• Informacje na temat:

    owoce na kompot

Przepisy na temat: owoce na kompot
  • Kompot z suszonych owoców

    Sposób przygotowania 1. Opłucz na sitku owoce suszone, zalej je wodą z przyprawami. Zagotuj, po czym zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem 20-25 minut. 2. Zdejmij z ognia, wrzuć pomarańczę. Gdy kompot ostygnie, dodaj miód.

  • Gdy byłam mała w moim rodzinnym domu codziennie do obiadu był do popicia pożywny kompot. Teraz gdy mam swoją Rodzinkę również go podaje, dlatego teraz gdy sezon na owoce w pełni, trwa intensywny czas przygotowywania tych przepysznych przetworów - dzisiaj czas na jabłka.

  • Aromatyczny kompot z suszonych owoców

    Sposób przygotowania Owoce moczymy w wodzie przez około 15 minut. Następnie dodajemy starty imbir i gotujemy przez ok. 15-20 minut. Po tym czasie, dodajemy sok z cytryny i świeżą miętę.

  • Smaczny pomysł na "Kompot na żurawinie"

  • Kompot śliwkowy

    Kompot możesz przyprawić według własnego uznania. Jego smak wspaniale dopełni dodatek kardamonu i skórki pomarańczy.

  • Przepis wart wypróbowania: "Wigilijny kompot"

  • Kompot z suszu z rodzynkami

    Dla niektórych kompot z suszu to jedna z najlepszych potraw na wigilijnym stole. Znajduje się na nim nieprzypadkowo – perfekcyjnie wspomaga trawienie, jest cudowną, witaminową bombą, a przy tym jest niezwykle smaczny! Dzięki mieszance kompotowej przygotowanie perfekcyjnego kompotu z suszu będzie łatwe i przyjemne.

  • Smaczny pomysł na "Korzenny kompot"

  • Kompot z suszu ze Śliwką Kalifornijską

    Sposób przygotowania Owoce przepłukujemy na sitku. Przekładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą wraz z przyprawami. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i na małym gazie gotujemy pod przykryciem około 20-25 minut - nie za długo, by owoce zachowały ładny kształt. Następnie dodajemy pokrojone w grube plastry pomarańcze. Studzimy. Kiedy kompot osiągnie temperaturę pokojową doprawiamy go do...

  • Do obiadu jak znalazł.

Artykuły na temat: owoce na kompot
  • Kompot i konkurencja

    Do wigilijnej kolacji tradycyjnie podaje się kompot z suszu. Jest z nim trochę tak jak z bigosem, bo w każdym domu smakuje inaczej.

  • Wróćcie wspomnieniami do dzieciństwa. Wyobraźcie sobie niedzielny obiad u babci. Czego nie mogło na nim zabraknąć? Oczywiście kompotu! Dzisiaj dzielimy się z wami sprawdzonymi przepisami naszych użytkowników, których nie powstydziłyby się nawet nasze babcie. Fot. 123RF Smaczny i pożywny kompot to sekret naszych babć i mam. Niestety, coraz rzadziej gości na naszych stołach, gdyż został wyparty przez kupne soki i napoje. To duży błąd, gdyż domowe kompoty, przygotowywane ze świeżych i suszonych...

  • Królewski owoc

    ...i renety. Ananas w stanie świeżym jest owocem bardzo zdrowym. Ze względu na zawartość fermentu wybitnie ułatwiającego trawienie białka (bromelina) zaleca się spożywanie go po ciężkich daniach mięsnych. Niestety, ananas konserwowy traci wiele na smaku i aromacie. Świeże ananasy są w naszych sklepach.  Konserwowanych (w plastrach bądź w kostkach) nie brakuje. Możemy podawać je jako kompot, dodawać do...

  • Kompot z suszu dla wielu osób, delikatnie mówiąc, nie jest ulubionym daniem na wigilijnym stole. Szczególnie nie lubią go dzieci oraz osoby wrażliwe na intensywne smaki i zapachy. Znaleźliśmy sposoby na poprawę jego smaku oraz ciekawy napój "na zastępstwo". Kompot z suszu może być prawdziwą zmorą, szczególnie dla maluchów. / 123rf.com Wiele osób broni kompotu z suszu przede wszystkim ze względu na jego właściwości wspomagające trawienie. Jest idealny do picia w trakcie spożywania...

  • Magia owoców leśnych

    ...klejnotów zalicza się głównie owoce leśne. Zbierającym dostarczają nie tylko satysfakcji, a przede wszystkim są szansą na wykorzystanie bogactwa natury, które pozwala się cieszyć i pełnym zdrowiem(...). Jest to jedna z wielu roślin, których właściwości były cenione już przed setkami lat w medycynie ludowej. W leczeniu wykorzystuje się zarówno owoce, jak i liście czarnej jagody. Te pierwsze zawierają...

  • Tradycję przygotowania napoju z suszonych owoców zawdzięczamy Łemkom. To właśnie oni przez całe lato zbierali i suszyli owoce, by jesienią i zimą przygotowywać z nich kompot o niezwykłym smaku i właściwościach. Dziś dzbanki wypełnione po brzegi tym orzeźwiającymi napojem pojawiają się na stole głównie podczas wieczerzy wigilijnej. Jednak wielu dietetyków uważa, że powinniśmy sięgać po niego znacznie częściej. Dlaczego warto się do niego przekonać i jak przygotować kompot, który trafi w...

  • Kompot wigilijny

    Owoce opłucz. Wszystkie razem umieść w dużym naczyniu (garnku, a nawet wiaderku) zalej wrzątkiem (około 4-6 l) i odstaw na dobę. Po upływie tego czasu...

  • Wiele osób w Wigilię unika picia tradycyjnego kompotu z suszu. To duży błąd, gdyż ten napój ma wiele prozdrowotnych właściwości, o których wiedziały już nasze babcie. Fot. 123RF/Picsel Tradycję przygotowania napoju z suszonych owoców zawdzięczamy Łemkom. To właśnie oni przez całe lato zbierali i suszyli owoce, by jesienią i zimą przygotowywać z nich kompot o niezwykłym smaku i właściwościach. Dziś dzbanki wypełnione po brzegi tym orzeźwiającymi napojem pojawiają się na stole głównie podczas...

  • ...i świeżych owoców oraz szklanka ulubionego soku. Drugie śniadanie i podwieczorek to około 100-200 kcal. Po co warto sięgać? Jogurty, owoce i warzywa czy wafle ryżowe zaspokoją lekki głód, ale nie(...), łatwiej sięgniesz po niezdrową przekąskę. Soki, owoce, warzywa Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), w codziennej diecie powinno znaleźć się minimum 400 g owoców i warzyw...

  • Karp, uszka, barszcz - to zapewne pierwsze skojarzenia na myśl o świątecznym jedzeniu. A suszone owoce? To przecież one od wieków odpowiadają za polskie wigilijne smaki i zapachy. Przekonaj się, w jak znakomity sposób można je wykorzystać w trakcie zbliżającej się świątecznej uczty. „Suszenie to jedna z najstarszych, naturalnych metod utrwalania żywności. Umożliwia ona dłuższe przechowywanie żywności przy jednoczesnym zachowaniu jej intensywnego smaku i aromatu składników", opowiada Iwonna...

Wideo na temat: owoce na kompot
  • Jak zrobić kompot wigilijny?

    Kompot wigilijny to obowiązkowa pozycja na wieczerzę poprzedzającą Boże Narodzenie. Przygotowywany z suszonych owoców i charakterystycznych, bardzo aromatycznych przypraw, zachwyca swoim smakiem od pokoleń. Zrobienie tego tradycyjnego polskiego kompotu nie wymaga dużego nakładu pracy - możecie go przygotować w międzyczasie, podczas robienia innych wigilijnych potraw! Zobaczcie nasz przepis.