• Informacje na temat:

    paczki bez margaryny i masła

Przepisy na temat: paczki bez margaryny i masła
  • Przepis: 5 szkl. mleka, 1 budyń śmietankowy, 4 żółtka, 1 szkl. cukru, 1 szkl.mąki, 1 kostka masła lub margaryny, cukier waniliowy lub olejek, paczka krakersów (herbatników) 4 szkl. mleka zagotować z cukrem, masłem i cukrem waniliowym. Pozostałe mleko wymieszać z budyniem, mąką, żółtkami i wlać do gotującego się mleka. Mieszając gotować do zgęstnienia. herbatniki ułożyć na natłuszczonej blaszce...

  • Pomyślałam, że ser sam w sobie zawiera tłuszcz, więc po co jeszcze dodawać masło?. Postanowiłam więc upiec sernik bez dodatku masła

  • Dziś kokosanki, ale trochę inne, co nie znaczy, że gorsze. Bez masła, za to z mlekiem. Smak jest bardzo podobny. Po upieczeniu są chrupiące na zewnątrz i przyjemnie wilgotne w środku (jedyny warunek – nie można ich „przeciągnąć” w piekarniku).

  • Kokosanki to słodkie, chrupiące, na bazie białek i kokosa ciasteczka przygotowane, które z wielkim smakiem są zjadane. Wykonanie ich jest banalne, ale nie zawsze wyjdą idealnie. Ja proporcji na nie szukałam, kilka razy piec próbowałam, raz mi się przypaliły, innym razem spłaszczyły. Teraz wyszły znakomicie i smakowały wyśmienicie. Wiadomo, że jajka bywają różnej wielkości, trafienie w takie same należy do rzadkości, ale kto nie próbuje, ten dobrych kokosanek nie skosztuje.

  • Witam serdecznie Propozycja na polewę czekoladową bez masła i mleka jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Tak przygotowaną polewę czekoladową możemy wykorzystać do wykończenia ciast, ciastek, ciasteczek.

  • Mokry i słodki keks bez użycia jajek i masła, bazujący na samych zdrowych produktach. Smak petarda!! Polecam

  • Pyszny, zdrowy i prosty mazurek, aż się zdziwisz!

  • pyszne kruche ciasto dla całej rodziny,a zwłaszcza osób uczulonych na jajka i przetwory mleczne.

  • Ciasto bez jajek i masła, a jednak pyszne, wilgotne, sycące, nie za ciężkie. Robi się je ekspresowo, bo bez użycia miksera. Gorąco polecam :-)

  • Jak przygotować pyszne, aromatyczne, czosnkowe smarowidło na grillu

Artykuły na temat: paczki bez margaryny i masła
  • Ciasta bez pieczenia

    Składniki na 8-10 porcji: po 1 galaretce truskawkowej, cytrynowej, agrestowej, 1 i 1/2 paczki biszkoptów, 8 twardych dojrzałych bananów, 3 jajka, 1 i 1/2 kostki margaryny, szklanka cukru pudru, listki(...)Sernik żmudzki Składniki na 16 porcji: kilogram tłustego twarogu, 20 dag masła, 30 dag cukru pudru, 4 dag żelatyny, 20 dag suszonych śliwek, po 10 dag rodzynek, orzechów laskowych i suszonych jabłek...

  • Jeśli myśleliście, że bez mąki, śmietanki i masła nie da się przygotować wyśmienitego tortu, byliście w błędzie. Oto przepis mistrza cukiernictwa Krzysztofa Ilnickiego. Dacquoise: 50g pestek dyni100g mielonych migdałów 100g mielonych orzechów laskowych25g maizena (skrobi kukurydzianej)125g cukru pudru A200g białka2g sól175g cukru pudru B Metoda: Uprażyć pestki i drobno posiekać. Połączyć z mielonymi orzechami, maizeną i cukrem A. Osobno ubić resztę surowców. Połączyć bezę z suchymi...

  • Ciasta bez pieczenia

    ...masła, kostka margaryny, 4 żółtka, niepełna szklanka cukru, 3 łyżki kakao, 2 galaretki truskawkowe, 2 paczki biszkoptów, 10 plastrów brzoskwiń, maliny, mięta i bita śmietana do dekoracji Przygotowanie(...) (bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 190 kalorii Tymbaliki czekoladowe Składniki na 6 sztuk: szklanka mleka 3,2 proc., 2 łyżki stołowe kakao, 2 jajka, 2 łyżeczki esencji waniliowej, 3 stołowe...

  • Każdy wie, że prawdziwe masło twardnieje pod wpływem niskiej temperatury, przyprawiając wiele osób o złość. Jednak w obawie przed zjełczeniem, wielu nie rezygnuje z przechowywania go w lodówce. Czy trzymanie masła w temperaturze pokojowej jest rzeczywiście niebezpieczne? Fot. 123RF Znasz tę sytuację? Ranek. Śpieszysz się do pracy, chcesz zjeść szybko kanapkę, zaglądasz do lodówki, a tam... przykra niespodzianka! Twoje masło jest twarde i nie możesz go rozsmarować na pieczywie. Denerwujesz...

  • Jesz, ile chcesz, a waga spada

    Na diecie doktora Ornisha chudniesz bez liczenia kalorii. Co więcej, powiedzenie: „balsam na serce” zyskuje inny wymiar. Bo chroni ona przed chorobami, które zagrażają nam coraz częściej.

  • Badania potwierdzają: miękka margaryna może pomóc w obniżeniu ryzyka wystąpienia zawału serca Fot. materiały prasowe W kontekście światowych zaleceń żywieniowych rekomendujących ograniczenie spożycia tłuszczów nasyconych w diecie, a także zastąpienia ich tłuszczami nienasyconymi, opublikowane zostały wyniki modelowego badania porównujące skutki wieloletniego spożycia masła i margaryny. Zgodnie z ich wynikami zauważono, że już tak niewielka zmiana nawyków żywieniowych, jak zastąpienie masła...

  • Tłuszcz to twój wróg czy przyjaciel?

    .... Umożliwiają przyswojenie witamin z pożywienia - A, D, E, K: bez nich więc narażasz się na choroby wzroku, kości, skóry i niską krzepliwość krwi. Jakby tego było mało, tłuszcze biorą udział w gospodarce(...)! Trzymaj się z dala od trans! Trans to tłuszcze poddane utwardzaniu. Czyli margaryny, np. stosowane w cukiernictwie i różnego rodzaju frytury. Nie tylko tuczą, nie tylko podnoszą poziom trójglicerydów...

  • Zbliżający się wielkimi krokami tłusty czwartek jest nie tylko ogólnopolskim świętem pączków. To doskonała okazja do bezkarnego zajadanie się różnego rodzaju słodkościami. Co wybrać zamiast pączków? Oto kilka naszych propozycji. Fot. 123RF/Picsel Aby uczcić końcówkę karnawału, większość z nas sięga po pączki. Jednak w tym najsłodszym dniu w roku nie zapominajmy o innych, równie smacznych deserach. Pamiętacie babcine faworki? A może macie ochotę spróbować hiszpańskich churros? Przy okazji...

  • Cholesterol nie zawsze trzeba obniżać

    ...komórkowych w organizmie. Bez jego udziału nie byłyby produkowane estrogen, progesteron i testosteron, czyli nasze hormony płciowe. Organizm nie byłby też zdolny do syntezy witaminy D. Jest też elementem żółci(...) niebezpieczne blaszki miażdżycowe. Jeżeli zabierze go w drogę lipoproteina o wysokiej gęstości, czyli HDL, jego nadmiar zostanie wysłany z powrotem do wątroby, która potrafi się go natychmiast pozbyć. Zdrowy...

  • Zgodnie z dawnym przesądem jeśli nie zjemy pączka w tłusty czwartek, nie będzie nam się wiodło w życiu. Aby tradycji tradycji stało się zadość, każdy z nas powinien w tym dniu przygotować słodkie wypieki. Fot. 123RF/Picsel Mimo że pączki są znane w Polsce co najmniej od czasów średniowiecza, zwyczaj podawania ich na słodko pojawił się u nas dopiero w XVI wieku. Wcześniej nadziewano je słoniną oraz boczkiem. Dawniej smażono je na klarowanym maśle, obecnie stosuje się zwykle smalec lub olej....