• Informacje na temat:

    ozdoby z jajek gotowanych

Przepisy na temat: ozdoby z jajek gotowanych
  • Jajka na świątecznym stole

    ...i pieprzem. Przestudzić, zmiksować z odłożonymi żółtkami. Dodać łyżeczkę posiekanej natki. Masą napełnić pozostałe połówki białek, ułożyć na posłaniu z rzeżuchy obok wcześniej przygotowanych jajek(...) kiszonego. Jajka umieścić w pomidorowych gniazdkach. Brzegi pomidorków posypać rzeżuchą. Pomidory ustawić na półmisku przybranym rukolą. Jaja z łososiem Składniki na 20 porcji: - 10 jajek...

  • Świetna propozycja na śniadanie wielkanocne. Szczególnie polecam osobom, które nie przepadają za jajkami podanymi w tradycyjny sposób.

  • Kurczak z warzywami w galarecie

    Przygotuj galaretę w formach do babeczek, a będzie apetyczną ozdobą stołu

  • Wspaniały dodatek do kanapek oraz sałatek.

  • Rozeta z kurkumą i rodzynkami

    Dzięki dekoracyjnie ułożonym plasterkom jabłek prezentuje się wyjątkowo okazale. Do tego kusi pięknym złocistym kolorem. Będzie ozdobą każdego stołu!

  • Mój eksperyment w kuchni, omlet wyszedł przepyszny.

  • Ciasto: 50 dag mąki pszennej, 2 dag drożdży, szklanka mleka, 2 żółtka, jajko, łyżka sklarowanego masła, 1/2 łyżeczki cukru, sól; do posmarowania ciasta: 1 jajko. Farsz: 1 główka kapusty, 10 dag suszonych grzybów, cebula, łyżka oleju, 2 jajka, sól, pieprz.

  • UPIEKSZA TORTY I CIASTKA

  • Wiosenne toricki

    ...torciku. Na wierzchu wyciśnij małe kulki kremu. Włóż w nie ozdoby cukiernicze. Schłodź przed pokrojeniem.  Waniliowa tęcza Sposób przygotowania 1. Ciasto: miękkie masło utrzyj z cukrem na(...), drobnymi owocami i ew. kwiatami, by ozdoby dobrze przykleiły się do niezastygłego jeszcze lukru. Boki tortu możesz obsypać pokruszonymi płatkami migdałów.  Sposób przygotowania 1. Ser...

  • Ładnie prezentuje się na talerzu. Można użyć do przystrojenia wszelkich dań.

Artykuły na temat: ozdoby z jajek gotowanych
  • Mus brzoskwiniowy z kremem zabaione

    Włoski krem zabaione serwujemy na warstwach z gotowanych brzoskwiń i pokruszonych herbatników amaretti. Delizioso!

  • Wielkanoc bez pisanek byłaby nieważna. Chcąc żyć w zgodzie z naturą, coraz więcej osób rezygnuje z chemicznych barwników, zastępując je naturalnymi metodami, stosowanymi jeszcze przez nasze prababcie. Fot. 123RF/Picsel Malowanie pisanek to ulubiona, wielkanocna zabawa najmłodszych członków rodziny. Z wielkim sentymentem odnoszą się do niej również dorośli, którzy podczas tego zajęcia na kilka chwil ponownie stają się dziećmi. To fakt, farbowanie jajek ma w sobie coś magicznego. Jednak czasem...

  • Koszyk pełen pomysłów na wielkanocne potrawy  z marką WINIARY!

    Cieplejsze, wiosenne dni, zielone pąki na drzewach, czy rozkwitające żonkile to pierwsze zwiastuny zbliżającej się wiosny, ale także i Świąt Wielkanocnych. Ten radosny czas pełen spotkań z najbliższymi kojarzymy z tradycyjnymi, pysznymi potrawami. Nie wyobrażamy sobie przecież, aby na świątecznym stole zabrakło białego barszczu bądź żurku, jajek w majonezie czy kolorowych mazurków. Zanim jednak...

  • Od ostatkowych naleśników i masek, przez wielkopostne opowieści i kwiaty, aż po jajka i kartki wielkanocne - podpowiadamy, jak pięknie przeżyć świąteczny czas! Oto wyjątkowe połączenie poradnika kulinarnego, przewodnika religijnego i zbioru ciekawostek. Książkę najlepiej czytać razem z dziećmi - poznają dzięki niej historie biblijne, nauczą się przygotowywać wielkanocny ogródek i postawią pierwsze kroki w kuchni. Szczegółowe instrukcje wzbogacono kolorowymi zdjęciami i szablonami dekoracji....

  • Malujemy pisanki

    ...szczęście i szybkie pojawienie się potomstwa. W Anglii istniał obyczaj trzymania jajek starej kury jako talizmanów, a w Niemczech przysięgano na jajko. Metody i wzory wykorzystywane w sztuce ludowej szczególnie dobrze sprawdzają się na gładkiej powierzchni jajka. Strusie jaja często spotyka się jako ozdoby w kościołach, klasztorach i meczetach Środkowego Wschodu i Afryki Północnej. Są...

  • Jajko jest symbolem życia, siły, miłości i płodności. Jadamy je na co dzień - na twardo, na miękko, w kanapce, sadzone, jako omlet czy w domowych wypiekach. Czego o nim nie wiemy? Mit: Jajka należy myć zanim włożymy je do lodówki Niektórzy, przed włożeniem jajek do lodówki, myją je pod bieżącą wodą, licząc na to, iż w ten sposób pozbędą się bakterii. Trudno o większy błąd. W ten sposób nie tylko niszczymy naturalną barierę ochronną jajek, ale również możemy bardzo łatwo uszkodzić ich...

  • Malujemy pisanki

    ...szczęście i szybkie pojawienie się potomstwa. W Anglii istniał obyczaj trzymania jajek starej kury jako talizmanów, a w Niemczech przysięgano na jajko. Metody i wzory wykorzystywane w sztuce ludowej szczególnie dobrze sprawdzają się na gładkiej powierzchni jajka. Strusie jaja często spotyka się jako ozdoby w kościołach, klasztorach i meczetach Środkowego Wschodu i Afryki Północnej. Są...

  • Rzeżuchę, zgodnie z tradycją, wysiewamy na Wielkanoc, aby udekorować nią świąteczny stół. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę, że roślina ta ma zaskakujący wpływa na nasze zdrowie. Fot. 123RF/Picsel Ta mała roślinka w wielkanocnej tradycji symbolizuje nadzieję i odrodzenie. Istnieje kilka jej rodzajów, jednak tylko jeden jest jadalny. Jest to rzeżucha ogrodowa - o drobniutkich liściach i charakterystycznym, pikantnym smaku. Stanowi ona cenne źródło składników odżywczych. Można ją dodawać do...

  • Akcesoria do bento

    .... Z pewnością takie ozdoby przypadną do gustu najmłodszym, a niejadkom najbardziej. Obecnie takie widelczyki są trudno dostępne na polskim rynku. Tego typu produktów szukajcie na Amazonie lub w zagranicznych...

  • Spożycie ziemniaków w naszym kraju niezmiennie utrzymuje się na wysokim poziomie. Warto wiedzieć, że wykorzystać możemy nie tylko ich bulwy, ale nawet wodę w której je gotowaliśmy! Warto pamiętać, że podczas gotowania ziemniaków, w wodzie pozostaje mnóstwo cennych składników odżywczych zawartych w warzywach. W takim płynie znajdziemy między innymi wapń, fosfor, potas, żelazo, błonnik, skrobię, witaminę A, K, E oraz szereg witamin z grupy B. Niestety, po ugotowaniu ziemniaków większość z nas...