• Informacje na temat:

    ozdoba karczoch

Przepisy na temat: ozdoba karczoch
Artykuły na temat: ozdoba karczoch
  • Rzeżuchę, zgodnie z tradycją, wysiewamy na Wielkanoc, aby udekorować nią świąteczny stół. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę, że roślina ta ma zaskakujący wpływa na nasze zdrowie. Fot. 123RF/Picsel Ta mała roślinka w wielkanocnej tradycji symbolizuje nadzieję i odrodzenie. Istnieje kilka jej rodzajów, jednak tylko jeden jest jadalny. Jest to rzeżucha ogrodowa - o drobniutkich liściach i charakterystycznym, pikantnym smaku. Stanowi ona cenne źródło składników odżywczych. Można ją dodawać do...

  • Od ostatkowych naleśników i masek, przez wielkopostne opowieści i kwiaty, aż po jajka i kartki wielkanocne - podpowiadamy, jak pięknie przeżyć świąteczny czas! Oto wyjątkowe połączenie poradnika kulinarnego, przewodnika religijnego i zbioru ciekawostek. Książkę najlepiej czytać razem z dziećmi - poznają dzięki niej historie biblijne, nauczą się przygotowywać wielkanocny ogródek i postawią pierwsze kroki w kuchni. Szczegółowe instrukcje wzbogacono kolorowymi zdjęciami i szablonami dekoracji....

  • Upiecz i udekoruj wyjątkowe ozdoby na Twoje świąteczne drzewko! Fot. materiały prasoweŚwięta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas. Dom wypełnia blask świątecznych światełek, przytulne ciepło i zapach świątecznych wypieków, takich jak aromat pomarańczy czy przyprawy korzennej. Zapominamy wtedy o chłodzie i mrozie za oknem, wyczekując rodzinnego spotkania przy wspólnym stole. Magiczną atmosferę świąt tworzy także pięknie udekorowana choinka. Każdy z nas ma ulubione ozdoby wiszące na świątecznym...

  • Babka to prawdziwa ozdoba wielkanocnego stołu. Pięknie wyrośnięta i bogato udekorowana z pewnością skusi każdego łasucha. Jak ją przygotować, aby była naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Królową świątecznego stołu jest niewątpliwie baba wielkanocna. Ciasto początkowo znane było u naszych wschodnich sąsiadów - Białorusinów i Ukraińców, jednak szybko zawitało i zadomowiło się w polskiej, rodzimej kuchni. Baby pieczone były na gruncie polskim już w XVII w. Rozsławił je sam król Stanisław...

  • W czerwcowych PYSZNYCH jest pięknie i słodko, czyli jednym słowem - truskawkowo. Pieczemy truskawkowe ciasta, komponujemy truskawkowe desery, a także doprawiamy truskawkami… mięso, a co! W końcu to jedyny czas w roku, kiedy możemy się cieszyć tymi fantastycznymi owocami, więc staramy się wykorzystać go do ostatniej kropli... soku z truskawek ;-) Poza tym staramy się nie odlatywać zbyt daleko i pamiętamy o stałych punktach programu. Komponujemy szybkie i smaczne Menu na co dzień, pieczemy...

  • Te pochodzące z rejonu Morza Śródziemnego warzywa, nie są jeszcze zbyt popularne nad Wisłą, jednak coraz łatwiej dostać je w naszych sklepach. Warto włączyć je do diety, gdyż mają bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Fot. 123RF Karczochy były doskonale znane już starożytnym Grekom i Rzymianom, którzy zalecali ich spożywanie zwłaszcza w przypadku niestrawności, a także różnego rodzaju chorób wątroby i nerek. Z czasem zaczęto je hodować w innych regionach Europy, jednak moda na ich...

  • Halloween kojarzy nam się głównie z jednym, konkretnym warzywem. Jest to nieoceniona dynia, z której wyczarujemy nie tylko złowieszcze ozdoby, ale także przerażająco pyszne desery! Fot. 123RF/Picsel Odkąd Halloween na dobre zawitało w polskich domach poszukujemy już nie tylko oryginalnych strojów na imprezy, ale także przepysznych przekąsek na straaaszne przyjęcia. W roli głównej może wystąpić dynia, która zostanie wykorzystana jako przepiękna ozdoba, a jej miąższ może być podstawą do...

  • Czasem zdarza się tak, że zupełnie niepozorne produkty, zawierają bardzo szkodliwe substancje. Ich spożycie może spowodować wiele nieprzyjemnych dolegliwości, a nawet śmierć. Oto lista tych, na które powinniście szczególnie uważać. Pestki wiśni zawierają amigdalinę, która w naszym organizmie rozkłada się na cyjanowodór, dlatego też zdecydowanie powinniśmy unikać ich zjadania. Substancję tę możemy znaleźć również w pestkach śliwek, moreli, brzoskwiń i czereśni. Zaszkodzić nam może już...

  • Czasem zdarza się tak, że zupełnie niepozorne produkty zawierają bardzo szkodliwe substancje. Ich spożycie może spowodować wiele nieprzyjemnych dolegliwości, a w szczególnych przypadkach nawet śmierć. Oto lista tych, na które powinniście szczególnie uważać. 1. Gałka muszkatołowa Zjedzenie zbyt dużej ilości gałki muszkatołowej może się dla nas źle skończyć. W  średniowieczu uznawano ją za środek poronny, a dziś wiemy, że zaledwie dwie łyżeczki tej przyprawy mogą wywołać halucynacje, stany...

  • Każdy z nas ma swoje ulubione ciasto bożonarodzeniowe, jednak za symbol świąt bezsprzecznie uznaje się pierniki. Jak je przygotować, aby były naprawdę smaczne? Odpowiedź na to pytanie znają nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Boże Narodzenie to wyjątkowy czas w roku. Na te kilka niezwykłych dni znów stajemy się dziećmi. Tak samo jak one z radością wyglądamy pierwszej gwiazdki, z niecierpliwością rozpakowujemy prezenty i z tym samym smakiem zajadamy świąteczne potrawy. Oczywiście święta to...