• Informacje na temat:

    pachnace ciasto piernikowe

Przepisy na temat: pachnace ciasto piernikowe
  • Wypróbowany przepis na "Ciasto piernikowe"

  • To ciasto spokojnie może zastąpić pracochłonny piernik.

  • Lekko wilgotne, pachnace pieczonym jabłkiem i piernikiem muffiny

  • Z ciasta, które dojrzewało 4 tygodnie upiekłam pierniczki. Z gwiazdek zrobiłam kilka choinek, które ozdobią świąteczny stół. Zapach pierniczków przypomina że święta tuż tuż.

  • ciasto piernikowe w formie babeczek

  • Piernikowe ciasteczka, czyli połączenie piernika i kruchych ciasteczek. Opcja idealna dla tych, którzy nie mają dużego doświadczenia w pieczeniu pierników, a uwielbiają te świąteczne słodkości. Główną zaletą tych ciasteczek (poza cudownym aromatem) jest to, że nie trzeba czekać, aż zmiękną. Gotowe są już do zjedzenia po 30 minutach po wyjęciu z piekarnika.

  • Pyszne brownie o korzennym smaku. Idealnie się sprawdzi jako przepis na szybkie ciasto świąteczne zamiast piernika.

  • Trochę piernik, trochę brownie.

  • smaczne i dekoracyjne

Artykuły na temat: pachnace ciasto piernikowe
  • Święta muszą być pełne tradycji

    ...października, nastawiam ciasto na pierniki. Bo ciasto na pierniki powinno leżakować minimum 4 tygodnie. A na początku grudnia zabieram się za pieczenie. Każdego roku piekę z półtora tysiąca pierników...

  • Każdy z nas ma swoje ulubione ciasto bożonarodzeniowe, jednak za symbol świąt bezsprzecznie uznaje się pierniki. Zgodnie z tradycją, powinniśmy zacząć je robić z dużym wyprzedzeniem, aby ich smak mógł w pełni się rozwinąć. Fot. 123RF/Picsel Święta Bożego Narodzenia nie mogą obejść się bez piernika. Pojawił się on w Polsce już w XII wieku. Według legendy, ten wspaniały przysmak powstał przez pomyłkowe dodanie do popularnego ciasta z mąki i miodu - miodownika - przypraw korzennych. Piernik...

  • Kardamon to jedna z najdroższych przypraw świata, cenowo wyprzedza ją tylko szafran. Ma niemal cudowne właściwości zdrowotne i - nie bez naukowych podstaw - jest uznawana za silny afrodyzjak. Fot. 123RF/Picsel Kardamon jest od wieków zarówno przyprawą, dodatkiem do perfum, afrodyzjakiem, jak i lekiem, między innymi w medycynie ajurwedyjskiej. Najnowsze badania potwierdzają jego właściwości. Najczęściej spotykany jest kardamon zielony, ale istnieje też odmiana czarna (nazywana brązową, białą...

  • Kuchnia indyjska czaruje nas bogactwem smaków i aromatów. Nic więc dziwnego, że wielu z nas próbuje odtwarzać je w zaciszu własnej kuchni. Fot. 123RF/Picsel Mieszankę przypraw o nazwie "curry" znajdziemy niemal w każdym sklepie spożywczym. Jednak nie ma ona nic wspólnego z azjatyckiem daniem o tej samej nazwie. Potrawa curry jest zwykle gęstym sosem, przygotowanym na bazie mleczka kokosowego oraz aromatycznej pasty. W wielu zakątkach świata danie to od setek lat stanowi podstawę codziennego...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • W kwestii ciast każdy ma swojego faworyta, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Makowce, miodowniki, pierniki... Bez jakich ciast nie wyobrażacie sobie Bożego Narodzenia? Fot. 123RF/Picsel Wielu osobom święta Bożego Narodzenia kojarzą się głównie z wytrawnymi potrawami. Na stołach królują wówczas barszcze, ryby, pierogi, krokiety oraz różnego rodzaju sałatki. Warto jednak pamiętać, że każde ucztowanie powinno zostać zwieńczone wyjątkowym smakołykiem. Mamy nadzieję, że zostawicie...

  • W tym odcinku uczestnicy musieli przygotować wypiek z dynią w roli głównej. Jak wam się podoba zwycięski przepis Daniela? Kruche ciasto 150 g zimnego masła300 g mąki pszennej50 g cukru1 jajkołyżka mleka 1/2 łyżeczki soli Mus dyniowy 1 dynia piżmowa (około 2 kg)1 szklanka cukru trzcinowegoszczypta soli2 jajka1 żółtko łyżeczka mąki ziemniaczanejprzyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki goździków i kardamonu150 ml brandy250 ml śmietany...

  • Pieczenie ciast jest sztuką samą w sobie. Trzeba zwracać uwagę na kolejność składników, na jakość produktów, na temperaturę i czas pieczenia. Co zrobić, aby nasze ciasta zawsze wprawiały w zachwyt? Wystarczy zapamiętać kilka rad, które spowodują, że wszystkie nasze wypieki będą arcydziełami. Które z ciast można miksować? Ciasto ucierane można miksować, ponieważ dzięki temu dużo łatwiej i szybciej doprowadzimy je do odpowiedniej konsystencji. Ciasto biszkoptowe jest ciastem bardzo delikatnym,...

  • W pierwszym odcinku "Bake Off Junior" uczestnicy zmierzyli się z przepisem na ciasto zebra. Fot. materiały prasowe Każdy uczestników otrzymuje po 3 dzbanki po ok 600g ciasta podstawowego, które barwi i aromatyzuje wg. uznania. Proporcje na ciasto: 360g cukru 400g jaj 200g mleka (3.2%) 360g oleju z pestek winogron 480g mąki typ 450 15g proszku do pieczenia 5g soli morskiej Do barwienia naturalnie : Zredukowany sok z buraka, spirulina, matcha , kakao w proszku, zredukowany sok z borówek lub...

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...