• Informacje na temat:

    paczki ciasto drozdzowe

Przepisy na temat: paczki ciasto drozdzowe
  • Pączek na szczęście

    ...wyrobów? "Pączki są robione z naturalnych składników, smażone na prawdziwym smalcu, są tradycyjnymi pączkami z lukrem i marmoladą wieloowocową. Jest to prawdziwe ciasto drożdżowe, które robiły nasze...

  • specjalnie dla oliwia_winna kaloryczne tluste paczki;) pozdrawiam cie oliwio;)

  • Drożdżowe babeczki śliwkowe

    ...papilotkami. Do każdej włóż ciasto, dodaj śliwki i zakryj ciastem. Wierzch posmaruj jajkiem z mlekiem i połóż plasterki śliwek i kilka płatków migdałowych. Piecz 30 minut w 180˚C.

  • Puszyste pączki, samodzielnie wykonane w domu są równie dobre jak te kupione w cukierni. Wkładając serce w ich przygotowanie możemy spodziewać się doskonałych rezultatów: pączusie będą mięciutkie, bardzo aromatyczne i wypełnione po brzegi przepysznym nadzieniem. Polecam - nie tylko na Tłusty Czwartek.

  • Przygotowanie Wymieszać w misce mąkę,drożdże, sól, szafran. Dodać jajko i zagniatać powoli wlewając ciepłe mleko, aż ciasto będzie "odstawać od ręki". Nasmarować lekko olejem i wstawić do ciepłego(...). Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić. Formować małe rogaliki,nadziewając je farszem. Ułożyć rogaliki na blaszce,posmarować żółtkiem i wstawić do piekarnika na ok. 15-20 min. w temp. 200 stopni. Smacznego...

  • Słodkie tradycje, czyli co wiemy o tłustym czwartku

    Wraz z końcem karnawału i hucznych zabaw, możemy z wielkim apetytem przywitać zdecydowanie najsłodszy dzień w roku. Właśnie w tłusty czwartek zajadanie się różnego rodzaju smakołykami jest całkowicie dozwolone, a jak twierdzą niektórzy… nie tuczy!

  • bardzo smaczne i proste

  • najlepsze jakie jadlam;) goraca polecam;)

  • Tradycyjne pączki nadziane marmoladą wieloowocową.

Artykuły na temat: paczki ciasto drozdzowe
  • Drożdżowe kuleczki

    Kulki obtocz w cukrze pudrze.

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Małe pączki serowe

    ...jasną, puszystą masę. Dalej miksując, dodaj stopniowo twaróg i roztopione masło. Wsyp przesianą mąkę i drożdżowy zaczyn. Wyrób gładkie ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką. Przykryj ściereczką...

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...

  • ...masła; 3 żółtka; jajko; 7 łyżek śmietany; łyżka spirytusu, 2 łyżki wódki albo łyżka octu; smalec lub olej; cukier puder. Z mąki, masła, jajek, śmietany i spirytusu zagnieść miękkie, gładkie ciasto. Alkoholu albo octu dodaje się, żeby ciasto nie chłonęło zanadto tłuszczu podczas smażenia. Rozwałkować je i kroić na długie prostokąty. Każdy z nich symetrycznie przekroić wzdłuż pośrodku. Jeden koniec...

  • Co roku Polacy zjadają w Tłusty Czwartek około 100 milionów pączków. Tego dnia nie wypada wręcz zastanawiać się nad odchudzaniem i wartością kaloryczną jednego takiego przysmaku. Tylko jak je przygotować, aby były naprawdę smaczne? Fot. 123RF/Picsel Tłusty Czwartek jest jedynym dniem w roku, kiedy bez wyrzutów sumienia możemy pozwolić sobie na odrobinę słodkiej przyjemności płynącej z konsumowania pączków i innych pyszności. Warto jednak pamiętać, jakimi zasadami należy się kierować podczas...

  • Domowe donaty z lukrem

    Przygotowanie Aby przygotować ciasto na pączki, wmieszaj cukier do ciepłego mleka w średniej misce, po czym dodaj drożdże. Pozostaw w ciepłym miejscu, aż drożdże zaczną bąblować, 5-10 minut. Miksuj(...) przez 5 minut po tym, jak mąka będzie już cała wmieszana. Wtedy przełóż ciasto do lekko natłuszczonej miski, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 8 - 12 godzin (na całą noc). Następnego...

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania. Drożdżowe to tylko...

  • Paczki z roza i bez rozy

    Jak co roku, w okresie karnawalowym przychodzi ochota na paczki. Takie zwykle, domowe, ale o niebo lepsze od tych gumowych sprzedawanych we Francji pod...

  • Jest taki jeden dzień w roku, gdy przed sklepami w całej Polsce ustawiają się długie kolejki. Co rzucili? Pączki, bo w końcu to tłusty czwartek! Problem pojawia się, gdy wystany pączek okazuje się niewiele wartą bułą, z mało smacznym nadzieniem, i to w śladowych ilościach... Jak rozpoznać dobrego pączka? Cukiernicy przyznają, że pączki w tłusty czwartek do najlepszych nie należą. Zwiększony popyt na nie sprawia, że wiele zakładów idzie na łatwiznę i serwuje produkt pączkopodobny. Wiadomo, że...