• Informacje na temat:

    paluchy grissini z przyprawami

Przepisy na temat: paluchy grissini z przyprawami
Artykuły na temat: paluchy grissini z przyprawami
  • To przyprawa nad przyprawami, wszystkim doskonale znana, z nią wszystko od razu smakuje lepiej! Kucharze w Restauracji Hawełka dodają jej do każdej potrawy. Jaka to przyprawa? To gotowanie z sercem i myślą o osobie, dla której przygotowujemy danie... Zdjęcia dzięki uprzejmości restauracji Hawełka Tradycyjna liczba potraw przygotowywanych na Święta Bożego Narodzenia przyprawia o zawrót głowy nawet biegłych w sztuce kulinarnej. Dwanaście dań w wigilię, obfity obiad świąteczny, a do tego góra...

  • Kardamon to jedna z najdroższych przypraw świata, cenowo wyprzedza ją tylko szafran. Roślina, z której jest pozyskiwany kardamon, rośnie w Indiach, Pakistanie, Birmie i na Sri Lance. Ma niemal cudowne właściwości zdrowotne i - nie bez naukowych podstaw - jest uznawana za silny afrodyzjak. Jakie właściwości ma kardamon?      fot. 123RF.COM   Kardamon jest od wieków zarówno przyprawą, dodatkiem do perfum, afrodyzjakiem, jak i lekiem, między innymi w medycynie ajurwedyjskiej. Najnowsze badania...

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

  • Większość z tych przypraw z pewnością znajduje się w waszej kuchni. Dzięki nim potrawy zyskują wyjątkowy smak i aromat. Ale czy wiedzieliście, że na tym nie kończą się ich zastosowania? Zarówno doświadczeni jak i poczatkujący kucharze z pewnością wiedzą, jak istotnym składnikiem są przyprawy. Ich brak lub nadmiar mogą zadecydować o sukcesie lub kulinarnej porażce. Warto jednak wiedzieć, że niektóre przyprawy możemy wykorzystać także poza kuchnią. I w tym wypadku nie mamy na myśli...

  • Większość z tych przypraw z pewnością znajduje się w waszej kuchni. Dzięki nim potrawy zyskują wyjątkowy smak i aromat. Ale czy wiedzieliście, że na tym nie kończą się ich zastosowania? Zarówno doświadczeni jak i poczatkujący kucharze z pewnością wiedzą jak istotnym składnikiem są przyprawy. Ich brak lub nadmiar mogą zadecydować o sukcesie lub kulinarnej porażce. Warto jednak wiedzieć, że niektóre przyprawy możemy wykorzystać także poza kuchnią. I w tym wypadku nie mamy na myśli...

  • Dziś, 16 stycznia obchodzimy Dzień Pikantnych Przypraw – święto, które w Polsce z roku na rok zyskuje na popularności. Z tej okazji bary i restauracje przygotowują specjalne, ostre menu. Świętować można również w domowym zaciszu – marka Kamis oferuje gamę produktów do przygotowania naprawdę ognistych potraw. Co sprawia, że daną przyprawę określamy jako pikantną? Decydujący wpływ na to ma przede wszystkim obecność piperyny, izotiocyjanianu allilu i kapsaicyny. Mają one różne właściwości, ale...

  • Chcąc jak najdłużej zachować pełnię zdrowia, bardzo często uciekamy się do różnego rodzaju suplementów diety i innych syntetycznych środków. Tymczasem mają one swoje naturalne odpowiedniki. Oto lista najpopularniejszych przypraw, których działanie antynowotworowe udowodnili naukowcy. Okazuje się, że odpowiednio skomponowane posiłki mogą uchronić nas przed wieloma chorobami - zarówno tymi mniej, jaki bardziej poważnymi. Badacze już od wielu lat poszukują produktów, które posiadają właściwości...

  • Czy wyobrażasz sobie kuchnię bez przypraw, a w konsekwencji nudne, mało wyraziste dania? Absolutnie! To bowiem przyprawy sprawiają, że nasza kuchnia pachnie, kusi i zaprasza do siebie gości. Jednym słowem - tętni życiem! Fot. 123RF/PicselPrzyprawy już od wieków odgrywają ważną rolę w codziennym życiu. To im zawdzięczamy bardziej wyrazisty smak przyrządzanych przez nas potraw. To one wydobywają niepowtarzalny aromat dań. Dodają barw na talerzu! Ponadto - mogą przedłużyć świeżość produktów. Co...

  • Ciasto francuskie, jako produkt dosyć tani, łatwo dostępny i uniwersalny, bardzo często trafia do naszych koszyków Ciasto w czasie zakupów. Dopiero później okazuje się, że nie mamy pomysłu co z nim zrobić. Na szczęście, nasi użytkownicy znają nie jeden przepis z jego wykorzystaniem. Fot. 123RF/ Picsel Mając w lodówce opakowanie ciasta francuskiego nie straszni będą nam niezapowiedzeni goście ani nagłe napady głodu. Dzięki niemu w kilka minut wyczarujemy zaskakujące przekąski, które cieszą...

  • Pani Mariola wygrała drugą edycję konkursu z okazji 10 urodzin Smakera. Z tej okazji postanowiliśmy ją lepiej poznać. Fot. archiwum prywatne/ Kuchmariola63 Przepisy pani Marioli z pewnością kojarzy kazdy użytkownik Smakera. To właśnie dzięki niej nieustannie poznajemy nowe przepisy na domowe wędliny oraz wyjątkowo smaczne nalewki. Ponadto, profil pani Marioli to również nieskończone źródło fantastycznych pomysłów na tradycyjne obiady, sałatki oraz wyjątko smaczne ciasta. O jej pasji możecie...