• Informacje na temat:

    pałeczki w sosie

Przepisy na temat: pałeczki w sosie
  • Kolejna odsłona meksykańskiej kuchni;)

  • Jak używać sosu sojowego do sushi?

    W dawnej Japonii nie było ani talerzyków, ani pałeczek, dlatego mistrzowie sushi nakładali sos sojowy bezpośrednio do potrawy. Na pamiątkę tego zwyczaju, w Japonii sos sojowy przykłada się do ryby.

  • Duszone pałeczki możemy podać z kluseczkami śląskimi, ziemniakami lub ryżem. Do tego ulubiona sałatka i pyszne danie gotowe :) Mięsko jest mięciutkie – rozpływa się w ustach.

  • Faux-pas w japońskiej kuchni - czyli jak należy jeść sushi

    ..."fast foodu" zdarza się nam popełniać podstawowe błędy. "Często ludzie zatracają świeży, delikatny smak surowej ryby maczając obficie sushi w sosie sojowym, zamiast używać go oszczędnie, jedynie w celu uzupełnienia smaku. Nie zanurzajmy całego sushi w sosie sojowym, skropmy nim delikatnie rybę" - instruuje na łamach "Independent" Mark Edwards, szef kuchni Nobu w Londynie i Nobu Berkeley. Inną...

  • Delikatne mięsko kurczaka oblane pysznym miodowym sosem.

  • Makaron po chińsku - przysłała Blabla

    Paczka makaronu sojowego; pierś z kurczaka; mieszanka warzywna (najlepiej do chińszczyzny); 1 jajko; sos sojowy; olej do smażenia; czosnek; pieprz; sól; papryka ostra

  • Pałeczki kurczaka często goszczą na naszym stole. Można je jednak przygotować na mnóstwo sposobów, dzięki czemu za każdym razem smakują inaczej. Dziś wersja mocno ziołowa, z mnóstwem przypraw, a co za tym idzie- z całą gamą przenikających się aromatów.

  • Kulinarna przygoda zza Wielkiego Muru

    ...porównując zastawę na europejskim stole i dwie drewniane pałeczki łatwo wywnioskować, że łatwiej nauczyć się posługiwania pałeczkami niż sztućcami. W restauracjach mile widziane jest jedzenie pałeczkami(...) się z kuchnia kantońską. Są to najpopularniejsze przepisy, znane w Europie. Specjałem tego regionu jest wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym, żeberka w miodzie, czy pierożki. Przysmakiem są także...

Artykuły na temat: pałeczki w sosie
  • Grillowane pałeczki

    Przygotować marynatę z oliwy, utartego imbiru, soli, pieprzu i kolendry wymieszanych z plastrami pomarańczy, cytryny i limonki. Marynować w niej przez co najmniej 12 godzin (najlepiej w lodówce) umyte i osuszone pałeczki kurczaka. Pałeczki grillować na grillu ogrodowym, w piekarniku lub na patelni grillowej około 20 minut, polewając sosem z marynaty (owoce usunąć). Gorące mięso posypać...

  • Kropelka smaku, która zmienia każdy kęs potrawy w kulinarne dzieło sztuki. Są dopełnieniem każdej potrawy. Odpowiednio dobrane i przyrządzone potrafią nadać nawet najprostszemu daniu niezwykły smak. To nie przypadek, że w najlepszych restauracjach sosy przygotowuje doświadczony kucharz - sauciere - specjalizujący się właśnie w tej dziedzinie oraz w przyrządzaniu ciepłych przekąsek i mięs. Istnieje dużo rodzajów sosów, które możemy podzielić na kilka grup. Na przygotowanie niektórych z nich...

  • Wakacyjne SOS dla włosów

    ..."Upiększać, nie udziwniać"- to motto Macieja Wróblewskiego, stylisty fryzur gwiazd - tym razem w kontekście wakacji! Głowa pełna pomysłów, czyli - pomysły na głowie: kwiaty we włosach, bandamki, muszelki, a nawet... pałeczki do sushi! Kitki, koki, pół-koki - czyli plażowo-wakacyjny pomysł na siebie oraz moda na... "mokre" włosy. Poza tym o tym, jak chroniąc włosy, jednocześnie je upiększać...

  • Nadaj im smak! Sięgnij po nowe Sosy do warzyw na ciepło Knorr: serowo-kremowy do brokułów i kalafiora, czosnkowo-serowy do szpinaku, ziołowo-maślany do mieszanki warzyw oraz tradycyjny do marchewki z groszkiem. Znakomitym sposobem na podanie rodzinie warzyw jest przygotowanie ich na ciepło - jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Teraz dzięki Sosom do warzyw na ciepło Knorr nabiorą one zupełnie nowego charakteru. Nowe sosy Knorr doskonale sprawdzają się w połączeniu ze świeżymi, jak i...

  • Sztuka jedzenia sushi

    ...1. Pałeczki Jedz kawałki sushi pałeczkami. Wymaga to pewnej wprawy, ale warto się nauczyć, bo to także niezła zabawa. W Japonii etykieta dotycząca pałeczek (hashi) jest niezwykle rozbudowana. Nie(...) specjalne podstawki, odkładaj na nie pałeczki, kiedy ich nie używasz. Dobra wiadomość? Możesz też jeść sushi palcami. Dobre restauracje (sushiya) podają gorący wilgotny ręcznik (oshibori) do odświeżenia...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Keczup zna niemal każdy   Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru...

  • Sushi krok po kroku

    ...pewna jej świeżości, bo inaczej łatwo o zatrucie. Jeśli nie chcesz ryzykować – postaw na wędzonego łososia, pałeczki krabowe i surowe warzywa. Do sushi używa się ryżu okrągłego shinode (do dostania...

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

  • Wynaleziony w Chinach „twarożek”

    .... Grzyby shitake pokrój w plasterki. Różyczki brokuła, pokrojoną kapustę pekińską, miniaturowe kukurydze w całości, chińską fasolę i marchew pokrojoną w pałeczki zblanszuj w garnku z posolonym wrzątkiem(...). mango, papają). Tofu zamarynuj w oliwie z oliwek, rozgniecionym czosnku, startym imbirze i sosie sojowym. Po 15 minutach wyjmij je z zalewy i usmaż. Marynatą polej warzywa. Dodaj tofu. Udekoruj sezamem...

  • Nieskomplikowana w przygotowaniu mięsna zapiekanka z beszamelowym sosem to doskonały pomysł na obiad lub ciepłą kolację. Największą trudnością podczas przygotowania tej potrawy może okazać się zrobienie sosu beszamelowego. Uzyskanie idealnej, kremowej konsystencji jest nie lada sztuką.  Praktyka jednak czyni mistrza, zatem do dzieła!   Składniki: • 20 dag makaronu kokardki• 20 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego • 400 ml mleka• 2 łyżki masła• 400 ml przecieru pomidorowego• 1 cebula• 25 g...