• Informacje na temat:

    ozdoby z oliwek

Przepisy na temat: ozdoby z oliwek
  • Jajka na świątecznym stole

    .... Udekorować listkami natki i plasterkami oliwek.

  • Wigilijny śledzik z dodatkiem hiszpańskich oliwek

    W miseczce wymieszaj kawior, oliwę z oliwek oraz ocet jabłkowy. Następnie dodaj  hiszpańskie zielone oliwki. Mieszaninę odstaw na godzinę do lodówki, aby wszystkie smaki dobrze się połączyły. Następnie pokrój paprykę oraz śledziki w plastry o grubości 1 cm, dodaj do wcześniej przygotowanych składników i delikatnie połącz.

  • UPIEKSZA TORTY I CIASTKA

  • Zaproszenie na wykwintną kolację

    Marynata z hiszpańskimi oliwkami i owocami morza Składniki: 150 g hiszpańskich czarnych oliwek, 10 małych małż  ze słoika, 10 różowych krewetek, 50 g czerwonej papryki, sok z limonki, oliwa z oliwek. Kilka listków rukoli do ozdoby. Przygotuj krewetki bez pancerzyków (jeśli są mrożone należy je wcześniej rozmrozić), odcedź małże, upiecz paprykę. Następnie wszystkie te składniki włóż do...

  • Świąteczne śledziki z Hiszpańskimi Oliwkami

    W miseczce  dobrze wymieszaj oliwę z oliwek, drobno posiekany ząbek czosnku oraz sok z pomarańczy. Następnie dodaj szczypiorek oraz kilka suszonych pomidorów posiekanych w cienkie paseczki. Pokrój pomidora oraz śledzia w kostkę grubości 1 cm, dodaj do wcześniej  przygotowanych składników. Dorzuć hiszpańskie zielone oliwki, wszystko delikatnie połącz. Wskazówka: Danie doskonale smakuje  także

  • Z Hiszpanii do Polski – wigilia z Oliwką! Przygotowując wigilijną wieczerzę warto poszukać inspiracji w kuchni hiszpańskiej. Proste połączenia tradycyjnych polskich specjałów z hiszpańskimi oliwkami, nie tylko zaskoczą całą rodzinę, ale wniosą powiew świeżość do tradycyjnych dań serwowanych podczas Świąt Bożego Narodzenia.

  • Pikantne ciasto rukolowo-serowe

    Składniki: - 125 g. sera Mozzarella, - 250 g. pomidorków koktajlowych, - 100g. rukoli, - 2 papryczki chilli, - 6 jaj, - 150 ml. oliwy z oliwek (ok. pół szklanki), - 250 ml. mleka (1 szklanka(...): Mozzarellę odsączyć i pokroić w drobną kostkę. Pomidorki umyć i przepołowić. Rukolę umyć, odłożyć kilka listków do ozdoby, resztę grubo posiekać. Papryczki chilli drobno rozkruszyć. Jajka ubijać...

  • Bożonarodzeniowy łosoś z Hiszpańskimi Oliwkami

      W miseczce wymieszaj hiszpańskie czarne oliwki z 2 łyżkami oliwy z oliwek i musztardy. W oddzielnym naczyniu wymieszaj pokrojone w talarki hiszpańskie zielone oliwki z drobno posiekaną cebulą dymką oraz 4 łyżkami oliwy z oliwek. Odstaw by smaki dobrze się połączyły. Filety z łososia dopraw sola i pieprzem. Rozgrzej oliwę na patelni i smaż łososia na średnim ogniu przez 4 minuty. Podawaj na

  • Przygotowując wigilijną wieczerzę warto poszukać inspiracji w kuchni hiszpańskiej. Proste połączenia tradycyjnych polskich specjałów z hiszpańskimi oliwkami, nie tylko zaskoczą całą rodzinę, ale wniosą powiew świeżość do tradycyjnych dań serwowanych podczas Świąt Bożego Narodzenia.

  • Składniki: - 25 dag Matjasów korzennych, - słoik buraczków marynowanych, - oliwa z oliwek, - pieprz cytrynowy, - dwa plasterki cytryny oraz natka selera dla ozdoby. Składniki dipu: - 150 ml jogurtu naturalnego, - 2 łyżki majonezu, - 1 łyżka musztardy francuskiej. Sposób przygotowania: Buraczki odsączyć z zalewy oraz pokroić w cienkie plasterki, a następnie ułożyć je na półmisku tak, by...

  • Roladki śledziowe z miodem, orzechami i papryczką chili

    Płaty śledziowe zalewamy mlekiem i odstawiamy do lodówki na noc. Następnego dnia. Do miski wlewamy oliwę z oliwek. Papryczkę chili myjemy, wyjmujemy nasiona i drobno kroimy. Pieruszkę drobno siekamy. Wszystko łączymy ze sobą. Dodajemy osączone z mleka płaty śledziowe. Wstawiamy do lodówki na godzinę. Orzechy drobno mielimy, dodajemy miód. Płaty śledziowe ropłaszczamy (przyciskając

  • Niewiele osób wie, że oliwy z oliwek można używać jako substytut masła i margaryny, również do pieczenia ciast, ciastek i muffinów. Ma ona bowiem takie właściwości, że pali się w niższych niż inne oleje stopniach bo nawet w 225°C. Mój konkurs dla Was to kulinarne wyzwanie na słodkie ciasteczka i muffiny z użyciem oliwy z oliwek. Konkurs potrwa dwa tygodnie, regulamin znajdziecie poniżej ale najważniejsze są nagrody!

Artykuły na temat: ozdoby z oliwek
  • Oliwki OLE!

    Hiszpańskie oliwki OLE!, pochodzą z nalepszej i najszlachetniejszej odmiany Hojblanca. Dzięki zastosowaniu tradycyjnych receptur charakteryzują się wybornym smakiem.

  • Od ostatkowych naleśników i masek, przez wielkopostne opowieści i kwiaty, aż po jajka i kartki wielkanocne - podpowiadamy, jak pięknie przeżyć świąteczny czas! Oto wyjątkowe połączenie poradnika kulinarnego, przewodnika religijnego i zbioru ciekawostek. Książkę najlepiej czytać razem z dziećmi - poznają dzięki niej historie biblijne, nauczą się przygotowywać wielkanocny ogródek i postawią pierwsze kroki w kuchni. Szczegółowe instrukcje wzbogacono kolorowymi zdjęciami i szablonami dekoracji....

  • Łabędzia szyja

    Skóra na niej jest bardzo delikatna. Tymczasem owijamy ją szorstkimi szalikami i drażnimy perfumami. Jak o nią dbać, aby była ozdobą?

  • Od ostatkowych naleśników i masek, przez wielkopostne opowieści i kwiaty, aż po jajka i kartki wielkanocne - podpowiadamy, jak pięknie przeżyć świąteczny czas! Oto wyjątkowe połączenie poradnika kulinarnego, przewodnika religijnego i zbioru ciekawostek. Książkę najlepiej czytać razem z dziećmi - poznają dzięki niej historie biblijne, nauczą się przygotowywać wielkanocny ogródek i postawią pierwsze kroki w kuchni. Szczegółowe instrukcje wzbogacono kolorowymi zdjęciami i szablonami dekoracji....

  • Wzmocnij paznokcie na wiosnę

    ...palce ciepłą papką z rozgotowanego siemienia lnianego i załóż foliowe rękawiczki. Po 15-20 min zmyj papkę, a skórki wymasuj oliwą z oliwek lub witaminą A+ E z kapsułki. Pozostaw do wchłonięcia...

  • W "Kulinarnych fajerwerkach" czarujemy smakiem i zapachem. Tym razem zapraszamy na rozpływający się w ustach roastbeef pieczony, faszerowany anchois i oliwkami. Składniki: 1 duży roastbef, ok. 1,5 kg 1 opakowanie anchois 1 słoiczek drylowanych oliwek czarnych musztarda sól pieprz olej do smażenia świeży rozmaryn Przygotowanie: Roastbef nakłuć ze wszystkich stron. Naszpikować oliwkami oraz filetami anchois. Rozgrzać patelnię, wlać olej, wyłożyć mięso. Obsmażać na silnym ogniu ze...

  • Ekologiczny manikiur

    Paznokcie pięknie się błyszczą i mają estetyczne białe końcówki. Taki manikiur jest prawdziwą ozdobą dłoni na każdą okazję. Tajemnica tak pięknego efektu tkwi w połączeniu tzw. french manicure z biologicznym.

  • W "Kulinarnych fajerwerkach" czarujemy smakiem i zapachem. Tym razem zapraszamy na rozpływający się w ustach roastbeef pieczony, faszerowany anchois i oliwkami. Składniki: 1 duży roastbef, ok. 1,5 kg 1 opakowanie anchois 1 słoiczek drylowanych oliwek czarnych musztarda sól pieprz olej do smażenia świeży rozmaryn Przygotowanie: Roastbef nakłuć ze wszystkich stron. Naszpikować oliwkami oraz filetami anchois. Rozgrzać patelnię, wlać olej, wyłożyć mięso. Obsmażać na silnym ogniu ze...

  • ...zbyt gorący. Suszarkę należy trzymać w pewnej odległości od głowy (ok. 25 cm), by niepotrzebnie nie wysuszać włosów. Sucha, stercząca szopa nie stanowi ozdoby. Niesfornym, szorstkim włosom z pomocą(...) i łagodnym szamponem. • Maseczka miodowo - oliwkowa - Miksujemy 2 łyżki miodu i 3 łyżki oliwy z oliwek . Maseczkę nakładamy na 15 minut. Głowę owijamy folią i ręcznikiem. • Cytrynowa...

  • Hiszpańskie oliwki idealnie sprawdzają się w polskiej kuchni. Poniżej prezentujemy 7 przepisów na 7 dni tygodnia z Oliwką – prawdziwą hiszpańską celebrytką w tle. Hiszpańskie czarne oliwki z iberyjskim dressingiem   Składniki: hiszpańskie czarne oliwki, oliwa z oliwek, szparagi, cienkie plasterki czarnych trufli, wędzona szynka, sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz. Sposób przygotowania: odrobinę oliwy z oliwek rozgrzać na patelni, dodać szparagi i czarne trufle, smażyć do momentu, aż...