• Informacje na temat:

    ozdabianie jedzenia

Przepisy na temat: ozdabianie jedzenia
  • Niezapomniany Dzień Dziecka

    Dzień Dziecka to wyjątkowy moment w roku, zarówno dla dzieci, które już od miesięcy wyczekują swego święta, ale także dla rodziców, którzy mogą zatrzymać się na chwilę i w pełni zaangażować w czas spędzony ze swoimi pociechami. Jak jednak sprawić, aby te chwile zostały przez nas i nasze dzieci zapamiętane, jako najszczęśliwsze? Zdrowe przekąski, dużo śmiechu i przytulania – to najlepsza recepta.

  • Kasze powinny być stałym elementem diety każdego z nas bez względu na to, czy coś jest modne czy tanie.

  • Kwiaty: Nie tylko piękne, ale i... smaczne

    Stokrotkami lub bratkami można nie tylko dekorować potrawy. Kwiaty te gwarantują również doznania... kulinarne.

  • Produkt, którego pewnie wiele osób nie skojarzyłoby ze zdrowym odżywianiem. Wbrew pozorom smalec wieprzowy i gęsi zawiera zdrowe tłuszcze jedno i wielonienasycone, które są niezbędne organizmowi. Niesłusznie unikamy go w kuchni! Naukowcy udowodnili, że smalec jest nawet bardziej wskazany niż oleje roślinne. Wysoka temperatura nie zmienia jego składu i nie wpływa na jakość przygotowanej potrawy.

  • Od dawna wiadomo, że miód jest prozdrowotnym elementem diety.

  • Myślisz, że zdrowo się odżywiasz? Sprawdź, a sam będziesz zdziwiony

  • Niby taka prosta zupka, którą każdy zna – choćby z przedszkola – ale ma ona wyjątkowe właściwości. Otóż – jak każda kwaśna zupa – rozgrzewa całe ciało i poszczególne członki. Więc na chłodne początki wiosny zupa ogórkowa jest w sam raz. Aby ugotować pyszną zupę ogórkową, trzeba mieć oczywiście kiszone ogórki. Możesz kupić je w sklepie, ale najlepsze są własnej produkcji – wtedy masz pewność, że są naprawdę smaczne i zdrowe.

  • Pół żartem - pół serio o jedzeniu kiedyś i dziś - myślę, że warto przeczytać

  • Smaczny pomysł na "Ciasto waniliowe z aronią"

  • szybkie ,smaczne ,mozna jesc same lub z miesem zamiast ziemniakow

Artykuły na temat: ozdabianie jedzenia
  • Akcesoria do bento

    ...i łyżeczka. Czasem trafiają się hybrydy typu łyżko-nóż, widelco-nóż. Nie są one zbyt wygodne w użyciu, ale to już kwestia przyzwyczajenia i konkretnego modelu. Z doświadczenia wiem, że do jedzenia z pudełka wystarczy jedynie widelec i ewentualnie łyżeczka. Potrawy wymagające krojenia najlepiej pokroić przed zapakowaniem do pojemnika. Jest to o wiele wygodniejsze także na etapie samego jedzenia. Można...

  • Sklepowe półki uginają się pod ciężarem różnych produktów spożywczych. Hipermarkety i małe osiedlowe sklepiki kuszą przeróżnymi promocjami, a producenci żywności prześcigają się w uatrakcyjnianiu swojej oferty. Wszystko po to, abyśmy chcieli kupować jeszcze więcej. Fot. 123RF/Picsel Marnowanie jedzenia stanowi problem globalny. Badania Federacji Polskich Banków Żywności wykazały, że co roku na świecie marnuje się aż 1/3 wyprodukowanej żywności! W Europie wyrzuca się około 100 mln ton...

  • Uczta dla najmłodszych

    Przygotowujesz dziecięce spotkanie? Pamiętaj, że smakołyki dla małych gości powinny być nie tylko smaczne i zdrowe, ale też... łatwe w jedzeniu.

  • Amerykański inżynier opracował recepturę mieszanki, która jego zdaniem może zastąpić jedzenie. Co ciekawe, znalazł on naśladowców, od wielu miesięcy żywiących się jedynie tajemniczą miksturą o nazwie Soylent. FOT. facebook.com/soylentme Z pewnością wielu z nas zastanawiało się kiedyś w jaki sposób ograniczyć czas spędzany w kuchni. Rob Rhinehart - pochodzący ze Stanów Zjednoczonych młody inżynier - zdecydował się pójść o krok dalej. Porzucił gdybania i zajął się opracowywaniem jedzenia...

  • Gdzie jest tort? Na weselu!

    Kiedyś od znajomej usłyszałam: "nie ma wesela bez jedzenia". To prawda. Po uroczystych zaślubinach młoda para chce w gronie rodziny i przyjaciół uczcić tę pamiętną chwilę przy suto nakrytym stole, a w przerwach między kolejnymi daniami bawić się przy dźwiękach dobrej muzyki. Każde wesele jest inne, ale są pewne elementy, które obecne są zawsze. Jednym z nich jest tort weselny.

  • Amerykański inżynier opracował recepturę mieszanki, która jego zdaniem może zastąpić jedzenie. Co ciekawe, znalazł on naśladowców, od wielu miesięcy żywiących się jedynie tajemniczą miksturą o nazwie Soylent. Fot. 123RF/Picsel Z pewnością wielu z nas zastanawiało się kiedyś, w jaki sposób ograniczyć czas spędzany w kuchni. Rob Rhinehart - pochodzący ze Stanów Zjednoczonych młody inżynier - zdecydował się pójść o krok dalej. Porzucił gdybania i zajął się opracowywaniem jedzenia przyszłości,...

  • Kwiatowe Inspiracje

    Cięte i doniczkowe, żywe i sztuczne, jednoroczne i wieloletnie, kolorowe i jednobarwne, w każdym kształcie, kolorze i rozmiarze. Niegdyś kojarzyły się z efektownym ozdabianiem stołów w wazonach, upiększaniem przydomowych ogrodów i obrazami wielkich mistrzów. Z czasem jednak potencjał kwiatów zaczął być wykorzystywany w pełni i teraz możemy znaleźć je nie tylko w sztuce i ogrodnictwie, ale także...

  • Czy jedzenie warzyw i owoców ma wpływ na ludzką psychikę? Okazuje się, że tak! Fot. 123RF/Picsel Nowozelandzcy naukowcy zbliżyli się do poznania związku między tym co jemy, a naszym samopoczuciem. Z badań, w których wzięło udział ponad 400 studentów i studentek, wynika, że jeśli spożywamy w ciągu dnia więcej warzyw i owoców, to czujemy się lepiej - odczuwamy więcej pozytywnych emocji, jesteśmy bardziej kreatywni, a także zaangażowani w to, co robimy, mamy silniejsze poczucie celowości - niż...

  • Dieta kwiatowa. Dla kogo?

    ...lub płótno i pozostaw na godzinę. To ważne, by pozbyć się owadów żyjących w kwiatostanach.  Zanim przygotujemy kwiaty do jedzenia, niektóre warto opłukać, delikatnie usunąć pręciki, słupek oraz działki kielicha. Kwiaty bratka, cukinii, fiołka i nasturcji są jadalne w całości. Najlepiej przygotować je i podać od razu po zebraniu, bo szybko więdną. Pamiętaj, do jedzenia nie nadają się kwiaty...

  • W większości polskich domów po świętach lodówki pękają w szwach. Wędliny, sery, resztki pieczeni, sporo pieczywa - zdarza się, że produkty te trafiają do kosza, chociaż nie są zepsute i można je ponownie wykorzystać do przygotowania smacznych i sycących dań. Jak to zrobić? Chętnie podpowiemy! Pomysł nr 1: BigosPolacy uwielbiają proste i pożywne dania jednogarnkowe. Dlatego aromatyczny bigos czy sycący gulasz to doskonały sposób na wykorzystanie resztek! Jeśli po świętach zostało ci sporo...