• Informacje na temat:

    pachnące bułeczki cynamonowe

Przepisy na temat: pachnące bułeczki cynamonowe
  • Pyszne, pachnące cynamonem i wanilią drożdżowe bułeczki. Znane jako norweskie bułeczki lub bułeczki szwedzkie - ponoć pochodzą się ze Skandynawii. Skąd by jednak do nas nie przybyły, w naszym domu przyjęły się błyskawicznie i na pewno z nami pozostaną :) Przepis na około 40 bułeczek. Za pierwszym razem zrobiłam je z połowy proporcji, gdyż myślałam ,że to w zupełności wystarczy... Bardzo się pomyliłam ;) Teraz robię już całą partię i na drugi, czy trzeci dzień wrzucam na chwilę do...

  • kanelbullar czy też cinnamon rolls to przepyszne mięciutkie drożdżowe bułeczki pachnące cynamonem. Kiedy są ciepłe trudno poprzestać na jednej. Z podanych składników upiekłam 12 bułeczek.

  • Mam dla Was przepis na cudownie cynamonowe bułeczki. Są miękkie, puszyste i słodko nadziane. Z ciastem pracuje się dobrze, nie sprawia kłopotów, chociaż na początku lubi kleić się do rąk. Z tego przepisu wyszło mi 17 bułeczek, ale to zależy jak grubo ktoś je pokroi :-) Kto spróbuje?

  • Uwielbiam robić te bułeczki, są proste i bardzo smaczne :) Gdy pierwszy raz je robiłem, w całym mieszkaniu unosił się zapach cynamonu i drożdży. To taki mały wstęp do świąt kiedy przyprawy korzenne pójdą w ruch :) Na razie jednak zajadam się bułeczkami om nom nom :)

  • Sprawdzony przepis na "Słodkie bułeczki cynamonowe"

  • pyszne z kubkiem ciepłego mleka

  • Wypróbowany przepis na "Pachnące bułeczki z brokułami i kurczakiem na obiad"

  • Wypróbowany przepis na "Cynamonowe bułeczki z lukrem"

  • Ciasto drożdżowe z aromatycznymi rodzynkami i cynamonem. Bułeczki mogą mieć kształt ślimaczka lub kwiatka.

  • Wspaniałe bułeczki cynamonowe na oleju, zachwycą Waszych gości.

Artykuły na temat: pachnące bułeczki cynamonowe
  • Ystad: Miasteczko uroczo nadające się do książkowych i filmowych morderstw

    ...popatrzeć w morze. Jednak to nie szachulce sprzed kilkuset lat, nie pachnące kwiaty, pnące się w górę przy fasadach domów, nie pełna uroku małomiejska atmosfera, ani nawet nie okoliczne plaże działają...

  • Kardamon to jedna z najdroższych przypraw świata, cenowo wyprzedza ją tylko szafran. Ma niemal cudowne właściwości zdrowotne i - nie bez naukowych podstaw - jest uznawana za silny afrodyzjak. Fot. 123RF/Picsel Kardamon jest od wieków zarówno przyprawą, dodatkiem do perfum, afrodyzjakiem, jak i lekiem, między innymi w medycynie ajurwedyjskiej. Najnowsze badania potwierdzają jego właściwości. Najczęściej spotykany jest kardamon zielony, ale istnieje też odmiana czarna (nazywana brązową, białą...

  • Kuchnia indyjska czaruje nas bogactwem smaków i aromatów. Nic więc dziwnego, że wielu z nas próbuje odtwarzać je w zaciszu własnej kuchni. Fot. 123RF/Picsel Mieszankę przypraw o nazwie "curry" znajdziemy niemal w każdym sklepie spożywczym. Jednak nie ma ona nic wspólnego z azjatyckiem daniem o tej samej nazwie. Potrawa curry jest zwykle gęstym sosem, przygotowanym na bazie mleczka kokosowego oraz aromatycznej pasty. W wielu zakątkach świata danie to od setek lat stanowi podstawę codziennego...

  • Czym jest kozieradka? Jaką rolę spełnia w naszym odżywianiu? Co smacznego można przygotować z jej wykorzystaniem? Odpowiedzi na te pytania doskonale znają nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Kozieradka zwana jest również koniczyną grecką, greckim sianem lub bożą trawką. W naturalnym lecznictwie używana jest od wieków, a najczęściej stosuje się ją w tradycyjnej medycynie chińskiej i hinduskiej. Dzięki swoim właściwościom zdrowotnym przyprawa ta znalazła z zastosowanie nie tylko w kuchni, ale...

  • Jego lecznicze właściwości docenili już starożytni, a smakiem zachwycili się współcześni. Nic dziwnego - majeranek to nie tylko smaczny dodatek do dań, ale również roślina, która łagodzi wiele dolegliwości. Fot. 123RF/Picsel Majeranek znany jest na całym świecie. Należy do tej samej rodziny co oregano, z którym bywa często mylony. Jego ojczyzna to rejony Morza Śródziemnego. Mimo, że jest używany jako przyprawa w wielu częściach świata, to jednak dziko rośnie jedynie w Turcji i na Cyprze....

  • Chrzan zajmuje szczególne miejsce w polskiej kuchni, gdyż dodajemy go do wielu tradycyjnych dań. Warto pamiętać o tym produkcie nie tylko przy okazji świąt wielkanocnych. Fot. 123RF/Pcisel W wielkanocnym koszyku chrzan symbolizuje gorycz męki Chrystusa. Jednak ma dla nas także zastosowanie praktyczne. Ze względu na szereg właściwości zdrowotnych zalecany jest osobom cierpiącym na otyłość czy nadciśnienie. Słowiański żeń-szeń Chrzan znany był już w czasach starożytnego Egiptu i Rzymu,...

  • Aromatyczny cynamon i słodki lukier to doskonałe połączenie. Wie o tym także Marysia, która postanowiła zaserwować ten wypiek jurorom. Składniki: szklanka drobnego cukru do wypieków 3-4 łyżki mielonego cynamonu 100 g masła 600 g ciasta na pizzę 1 kg cukru cynamonowego szklanka cukru pudru 2-3 łyżki gorącej wody mięta (do dekoracji) W miseczce zmieszać drobny cukier do wypieków oraz cynamon. Połowę masła rozpuścić w rondel-ku. Gotowe ciasto na pizzę podzielić na dwie części. Każdą z nich...

  • W czwartym odcinku uczestnicy programu musieli zmierzyć się z pozornie łatwym zadaniem - upiec tzw. "odrywane ciasto". Uznanie jurorów w tej konkurencji zdobyła Agata, która znakomicie połączyła słodycz bułeczek z lekko kwaskowatą konfiturą. Ciasto: 0,5 kg mąki 550 280ml ciepłego mleka 8g suchych drożdży 100g masła 1 jajko 4 łyżki cukru szczypta soli Kruszonka: 50g masła 100g mąki pszennej 50g cukru pudru Konfitura z pomarańczy: 7-8 pomarańczy zwykłych lub czerwonych dwie garście...

  • W czwartym odcinku Gosia Molska poprosiła uczestników o przygotowanie wytrawnych, azjatyckich bułeczek baozi. Zobacz przepis i przygotuj je samodzielnie w domu. Ciasto: 10g świeżych drożdży 50g cukru 150g wody 300g mąki pszennej 450 1 łyżka oleju arachidowego   Przygotować zaczyn z drożdży, 1 łyżeczki cukru, 30 ml wody i szczypty mąki. Odstawić by zaczął pracować. Aktywny zaczyn połączyć z resztą składników ciasta. Wyrobić elastyczne, sprężyste ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 30...

  • Święta Bożego Narodzenia to czas gotowania i przygotowywania słodkich wypieków. Oprócz tradycyjnego makowca, keksu i sernika, warto pamiętać o drobnych słodkościach, które pokochają nasze dzieci i wnuki. Sprawdźcie pomysły naszych użytkowników na najlepsze świąteczne ciasteczka. Fot. 123RF/Picsel Małe ciasteczka dostarczają nam wiele przyjemności. Są nie tylko pyszne, ale też uroczo wyglądają. Co bardzo ważne ich przygotowanie możemy zamienić w wielką świąteczną zabawę, angażującą całą...