• Informacje na temat:

    papryczka z feta

Przepisy na temat: papryczka z feta
  • Faszerowane papryczki na przyjęcie

    Składniki: 500 g papryki ostrej (chili lub lekko słodkiej czereśniowej) 200 g sera typu feta 250 g twarożku ok. 5 ząbków czosnku (wedle uznania) sól świeże zioła: garść oregano, bazylii, kilka gałązek tymianku olej lub oliwa Przygotowanie: 1. Odetnij górę papryczek, nożykiem delikatnie wytnij gniazda nasienne, tak by nie naruszyć ścianek. Opłucz. Papryczki lekko obgotuj...

  • Z racji tego, że jestem na dietce eksperymentuje z potrawami bez tłuszczu. Pomimo iż jest to portal kulinarny coś lekkiego na ząb też jest mile widziane:))

  • Słodko-słone dodatki do grilla

    Połączenie owoców i wytrawnych dodatków przestaje zaskakiwać. Słodkie owoce i słona feta lub ostre chili stanowią doskonałą kompozycję smaków, które wzajemnie się przenikają i uzupełniają.

  • Cudowne połączenie smaku papryki i pomidorów... Świetnie wygląda a jeszcze lepiej smakuje. Papryczka idealnie nadaje się do obiadków oraz jako przekąska/ zakąska ;P

  • Faszerowane papryki

    Jest to propozycja dla miłośników ostrzejszych smaków. Papryki można nafaszerować według własnego upodobania – serem feta, nadzieniem warzywnym lub, według poniższego przepisu, mięsem mielonym.

  • Jesień to okres dojrzewania papryki. To także czas by zatrzymać smaki lata w piklach i kiszonkach. Jak co roku mój taras ozdabiają krzaczki z papryczką chilli odmiany Cayenne. Ale oprócz cieszenia oczu są specyficznym dodatkiem do ostrych potraw tj. salsa czy Ajvar. Marynuje je tak jak paprykę słodką.

  • Królowa bułgarskich przystawek

    ...czerwonej cebuli, 3 dag ostrej papryczki w strąkach, ser feta, olej roślinny, ocet winny, zielona pietruszka i sól. Wprawdzie Bułgarzy do sałatki wykorzystują owczy ser sirene, ale spokojnie możemy go zastąpić kozim serem feta. Co ciekawe, Bułgarzy nawet jajecznicę czy frytki podają z sirene. Przewodnik "Bułgaria. Pejzaż słońcem pisany" podaje następujący sposób wykonania sałatki: "Strąki papryki...

  • W handlu dostepny jest gotowy marynowany ser, ale nic nie zastapi domowego sera. Marynowanie sera feta jest łatwe, szybkie i wymaga niewielkiego wysiłku. Sródziemnomorski smak osiagamy stosujac typowe dla greckiej kuchni zioła. Marynowany w ten sposób ser mozna stosowac do wielu dan, jako skladnik wielu salatek, ale nawet jako zwykla przekaska z oliwkami, pomidorami i bialym pieczywem jest juz prawdziwa uczta dla podniebienia.

  • Filet z farszem ziołowym

    Tego drobiu nie może zabraknąć na świątecznym stole.

  • Potrawa z wątróbki wieprzowej jest smaczna i będzie smakowała wszystkim tym ,którzy lubią troszkę na słodko

Artykuły na temat: papryczka z feta
  • Papryczki z serem i boczkiem

    ... Papryczki umyj pod bieżącą wodą i osusz na papierowym ręczniku. Następnie przekrój wzdłuż i wyciągnij z nich gniazda nasienne. Do malaksera włóż tofu lub ser feta, dodaj wszystkie przyprawy oraz olej. Całość dokładnie zmiksuj. Masą serową wypełnij papryczki. Układaj je na ruszcie skórą do dołu. Grilluj tyle czasu, aż papryka stanie się miękka od spodu, a jeszcze chrupiąca na wierzchu.

  • Walka z kilogramami wydaje się być trudna i nudna. Wcale nie musi tak być! Najważniejsza w odchudzaniu jest siła woli, ale także i pomysły na to, co jeść, żeby było zdrowo i niskokalorycznie. Pomidory to świetny sposób na linię, zdrowie i urodę. Fot. 123RF.COM/PICSEL Pomidory w diecie Pomidory są idealnym warzywem dla odchudzających się. Zawierają w sobie aż 93 proc. wody. Oprócz tego, są bogate w błonnik, witaminy C, E, A, B i K. Pomidory to idealne źródło kwasu foliowego,...

  • Grecka pizza z papryczkami chili

    ...mielone, doprawiamy pieprzem, solą i smażymy do odparowania wody. 4. Umyte papryki kroimy w paski, czarne oliwki w krążki, a ser feta w plastry. 5. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto...

  • Oto przepis, który w czwartym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentował Marcin. Ciasto 200 ml ciepłej wody400 g mąki pszennej (typ 650)20 g świeżych drożdży2 łyżki oliwy z oliwek1½ łyżeczki soli2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego½ łyżeczki cukru Farsz mięsny 3 mięsiste pomidory 150 g mięsa (po 75 g baraniny i wołowiny)1 cebula szalotka1 zielona papryka3 łyżki oliwy z oliwek sól do smakupieprz do smaku3 pieczarki2 ząbki czosnku10 g długo dojrzewającego sera koziego50 ml...

  • Ostre papryczki z serem

    Składniki: 1 kg ostrych okrągłych papryczek opakowanie sera typu feta 300 g tłustego sera białego 2-3 ząbki czosnku sól szklanka cukru zioła (np. tymianek, cząber, bazylia) oliwa i olej szklanka wody Papryczki umyj, odetnij u nasady i ostrożnie wydrąż gniazda nasienne. (Najlepiej robić to w rękawiczkach, bo potem mogą szczypać ręce). Ze szklanki wody i szklanki cukru ugotuj syrop. Partiami...

  • Oto przepis, który w czwartym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentowała Joanna. Ciasto drożdżowe 500 g mąki pszennej (typ 500) 150-200 ml wody 25 g świeżych drożdży 200 ml mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 50 ml oleju roślinnego lub oliwy z oliwek Farsz 200 g sera feta 200 g mozzarelli 1 łyżka mąki pszennej 50 ml mleka 1 garść świeżego szpinaku 1 ząbek czosnku Złożenie 5 jajek 40 g masła Ciasto drożdżowe Do miski wsypać mąkę. Wodę podgrzać do temperatury około 40°C...

  • Szakszuka z serem typu feta

    ...się zetną. Posyp pokruszonym serem typu feta. Podawaj z bagietką. Zobacz także:

  • Kukurydza sprawdzi się doskonale nie tylko jako przekąska, ale również jako główny składnik zupy krem, która znakomicie rozgrzewa z chłodne dni. Składniki:- włoszczyzna- 4 słodkie kukurydze- łyżka masła klarowanego- dwa plastry imbiru- plaster świeżego korzenia kurkumy- 3/4 szklanki gęstego mleka kokosowego - sól- świeżo mielony pieprz czarny- 1 papryczka chilli- garść poszatkowanej kolendry- limonka Sposób przygotowania: Umytą włoszczyznę przekładam do miski, jedną kukurydzę obieram i kroję...

  • Papryka z serem i szpinakiem

    Szpinak umyj pod bieżącą wodą. Osusz, posiekaj i podsmaż. Przełóż do miski. Dodaj pokrojony ser feta i serek homogenizowany. Całość wymieszaj i dopraw...

  • Rośliny strączkowe jadamy najchętniej w zimie. Groch czy fasola to idealne propozycje, gdy za oknami trzaska mróz. Jest jednak pewien zielony wyjątek, który kojarzy nam się wyłącznie z letnimi daniami. Fot. 123 RF Bób kusi nas swoim kolorem i smakiem, ale czy jest zdrowy i dobry na lato? Fakty dietetyczne. Porcja bobu dostarcza dużej ilości białka, węglowodanów oraz witamin B1, B2, PP, C oraz prowitaminy A - czyli witaminy młodości. Dodatkowo bób dostarcza wapń, fosfor, żelazo i magnez. Co...