• Informacje na temat:

    ozory wołowe w sosie

Przepisy na temat: ozory wołowe w sosie
  • Ozorki duszone

    Składniki na 6 porcji: - 1 kg wołowego ozora, - marchewka, - pietruszka, - seler, por, - 1 kostka rosołowa, - dwa małe awokado, - 1 pomidor, - 3 łyżki oliwy, - 50 ml białego wina, - 1 ząbek czosnku,v - sól, pieprz Przyrządzanie: Warzywa umyć, obrać. Pokroić w talarki lub paseczki. Zalać wodą. Dodać kostkę rosołową, pieprz. Gotować na wolnym ogniu Ozór umyć, włożyć do wywaru warzywnego...

  • mało składników , wiele możliwości podawania można podawać z ziemniakami , kluseczkami , makaronami , ryżem czy kaszami . Gdy wpadną niespodziewani goście dorzucimy pieczarek i mamy potrawę dla 5-6 osób

  • Sprawdzony przepis na "Wołowe w sosie"

  • Przepis czasochłonny, ale WARTO!!!

  • Ozory wędzone i obrabiane metoda sous vide

  • Tym razem coś dla mięsożerców! Chrupiące pulpeciki z wołowiny w sosie koperkowym - to dla równowagi dla roślinożerców. ;-) Podane z ziemniakami z wody i zieloną sałatą stanowią niezły obiadek.

  • Są już u mnie jedne rolady wołowe, ale ciągle próbowałam ulepszyć tamten przepis - wydaje mi się, że się udało :)

  • Zapraszam na mojego bloga Paszczak gotuje.

Artykuły na temat: ozory wołowe w sosie
  • Weź się za wołowinę!

    ...i obranego ozora wołowego 300 g serka naturalnego 8g żelatyny 60g mocnego tartego i odciśniętego chrzanu 4 łyżki siekanej natki pietruszki 150g buraków pieczonych 2 łyżki octu balsamicznego(...) w occie, miodzie i przyprawach. Stężały wałek pokrój na 4 kawałki i podaj na plastrach buraczków. Płatki polędwicy wołowej z pomidorowym dżemem, oscypkiem i ziołami Składniki: 200g...

  • Typowo polskie danie, które na pewno gości bardzo często na niejednym stole. Składniki: - 700 g rostbefu lub zrazowego- mięso wołowe - 200 g boczku wędzonego - 200 g cebuli - 50g musztardy sarepskiej - 200g ogórków kiszonych - 10 g mąki do oprószenia zrazów - 60 g tłuszczu - 5 ziaren ziela angielskiego - 2 łyzki majeranku - 5 ziaren pieprzu - 1 liść laurowy - 1/2 szklanki śmietany - 2 kostki pieczeniowe Knorr - mięsne Sposób przygotowania: 1. Mięso pokroić na płaty grubości...

  • Na szlaku smaku

    ...gorącego mięsa. Zazwyczaj biorę dwa plastry ozora wołowego, jeden gotowany w rosole, a drugi też gotowany, ale najpierw peklowany i marynowany, kawałek chudej wołowiny, kawałek głowizny (pyszna!), małą porcję piersi kury, a w zimie także różne rodzaje kiełbasy. Do tego dobre purée z ziemniaków i mnóstwo werońskiego przysmaku - salsa peara. To sos na bazie szpiku wołowego, doprawiony solidną...

  • Kropelka smaku, która zmienia każdy kęs potrawy w kulinarne dzieło sztuki. Są dopełnieniem każdej potrawy. Odpowiednio dobrane i przyrządzone potrafią nadać nawet najprostszemu daniu niezwykły smak. To nie przypadek, że w najlepszych restauracjach sosy przygotowuje doświadczony kucharz - sauciere - specjalizujący się właśnie w tej dziedzinie oraz w przyrządzaniu ciepłych przekąsek i mięs. Istnieje dużo rodzajów sosów, które możemy podzielić na kilka grup. Na przygotowanie niektórych z nich...

  • Do rosołu

    ...przygotować pożywny bulion, który służy jako pokarm i napój". Jeszcze niedawno dla kobiet w połogu przygotowywało się tak zwany bulion porodowy (brodo del parto) z antrykotu wołowego z kością. Pellegrino...

  • Nadaj im smak! Sięgnij po nowe Sosy do warzyw na ciepło Knorr: serowo-kremowy do brokułów i kalafiora, czosnkowo-serowy do szpinaku, ziołowo-maślany do mieszanki warzyw oraz tradycyjny do marchewki z groszkiem. Znakomitym sposobem na podanie rodzinie warzyw jest przygotowanie ich na ciepło - jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Teraz dzięki Sosom do warzyw na ciepło Knorr nabiorą one zupełnie nowego charakteru. Nowe sosy Knorr doskonale sprawdzają się w połączeniu ze świeżymi, jak i...

  • Wątróbka na trzy sposoby

    ...o delikatnej tkance (wątroba, nerki cielęce). Te o tkance ścisłej, zbitej (nerki wieprzowe i wołowe, płuca) poddaje się duszeniu. Ozory - wyszorować Smakosze cenią delikatne w smaku ozory cielęce i peklowane ozory wołowe. Po starannym wyszorowaniu szczoteczką pod bieżącą wodą wyciąć ślinianki i węzły chłonne u nasady. Opłukać, odsączyć. Nerki - namoczyć Po odcięciu przewodów moczowych nerkę przeciąć...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Keczup zna niemal każdy   Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru...

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

  • Nieskomplikowana w przygotowaniu mięsna zapiekanka z beszamelowym sosem to doskonały pomysł na obiad lub ciepłą kolację. Największą trudnością podczas przygotowania tej potrawy może okazać się zrobienie sosu beszamelowego. Uzyskanie idealnej, kremowej konsystencji jest nie lada sztuką.  Praktyka jednak czyni mistrza, zatem do dzieła!   Składniki: • 20 dag makaronu kokardki• 20 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego • 400 ml mleka• 2 łyżki masła• 400 ml przecieru pomidorowego• 1 cebula• 25 g...