• Informacje na temat:

    pachnąca przyprawa do piernika

Przepisy na temat: pachnąca przyprawa do piernika
  • Domowa przyprawa do piernika

  • Aromatyczna przyprawa do piernika i grzanego wina. O wiele lepsza niż oferowane na sklepowych półkach. Przygotowując domową przyprawę mamy pewność, że w swoim składzie nie zawiera wypełniaczy takich jak mąka i cukier. Taką przyprawę możemy modyfikować w dowolny sposób, według uznania. Moją przyprawę wzbogaciłam o cytrusową i waniliową nutę. Intensywny zapach i piękny kolor utwierdził mnie w przekonaniu, że w tym roku ostatni raz sięgnęłam po gotowe mieszanki.

  • Przyprawa do piernika zawsze kojarzyła mi się ze Świętami Bożego Narodzenia. Jako że w tym roku moje plany wyglądają na maksymalnie ambitne (a mówię tak co rok :) ) już dziś zabrałam się za przygotowanie piernika staropolskiego. Cały aromat i smak ciasta wynika z jego przygotowania i przechowania. Chodzą słuchy, że kiedyś ciasto na piernik staropolski zarabiało się w dzień urodzenia córki, a piekło go w jej dzień zamążpójścia. Ile w tym prawdy? nie wiem... w każdym razie ja tyle czekać na...

  • Jak przystało na okres przedświąteczny, w sklepach są dzikie tłumy. Wszelkie typowo świąteczne przyprawy znikają ze sklepowych półek i naszych zapasów w mgnieniu oka. Znacie sytuację, gdy macie się zabierać za robienie pierniczków, a tu nagle się okazuje, że wyparowała Wam korzenna przyprawa? Nie tylko przy robieniu pierniczków, ale też przy innych daniach, gdy nagle okazuje się że brak nam kluczowej przyprawy... ;) Ja od lat robię sama przyprawę korzenną. Nie jest to trudne, składniki...

  • Sprawdzony przepis na "Kolorowa choinka pachnąca piernikiem"

  • Sprawdzony przepis na "Miodunka pachnąca imbirem"

  • Przyprawa korzenna - widziałam sporo różnych przepisów na takie przyprawy...mój przepis pochodzi z jakiejś gazety ... i nie zawiera zbyt wiele składników..a pachnie cudownie...

  • Piękna i pachnąca ozdoba świąteczna ,doskonała również na prezent ;-) Ja robiłam choinki z synkiem...świetna zabawa ,polecam. Czasochłonne zajęcie,ale każda chwila spędzona w gronie najbliższych BEZCENNA !

  • Mój pierwszy w życiu domek z piernika... :))Ma niesamowity aromat, wbrew pozorom nie jest trudny do zrobienia, wymaga jedynie wiele cierpliwości i poświęcenia czasu.

  • ładnie wygląda

Artykuły na temat: pachnąca przyprawa do piernika
  • Kardamon to jedna z najdroższych przypraw świata, cenowo wyprzedza ją tylko szafran. Roślina, z której jest pozyskiwany kardamon, rośnie w Indiach, Pakistanie, Birmie i na Sri Lance. Ma niemal cudowne właściwości zdrowotne i - nie bez naukowych podstaw - jest uznawana za silny afrodyzjak. Jakie właściwości ma kardamon?      fot. 123RF.COM   Kardamon jest od wieków zarówno przyprawą, dodatkiem do perfum, afrodyzjakiem, jak i lekiem, między innymi w medycynie ajurwedyjskiej. Najnowsze badania...

  • To przyprawa nad przyprawami, wszystkim doskonale znana, z nią wszystko od razu smakuje lepiej! Kucharze w Restauracji Hawełka dodają jej do każdej potrawy. Jaka to przyprawa? To gotowanie z sercem i myślą o osobie, dla której przygotowujemy danie... Zdjęcia dzięki uprzejmości restauracji Hawełka Tradycyjna liczba potraw przygotowywanych na Święta Bożego Narodzenia przyprawia o zawrót głowy nawet biegłych w sztuce kulinarnej. Dwanaście dań w wigilię, obfity obiad świąteczny, a do tego góra...

  • Staropolski piernik, jak Pan Bóg przykazał, wymaga niemal miesięcznych przygotowań. Dlatego bijemy w piernikowy dzwon! Jeśli dziś zabierzemy się do dzieła, to na świąteczny stół uda nam się podać prawdziwe, domowe pierniki. Choć mówi się o staropolskich piernikach, a myśli o piernikach toruńskich, warto pamiętać, że to charakterystyczne, aromatycznie przyprawione ciasto zawitało do Europy z Armenii, przywiezione przez mnicha Grzegorza Makarego. Makary został później kanonizowany, być może...

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

  • Każdy z nas ma swoje ulubione ciasto bożonarodzeniowe, jednak za symbol świąt bezsprzecznie uznaje się pierniki. Jak je przygotować, aby były naprawdę smaczne? Odpowiedź na to pytanie znają nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Boże Narodzenie to wyjątkowy czas w roku. Na te kilka niezwykłych dni znów stajemy się dziećmi. Tak samo jak one z radością wyglądamy pierwszej gwiazdki, z niecierpliwością rozpakowujemy prezenty i z tym samym smakiem zajadamy świąteczne potrawy. Oczywiście święta to...

  • Dawniej w każdym domu pojawiał się na stole jako nieodłączny element Bożego Narodzenia. Dzisiaj także, ale już często w uproszczonej formie – upieczony kilka dni przed świętami. A przecież nie taka jest jego tradycja. Piernik długodojrzewający, bo o nim mowa, kiedyś był przygotowywany przez nasze babcie kilka tygodni wcześniej. W chłodnym miejscu leżakował w kamionce przykryty ściereczką nawet przez dwa miesiące.Dzisiaj, przedświąteczne kolejki w sklepach i praca wcale nie ułatwiają nam...

  • Czy wyobrażasz sobie kuchnię bez przypraw, a w konsekwencji nudne, mało wyraziste dania? Absolutnie! To bowiem przyprawy sprawiają, że nasza kuchnia pachnie, kusi i zaprasza do siebie gości. Jednym słowem - tętni życiem! Fot. 123RF/PicselPrzyprawy już od wieków odgrywają ważną rolę w codziennym życiu. To im zawdzięczamy bardziej wyrazisty smak przyrządzanych przez nas potraw. To one wydobywają niepowtarzalny aromat dań. Dodają barw na talerzu! Ponadto - mogą przedłużyć świeżość produktów. Co...

  • Większość z tych przypraw z pewnością znajduje się w waszej kuchni. Dzięki nim potrawy zyskują wyjątkowy smak i aromat. Ale czy wiedzieliście, że na tym nie kończą się ich zastosowania? Zarówno doświadczeni jak i poczatkujący kucharze z pewnością wiedzą jak istotnym składnikiem są przyprawy. Ich brak lub nadmiar mogą zadecydować o sukcesie lub kulinarnej porażce. Warto jednak wiedzieć, że niektóre przyprawy możemy wykorzystać także poza kuchnią. I w tym wypadku nie mamy na myśli...

  • Większość z tych przypraw z pewnością znajduje się w waszej kuchni. Dzięki nim potrawy zyskują wyjątkowy smak i aromat. Ale czy wiedzieliście, że na tym nie kończą się ich zastosowania? Zarówno doświadczeni jak i poczatkujący kucharze z pewnością wiedzą, jak istotnym składnikiem są przyprawy. Ich brak lub nadmiar mogą zadecydować o sukcesie lub kulinarnej porażce. Warto jednak wiedzieć, że niektóre przyprawy możemy wykorzystać także poza kuchnią. I w tym wypadku nie mamy na myśli...

  • Jak nasze babcie i mamy to robią, że smak przygotowywanych przez nie potraw pozostaje na długo w pamięci? Jednym z takich dań jest niewątpliwie rosół. Jedyny i niezastąpiony jako podstawa do wielu, innych dań. Oto kilka składników, bez których nie zrobicie dobrego rosołu. Czy gotowania rosołu należy się bać? Nic z tych rzeczy! Z jego zrobieniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Trzeba pamiętać tylko o kilku ważnych zasadach, a następnie odważyć się podjąć wyzwanie. Początki mogą być...