• Informacje na temat:

    ozdoby warzywa

Przepisy na temat: ozdoby warzywa
  • Placki z trzech warzyw

    Składniki: mały brokuł 2 marchewki 6 ziemniaków 2 jajka 100 g startego żółtego sera 2 łyżki mąki posiekana natka pietruszki sól, pieprz, kumin, słodka papryka bułka tarta olej do smażenia zielenina oraz warzywa do ozdoby Przygotowanie: 1. Ugotuj ziemniaki - najlepiej w mundurkach - oraz pozostałe warzywa (możesz też ugotować wszystkie razem na parze). Ostudź, przeciśnij przez...

  • UPIEKSZA TORTY I CIASTKA

  • Kurczak z warzywami w galarecie

    Sposób przygotowania Mięso i obrane marchewki zalej 1,5 l wody. Gotuj 60 min z dodatkiem 3 ziaren ziela i liścia laurowego. Wyjmij, posiekaj. Jajka ugotuj na twardo, pokrój w plastry. Osącz groszek i kukurydzę. Odmierz litr rosołu, rozpuść w nim żelatynę, dopraw solą i pieprzem. W foremkach lub miseczkach układaj warstwami jajka, warzywa i mięso. Każdą warstwę zalewaj odrobiną galarety...

  • Proste, szybkie danie a zarazem pyszne i afektowne. Zapiekanka może być daniem głównym i przekąską. Doskonale sprawdza się jako śniadanie do pracy.

  • Leczo z warzywami i grzankami

    ..., czosnek i papryczkę chilli. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę (trochę odłóż do ozdoby), cukinię i pieczarki. Dopraw solą, pieprzem, cukrem i papryką w proszku. Pomidory sparz, obierz ze skórki...

  • Czasem zabraknie nam jarzynki,nie chce iść się do sklepu,więc mamy w zapasie suszone,równie aromatyczne i smaczne.Ja tak robię już od kilku lat ,polecam jeśli mamy w domu suszarkę:)

  • Kotleciki kolorowe, jarzynowe

    Składniki: ●małe brokułowe "drzewko" ●6 ziemniaków ●2 marchewki ●2 jajka ●100 g startego żółtego sera ●2 łyżki mąki ●posiekana natka pietruszki ●sól, pieprz, kumin, słodka papryka ●bułka tarta ●olej do smażenia ●zielenina i warzywa do ozdoby, np. papryka Przygotowanie: 1. Ugotuj ziemniaki - najlepiej w mundurkach - oraz pozostałe warzywa (możesz też ugotować wszystkie razem...

  • Zapraszam na mojego bloga Paszczak gotuje.

  • Kolorowe, jarzynowe kotleciki

    Składniki: ●małe brokułowe "drzewko" ●6 ziemniaków ●2 marchewki ●2 jajka ●100 g startego żółtego sera ●2 łyżki mąki ●posiekana natka pietruszki ●sól, pieprz, kumin, słodka papryka ●bułka tarta ●olej do smażenia ●zielenina i warzywa do ozdoby, np. papryka Przygotowanie: 1. Ugotuj ziemniaki - najlepiej w mundurkach - oraz pozostałe warzywa (możesz też ugotować wszystkie razem...

  • Warzywna zapiekanka, idealna na wiosenny obad.

Artykuły na temat: ozdoby warzywa
  • Wypadanie włosów - jak zwalczyć jeden z najczęstszych problemów Polek?

    Gęste i zadbane włosy stanowią ozdobę kobiety. Niestety, prawie każda z nas przynajmniej raz w życiu borykała się z problemem nadmiernego wypadania. Jak temu zapobiec i co zrobić, gdy tracimy ich zbyt wiele?

  • Od ostatkowych naleśników i masek, przez wielkopostne opowieści i kwiaty, aż po jajka i kartki wielkanocne - podpowiadamy, jak pięknie przeżyć świąteczny czas! Oto wyjątkowe połączenie poradnika kulinarnego, przewodnika religijnego i zbioru ciekawostek. Książkę najlepiej czytać razem z dziećmi - poznają dzięki niej historie biblijne, nauczą się przygotowywać wielkanocny ogródek i postawią pierwsze kroki w kuchni. Szczegółowe instrukcje wzbogacono kolorowymi zdjęciami i szablonami dekoracji....

  • Włosy: Jak zregenerować je po wakacjach

    ...warto włączyć do diety pokarmy, które zawierają cenne dla włosów składniki. Warzywa strączkowe zawierają dużo witamin z grupy B, orzechy i pestki dyni - krzem, cynk i miedź, a ryby kwasów tłuszczowych...

  • Niestety, minął już czas, gdy na naszych stołach królowały zielone sałatki i warzywa wprost z przydomowego ogródka. Ale czy zima pod względem żywieniowym nie ma nam nic ciekawego do zaoferowania? Fot. 123RF Myli się ten, kto uważa, że zima to fatalna pora dla smakosza. Co prawda, na naszych stołach braknie świeżych ogórków i najbardziej aromatycznych pomidorów, ale w ich miejscu pojawiają się najsmaczniejsze o tej porze roku warzywa korzeniowe. Chociaż ilu z nas wzgardza bulwami, warto dać im...

  • Kolorowe chłodniki

    ...(4 porcje): 3 duże mięsiste żółte papryki, 1 papryka czerwona, 2 pomidory, cebula, 2 łyżki oliwy, 500 ml bulionu warzywnego, do smaku: sól, pieprz, do ozdoby: natka, ewentualnie grzanki Przygotowanie(...). Odłóż 2 łyżki. Pozostałą paprykę zmieszaj z cząstkami pomidorów, dodaj do cebuli i chwilę razem duś. Warzywa zalej bulionem i gotuj 15 min. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw do schłodzenia. Gdy zupa...

  • Zapomniane warzywa powoli znów wracają do łask. Jednym z nich jest topinambur, który dzięki swoim właściwościom, stanowi znacznie zdrowszą alternatywę dla wszechobecnych ziemniaków. Fot. 123RF/Picsel Słonecznik bulwiasty, bulba, bulwa, świniak, gruszka ziemna czy też świński orzech - to tylko niektóre z nazw, jakie przylgnęły do tego warzywa. Jednak zdecydowanie najpopularniejszą z nich jest ta, którą nadali mu Francuzi - topinambur. Jest to roślina, którą na początku XVII wieku, przywiózł z...

  • Co zrobić, by opalenizna była trwała

    ...po nią codziennie, choćby w postaci szklanki soku, a na rezultaty nie będziesz musiała długo czekać. W twoim jadłospisie powinny też zagościć melony, morele, pomidory, papryka, jaki i inne warzywa...

  • Nowa książka z entuzjastycznie przyjętej serii dla kulinarnych debiutantów. Raj dla podniebienia wegetarianów i osób na diecie. Smakowite spotkanie przy stole pełnym kolorowych, zdrowych, niskokalorycznych dań z warzywami w roli głównej. Są tu sałatki, przystawki, surówki, zupy i dania jednogarnkowe. Nie zabrakło też potraw z patelni, nadziewanych i z piekarnika. Dowiesz się wszystkiego o zakupie, duszeniu, blanszowaniu, parowaniu, smażeniu, zapiekaniu i grillowaniu warzyw. Specjalna tabela...

  • Leczą anemię, grypę i nadciśnienie. Jedz je jak najczęściej

    Dostępne przez cały rok i wciąż niedoceniane. Buraki w naszej kuchni są synonimem warzywa pospolitego i banalnego. A przecież to prawdziwe bogactwo kwasu foliowego, potasu, magnezu, cynku i witaminy C.

  • Gotowane w wodzie i na parze warzywa od lat są dla nas synonimem zdrowego odżywiania. Coraz częściej zaczynamy jednak stosować równie smaczną i zdrową alternatywę - warzywa upieczone w piekarniku. Jakie mają zalety i dlaczego warto przygotowywać je w ten sposób? Fot.123RF/Picsel Pieczenie warzyw ma kilka istotnych zalet, w porównaniu z gotowanymi. Przede wszystkim piekąc warzywa nie tracimy cennych wartości odżywczych i witamin. Woda, w której gotujemy warzywa przejmuje te drogocenne...

Wideo na temat: ozdoby warzywa
  • Prosta tarta z wyjątkowym przybraniem

    Wystarczy jedynie twarda obieraczka do warzyw lub nożyk do sera - tak właśnie wyczarujemy piękną ozdobę tarty. Okazuje się, że rabarbar doskonale sprawdza się jako przybranie. Jak sprawić, by nasze ciasto wyglądało pięknie? Ola Głębicka w programie "Pytanie na śniadanie" przedstawiła swoją klasyczną tartę z delikatnie cytrynowym kremem i dekoracją z rabarbaru, która idealnie zrównoważy słodycz deseru. (Źródło: TVP/ x-news)