• Informacje na temat:

    paja malinowa

Przepisy na temat: paja malinowa
  • Kolorowe, bardzo pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto.

  • Maliny kojarzą się z latem, w tym wydaniu maliny będą się także kojarzyć z mrożoną herbatą.

  • Bardzo polecam ;)

  • pyszne ciasto biszkoptowe z kokosową bezą, malinami i bitą śmietana z serkiem. Ciasto trochę czasochłonne ale polecam jak najbardziej. Oryginalnie beza powinna być posypana prażonymi migdałami ale już nie chciało mi się iść do sklepu więc dodałam wiórki kokosowe…

  • pyszne ciasto, lekkie niczym chmurka, kwaskowe a zarazem słodziutkie bezie, do tego chrupkie migdały, można też wykonać w wersji bez pieczenia: na spód ułożyć herbatniki a wierzch posypać pokruszonymi bezami i prażonymi bez tłuszczu migdałami

  • może nie jest to sezon na malinowe pomidory...ale kupiłam boskie w smaku malinòwki na targu z ekologicznymi,wiejskimi produktami :-) i nie mogłam się powstrzymać,żeby nie zrobić mojego ulubionego zestawu ;-) Smacznego ;-)

  • Wersja na biszkopcie kakaowym.

  • Lekkie ciasto niczym chmurka z rozpływającą się w ustach masą z śmietanki i mascarpone, wzbogacone smakiem kwaskowatych malin i przełamane słodyczą bezy. Niebo na talerzu! Dla zapracowanych i lubiących iść na łatwiznę ciasto można przygotować też bez pieczenia – wystarczy na spód ułożyć herbatniki, a wierzch przykryć pokruszonymi bezami i podprażonymi migdałami.

  • LEKKIE I SMACZNE CIASTO

  • Latem jest tak dużo świeżych owoców, że aż grzech ich nie zjadać. Moimi ulubionymi są jednak maliny dlatego postanowiłam użyć ich do ciasta, które jest orzeźwiające w sam raz na ciepłe dni. Kruchy spód, ogromna ilość malin, galaretka, bita śmietana oraz chrupiąca beza. Idealne połączenie.

Artykuły na temat: paja malinowa
  • Świąteczny wypiek Małgosi, który podpił serca jurorów w siódmym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!". Składniki:Ciasto: 175 g mąki pszennej 25 g cukru pudru 100 g masła, schłodzonego pół łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 żółtko szczypta soli pistacje niesolone, nieprażone Konfitura: maliny 300 g jeżyny 300 g pektyna 8g szklanka cukru woda różana 50 ml limonka ganasche z białej czekolady: śmietanka 200 ml czekolada biała 400 g Do ozdoby: pistacje zielone, niesolone owoce liofilizowane ( maliny i...

  • W półfinałowym odcinku uczestnicy programu "Bake Off - Ale Ciacho" musieli zmierzyć się z ciastem parzonym. Oto przepis Justyny, który podbił serca jurorów. Ciasto parzone: 125 g wody 125 g mleka 3,2 % 125 g masła 5 g soli 10 g cukru 150 g mąki pszennej 250 g jajek (ok. 5 sztuk) Krem pistacjowy: 300g wyłuskanych niesolonych pistacji 6 łyżek syropu cukrowego 400g mascarpone 200ml śmietany 30%   Syrop cukrowy* 50g cukru drobnego 50g wody skórka z ½ cytryny Frużelina malinowa: 250 g...

  • W trzecim odcinku "Bake off - Ale ciacho!" Marcin zaprezentował przepis na nieco inną karpatkę. Ciasto parzone125 ml wody 125 ml mleka125 g masłaszczypta soli150 g mąki pszennej5 średnich jaj (rozmiar M) Krem muślinowy waniliowy375 ml mleka1 laska wanilii65 g cukru3 żółtka1½ łyżki mąki ziemniaczanej1½ łyżki mąki pszennej150 g masła (w temperaturze pokojowej)50 g orzechów laskowych Krem muślinowy malinowy300 g malin (mogą być mrożone)100 ml mleka65 g cukru3 żółtka1½ łyżki mąki ziemniaczanej1½...

  • Doskonały deser na upalne dni. Szybki i bardzo łatwy w przygotowaniu Składniki - 1 szklanka malin - 1 szklanka mleka - 1 banan - 1 łyżeczka chia - 2 łyżki Śmietanki Łaciatej 36% PRZYGOTOWANIE Krok 1:Banana obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Maliny, mleko, Śmietankę Łaciatą oraz banana miksujemy w blenderze i dodajemy na sam koniec nasiona chia. Ponownie miksujemy i odstawiamy koktajl na kilka minut.Krok 2:Następnie przelewamy do szklanki i podajemy.

  • Czym byłoby lato bez malin i jeżyn? Wędrówki po lesie i zbieranie tych pachnących owoców to jedna z wakacyjnych przyjemności, które mają same zalety . Fot. 123RF/Picsel Jeżyny znane były ludziom od najdawniejszych czasów - traktowano je jako lek, surowiec na smaczny dżem, produkowano też z ich korzeni barwnik. Owidiusz wspominał o nich w "Metamorfozach", a Pliniusz Starszy opisywał ich działanie lecznicze. Głównie rosły dziko, ponieważ rozrastały się w szybkim tempie i traktowano je jako...

  • Ola przygotowała deser z dużą ilością słodkich malin, czekoladą i wspaniałymi ciasteczkami migdałowymi, które nadają chrupkości całemu daniu. Migdałowe amarettki:1 białko80 g zmielonych migdałów 80 g drobnego cukru10 ml likieru amarettocukier i cukier puder do posypania ciasteczek Mus malinowy:3 g żelatyny łyżeczka wody100 g świeżych lub mrożonych malin15 g cukru pudru Mus czekoladowy:200 ml śmietany kremówki 30%2 żółtka 50 g czekolady mlecznej50 g czekolady gorzkiej Dekoracja:50 g świeżych...

  • Ciasto na kruchym spodzie z bananowym wsadem, musem z białej czekolady i malinową żelką. Spód shortbread 200 g masła90 g brązowego cukru270 g mąki pszennej 60 g mąki kukurydzianej½ łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka nalewki goździkowej Bananowy wsad owocowy4 jabłka50 ml czerwonego winakilka łyżek nalewki cynamonowej (do smaku) 50 g brązowego cukru1 łyżka anyżu1 łyżka cynamonu300 g jeżyn2 czerwone galaretki (np. malinowe)30 g żelatynywoda do zalania żelatyny (ma przykryć żelatynę)1-1½ kg...

  • Czekoladowy krem z dodatkiem mango, polewa malinowa - to wszystko znajduje się w cieście zaproponowanym przez Rafała. Ciasto parzone125 g masła1 szklanka wody1 szklanka mąki pszennej5 jaj Krem czekoladowy z mango750 ml mleka160 g drobnego cukru do wypieków1 jajko4 żółtka40 g skrobi ziemniaczanej20 g mąki pszennej2 czubate łyżki kakao150 g czekolady deserowej250 g masła (w temperaturze pokojowej)1 mango Polewa malinowa¾ szklanki malin6 łyżek wody1 łyżka skrobi ziemniaczanej Dekoracjaświeże...

  • Po odcinku wielkanocnym, pełnym tradycyjnych wypieków i rodzinnych wspomnień, uczestnicy będą musieli powrócić do konkursowej rzeczywistości. Jakie wyzwania przygotowali dla nich jurorzy? Specjalny, świąteczny odcinek „Bake Off - Ale Ciacho" był w całości poświęcony wielkanocnym wypiekom z różnych stron Polski. Uczestnicy i jurorzy podzielili się z widzami tradycyjnymi przepisami, które od bardzo dawna pielęgnuje się w ich rodzinach. Gościem specjalnym siódmego odcinka był Mateusz Pawłowski -...

  • Krzysztof Ilnicki postawił przed uczestnikami programu nie lada wyzwanie. Poprosił ich o przygotowanie mini bez, które doskonale sprawdzą się jako deser na przyjęcia. Oto przepis, z którym musieli się zmierzyć uczestnicy. Beza 195 g białka 5 g octu z białego wina 360 g cukru 45 g wrzątku Odmierzyć białka, ocet i cukier, a następnie przygotować z nich bezę francuską ręcznym mikserem. Gdy beza się usztywni, dodać wrzątek. Ubijać jeszcze kilka minut. Przenieść bezę do worka z okrągłą tylką....