju, - 250 g ryżu, - 200 ml wytrawnego(...) razem. Wlać wino i połowę bulionu, gotować 25 minut na słabym ogniu pod przykryciem. Stopniowo dolewać wodę, w której moczyły się grzyby i resztę bulionu. Pieczarki poprzekrawać na pół, boczniaki na...

  • Smak jesieni zamknięty w słoiku. :)

Artykuły na temat: papryka cebula i grzyby w occie
  • Schab faszerowany

    Mieszam sos sojowy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, startym imbirem i octem winnym. Nacieram nim schab i odstawiam na noc do lodówki. Grzyby kroję...

  • Znamy wiele jej odmian. Może być słodka lub ostra - tak ostra, że lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek. Zobaczcie, czym może nas zaskoczyć zwykła papryka! Jakie właściwości ma papryka? Fot. 123RF.COM/PICSEL 1. Ma więcej witaminy C niż cytryna Szklanka świeżej, czerwonej, słodkiej papryki zapewnia ponad 150 proc. dziennej dawki witaminy C. Jest jej więcej niż w pomidorach i w cytrynie, a jej zawartość rośnie do 50 dni po zaowocowaniu (owoce papryki dojrzewają około 8 tygodni), później...

  • Nie masz czasu codziennie chodzić na targ po świeże warzywa i owoce? Mamy na to sposób!

    .... Lodówki nie lubią także ziemniaki, cebula i czosnek. Z kolei warzywa zielone, czyli brokuły, szparagi oraz sałata nie mogą bez niej żyć. Pamiętaj jednak, aby nie trzymać ich w bliskim towarzystwie produktów wydzielających etylen (np. papryka, banany, jabłka, gruszki czy pomidory). Powoduje on ich szybsze żółknięcie i psucie. Mrożenie Lodówka jest doskonałym rozwiązaniem, kiedy chcesz...

  • Hiszpanie i Francuzi na grzybobranie zabierają świnie. A z takiego grzybiobrania często wracają bardzo bogaci. Trufle to grzyby, które rosną pod ziemią, co od dawien dawna budziło kontrowersje. Plutarch, na przykład, uważał, że ten grzyb to gródka ziemi upieczona przez grom z nieba. Od starożytności trufle wywoływały jednak zachwyt swym smakiem i aromatem, podawane były na najwykwintniejszych ucztach i traktowane jako afrodyzjak. Dziś to najdroższe grzyby świata. Rekordowa cena trufli to 7...

  • Z Dalekiego Wschodu

    ...doprawić. Udekorować gałązkami świeżego rozmarynu.  Wołowina z papryka i selerem Składniki na 4 porcje: 50 dag wołowiny, 4 chińskie grzyby mun, po 1/2 czerwonej, zielonej i żółtej papryki(...)Zupa tajska z krewetkami Składniki na 4 porcje: 20 dag obgotowanych i obranych krewetek, 1 mała marchewka, 1/2 pietruszki, kawałek selera, 1 duża cebula, 1 puszka mleka kokosowego, 1/2 strąka...

  • Jak zbierać grzyby? Jak powinniśmy je smażyć i mrozić? Ciekawostki o tzw. „darach lasu” zdradza znany i ceniony kucharz - Pascal Brodnicki, ambasador Ramy Smaż jak szef kuchni. Fot. 123RF/Picsel Uwielbiam polską tradycję jesiennego zbierania grzybów. Grzyby zbierać możemy już na przełomie czerwca i lipca - w tym roku na Warmii mieliśmy prawdziwe zatrzęsienie koźlarzy, które lokalni grzybiarze nazywają osakami" - mówi Pascal. „Sam nie wiem co sprawia mi większą przyjemność - chodzenie po lesie...

  • Z grzankami

    ...koncentratu pomidorowego 1 łyżka bulionu instant Słoik papryki konserwowej (370 ml) 6 kromek chleba wiejskiego Pęczek natki pietruszki 125 g śmietany Cebulę pokroić w półplasterki. Grzyby poprzekrawać. Mięso pokroić w kostkę i obsmażyć na oleju. Doprawić solą i pieprzem, zdjąć z patelni.  Na pozostałym tłuszczu usmażyć grzyby i cebulę. Oprószyć mąką, przesmażyć. Dodać majeranek i koncentrat...

  • Sezon na grzybobranie w pełni, warto więc posłuchać rad specjalistów w tej dziedzinie. Wiesław Kamiński opowiedział o tym jakie błędy popełniamy najczęściej przy zbieraniu grzybów. Grzyboznawca zdradził także po czym odróżnić grzyby trujące od jadalnych i na co powinniśmy zwracać uwagę podczas ich zbierania. Fot. 123RF.COM/PICSEL Jak rozpoznać trujące grzyby? Sprawdź: Jakie błędy popełniamy przy zbieraniu grzybów? Obejrzyj film: Czy dzieci mogą jeść grzyby? Zobacz: TVP/x-news Więcej o...

  • Mistrzostwo grillowania

    ...o 17:00 i 17:30)  Sposób przygotowania:  1. Zmieszaj jogurt, kolendrę, sok z cytryny, czosnek, ostry sos, sól i pieprz do połączenia. Pozostaw w lodówce. 2.  Warzywa i grzyby posmaruj oliwą...

  • Jak to jest z tymi grzybami - mają tylko smak, czy mają jakieś wartości odżywcze? Po letnich deszczach na straganach pojawiają się grzyby. Jeszcze pachnące lasem, kuszą nas ciepłym brązowym kolorem i obietnicą smakowitej uczty. Bo polskie grzyby są wyśmienite i mają właściwości odżywcze, o których nie wszyscy wiedzą. Smakują i leczą Grzyby mają działanie lecznicze - w chińskiej i japońskiej medycynie od wieków stosowane są grzyby maitake i shiitake jako środek obniżający ciśnienie,...