• Informacje na temat:

    panierka do karpia

Przepisy na temat: panierka do karpia
  • Karp smażony w migdałowej panierce

    Ciężko wyobrazić sobie bez niego Święta! W każdej postaci jest po prostu pyszny! Co powiecie na smażonego karpia w chrupiącej panierce z płatkami migdałowymi…?

  • Czasami takie dania są ważne w naszym życiu :P bo po prostu chcemy zjeść coś rękoma...tak po prostu się pobrudzić :P do tego frytasy, nasza ulubiona remulada, ketchup

  • Król wigilijnego stołu w wersji na słodko

    ..., może warto nieco “odchudzić” karpia i przygotować go na słodko i na parze? Taki właśnie przepis na karpia na słodko w galarecie znajdziemy w kolekcji “Przy wigilijnym stole” dostępnej na platformie...

  • Pyszny kurczaczek :)

  • Król wigilijnego stołu w wersji na słodko

    ..., może warto nieco “odchudzić” karpia i przygotować go na słodko i na parze? Taki właśnie przepis na karpia na słodko w galarecie znajdziemy w kolekcji “Przy wigilijnym stole” dostępnej na platformie...

  • Chrupiąca panierka

  • Staropolskie hity

    ...kawałki. Skrop je sokiem z cytryny. Posyp solą oraz pierzem cytrynowym. Odstaw na godzinę, by ryba przeszła smakiem przypraw. Potem każdy kawałek karpia oprósz mąką. Następnie panieruj w jajkach...

  • Karpia smażymy powoli, żeby się nie przypiekł za mocno.

  • Dietetyk: kolacja wigilijna może być nie tylko lekka, ale i bardzo zdrowa

    ...tłuszczu jest w stanie pokryć zapotrzebowanie kaloryczne na całą kolację. Radziłabym karpia piec albo podawać w galarecie. Na niektórych stołach pojawia się też ryba po grecku, która pod względem...

  • Przepis wart wypróbowania: "Orzechowe dzwonka karpia"

Artykuły na temat: panierka do karpia
  • Święta inaczej

    ...swoje walory. A to ze względu na ilość dodatkowych kalorii wynikających ze smażenia (panierka wchłania 80 proc. tłuszczu). Karp po zmianie Upieczony lub grillowany. Będzie jeszcze zdrowszy, gdy(...) grzybowej, nałóż sobie najmniejszy kawałek karpia i maksimum dwa pierogi dla smaku. Zadbaj też, by oprócz tradycyjnych dań na świątecznym stole nie zabrakło produktów zawierających błonnik, który ułatwia...

  • Ciężko wyobrazić sobie wigilijną kolację bez karpia. W końcu to polska, świąteczna tradycja, prawda? Nic bardziej mylnego! Karp nie jest typową, polską rybą wigilijną. Nieprzyjemny smak karpia może wynikać ze sposobu jego przechowywania i transportowania. / fot. 123rf.com Karpie w Polsce hodowane są od XIII wieku. Już ojcowie cystersi zarybiali na masową skalę stawy właśnie karpiem. Trzeba przyznać, że jest to ryba łatwa i tania w hodowli, co wpłynęło znacząco na jej popularność. Przez wieki...

  • POMYSŁ NA … świąteczną rybę  z marką WINIARY!

    Polacy coraz chętniej sięgają po ryby! Najczęściej kupujemy je podczas Bożego Narodzenia, wybierając głównie białe ryby i karpia*. Każdy z nas ma swoje ulubione potrawy rybne, jednak nie zawsze wiemy jak je przygotować, tak aby smakowały idealnie. Jeśli chcesz mieć pewność, że Twoja świąteczna ryba zawsze się uda, sięgnij po nowe produkty z serii WINIARY POMYSŁ NA…. Karpia w cytrynowej panierce...

  • Jest uznawany za najbardziej tradycyjną potrawę wigilijną w Polsce, niezależnie od regionu. Smażony, pieczony, gotowany, w galarecie - zajmuje pokaźną część wigilijnego stołu. Bez niego po prostu nie wyobrażamy sobie świąt. Jak go przygotować, aby był naprawdę smaczny? Fot. 123RF/Picsel Świąteczna tradycja nakazuje, aby jednym spośród dwunastu wigilijnych dań był karp. Niestety, wiele osób nie przepada za tą rybą ze względu na jej specyficzny smak. Jak się okazuje, "mulistego" aromatu można...

  • Jak zdrowo świętować Boże Narodzenie?

    ...zmiany receptury i sposobu przygotowania uczynią te i inne propozycje świąteczne zdrowymi, pożywnymi i nadal smacznymi. Jak zatem odchudzić Święta? 1. Zamiast smażonego karpia podaj karpia przygotowanego w piekarniku. Dzięki temu nie tylko "odchudzisz" rybę, lecz także poznasz jej prawdziwy unikalny smak. Dobrym dodatkiem będą podprażone na suchej patelni migdały. Wigilijnego karpia możesz też...

  • Jest uznawany za najbardziej tradycyjną potrawę wigilijną w Polsce, niezależnie od regionu. Bez niego trudno wyobrazić sobie wigilijny stół. Na co zwracać uwagę w czasie jego kupna? Fot. 123RF/Picsel Karpie w Polsce hodowane są od XIII wieku. Już ojcowie cystersi zarybiali na masową skalę stawy właśnie karpiem. Trzeba przyznać, że jest to ryba łatwa i tania w hodowli, co wpłynęło znacząco na jej popularność. Przez wieki karp był daniem z pańskiego stołu. Tłusty, sycący i smaczny. Być może...

  • Wigilia w wersji light dla całej rodziny

    Wigilia bez karpia, pierogów, uszek czy sałatki jarzynowej to żadne święta. Ale co, jeśli jesteśmy na diecie? Te i wiele innych dań bez konsekwencji dla figury może pojawić się na wigilijnym stole(...) pierogi i uszka, zamiast odgrzewać na patelni, wrzuć na kilkanaście sekund do gotującej się wody. Zdrowa alternatywa Jeśli rodzina koniecznie musi zjeść smażonego karpia w panierce, bułkę tartą...

  • Zgodnie z polską tradycją, karp to ryba, której na wigilijnym stole nie powinno zabraknąć. Skąd wziął się ten zwyczaj, jak kupić dobrego karpia i kiedy smakuje najlepiej? Oto kilka rad i trzy przepisy na karpia, które sprawdzą się nie tylko w okresie bożonarodzeniowym. Przepisy na karpia można znaleźć w bardzo starych książkach kucharskich. Jak się okazuje, ta ryba była hodowana już w średniowieczu, w Polsce piastowskiej. Jednak karp zaczął królować na polskich stołach dopiero po II wojnie...

  • Ryby mają głos

    Kucharze zachwalają ich zdrowotne właściwości. Ale ryba rybie nierówna. Które najlepiej jeść? Specjaliści nie są zgodni: dietetycy mówią jedno, ekolodzy drugie. Sprzeczne zalecenia ekspertów sprawiają, że łatwo się pogubić. Jak wyplątać się z tej sieci? Oto nasz przewodnik, dzięki któremu dowiesz się, co lepsze: szprotka czy płotka.

  • Zgodnie z polską tradycją, karp to ryba, której na wigilijnym stole nie powinno zabraknąć. Jak go zrobić, aby smakował naprawdę dobrze? Skorzystaj z przepisów naszych użytkowników! Fot. 123RF/Picsel Przepisy na karpia można znaleźć w bardzo starych książkach kucharskich. Jak się okazuje, ta ryba była hodowana już w średniowieczu, w Polsce piastowskiej. Jednak karp zaczął królować na polskich stołach dopiero po II wojnie światowej. Był najtańszą i najłatwiejszą w hodowli rybą, a więc mógł...