• Informacje na temat:

    ozory wołowe w sosie

Przepisy na temat: ozory wołowe w sosie
  • Ozorki duszone

    Składniki na 6 porcji: - 1 kg wołowego ozora, - marchewka, - pietruszka, - seler, por, - 1 kostka rosołowa, - dwa małe awokado, - 1 pomidor, - 3 łyżki oliwy, - 50 ml białego wina, - 1 ząbek czosnku,v - sól, pieprz Przyrządzanie: Warzywa umyć, obrać. Pokroić w talarki lub paseczki. Zalać wodą. Dodać kostkę rosołową, pieprz. Gotować na wolnym ogniu Ozór umyć, włożyć do wywaru warzywnego...

  • mało składników , wiele możliwości podawania można podawać z ziemniakami , kluseczkami , makaronami , ryżem czy kaszami . Gdy wpadną niespodziewani goście dorzucimy pieczarek i mamy potrawę dla 5-6 osób

  • Sprawdzony przepis na "Wołowe w sosie"

  • Przepis czasochłonny, ale WARTO!!!

  • Tym razem coś dla mięsożerców! Chrupiące pulpeciki z wołowiny w sosie koperkowym - to dla równowagi dla roślinożerców. ;-) Podane z ziemniakami z wody i zieloną sałatą stanowią niezły obiadek.

  • Są już u mnie jedne rolady wołowe, ale ciągle próbowałam ulepszyć tamten przepis - wydaje mi się, że się udało :)

  • Zapraszam na mojego bloga Paszczak gotuje.

  • Klasyczna kuchnia polska, odrobine zmodyfikowana ;)

Artykuły na temat: ozory wołowe w sosie
  • Weź się za wołowinę!

    ...i obranego ozora wołowego 300 g serka naturalnego 8g żelatyny 60g mocnego tartego i odciśniętego chrzanu 4 łyżki siekanej natki pietruszki 150g buraków pieczonych 2 łyżki octu balsamicznego(...) w occie, miodzie i przyprawach. Stężały wałek pokrój na 4 kawałki i podaj na plastrach buraczków. Płatki polędwicy wołowej z pomidorowym dżemem, oscypkiem i ziołami Składniki: 200g...

  • Typowo polskie danie, które na pewno gości bardzo często na niejednym stole. Składniki: - 700 g rostbefu lub zrazowego- mięso wołowe - 200 g boczku wędzonego - 200 g cebuli - 50g musztardy sarepskiej - 200g ogórków kiszonych - 10 g mąki do oprószenia zrazów - 60 g tłuszczu - 5 ziaren ziela angielskiego - 2 łyzki majeranku - 5 ziaren pieprzu - 1 liść laurowy - 1/2 szklanki śmietany - 2 kostki pieczeniowe Knorr - mięsne Sposób przygotowania: 1. Mięso pokroić na płaty grubości...

  • Na szlaku smaku

    ...gorącego mięsa. Zazwyczaj biorę dwa plastry ozora wołowego, jeden gotowany w rosole, a drugi też gotowany, ale najpierw peklowany i marynowany, kawałek chudej wołowiny, kawałek głowizny (pyszna!), małą porcję piersi kury, a w zimie także różne rodzaje kiełbasy. Do tego dobre purée z ziemniaków i mnóstwo werońskiego przysmaku - salsa peara. To sos na bazie szpiku wołowego, doprawiony solidną...

  • Kropelka smaku, która zmienia każdy kęs potrawy w kulinarne dzieło sztuki. Są dopełnieniem każdej potrawy. Odpowiednio dobrane i przyrządzone potrafią nadać nawet najprostszemu daniu niezwykły smak. To nie przypadek, że w najlepszych restauracjach sosy przygotowuje doświadczony kucharz - sauciere - specjalizujący się właśnie w tej dziedzinie oraz w przyrządzaniu ciepłych przekąsek i mięs. Istnieje dużo rodzajów sosów, które możemy podzielić na kilka grup. Na przygotowanie niektórych z nich...

  • Od boxty do blaa. Kuchnia Dublina

    Na Stoneybatter - głównej ulicy noszącej tę samą nazwę dzielnicy północnego Dublina - znajduje się mnóstwo tradycyjnych pubów. L. Mulligan Grocer, jak sugeruje sama nazwa, mieści się w pomieszczeniach po byłym pubie i sklepie spożywczym. I pasuje tam idealnie: długi bar dominuje po prawej stronie pomieszczenia.

  • Nadaj im smak! Sięgnij po nowe Sosy do warzyw na ciepło Knorr: serowo-kremowy do brokułów i kalafiora, czosnkowo-serowy do szpinaku, ziołowo-maślany do mieszanki warzyw oraz tradycyjny do marchewki z groszkiem. Znakomitym sposobem na podanie rodzinie warzyw jest przygotowanie ich na ciepło - jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Teraz dzięki Sosom do warzyw na ciepło Knorr nabiorą one zupełnie nowego charakteru. Nowe sosy Knorr doskonale sprawdzają się w połączeniu ze świeżymi, jak i...

  • Do rosołu

    ...przygotować pożywny bulion, który służy jako pokarm i napój". Jeszcze niedawno dla kobiet w połogu przygotowywało się tak zwany bulion porodowy (brodo del parto) z antrykotu wołowego z kością. Pellegrino...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Keczup zna niemal każdy   Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru...

  • Wątróbka na trzy sposoby

    ...o delikatnej tkance (wątroba, nerki cielęce). Te o tkance ścisłej, zbitej (nerki wieprzowe i wołowe, płuca) poddaje się duszeniu. Ozory - wyszorować Smakosze cenią delikatne w smaku ozory cielęce i peklowane ozory wołowe. Po starannym wyszorowaniu szczoteczką pod bieżącą wodą wyciąć ślinianki i węzły chłonne u nasady. Opłukać, odsączyć. Nerki - namoczyć Po odcięciu przewodów moczowych nerkę przeciąć...

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...