• Informacje na temat:

    ostry sos niskokaloryczny

Przepisy na temat: ostry sos niskokaloryczny
  • Lekkie sosy z jogurtem

    Tak niewiele trzeba, by skomponować pyszny i niskokaloryczny dodatek, który podkreśli smak i aromat ryb, nowalijek oraz mięsnych specjałów. Oto nasze propozycje, które zainteresują nie tylko tych, którzy dbają o smukłą sylwetkę!

  • ..super dodatek do grillowanego mięsa..

  • Warzywne placki

    ...rumiano. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj go z jogurtem. Sos przypraw na pikantnie curry. Podawaj do placków.

  • Sos jest przepyszny i bardzo prosty do wykonania,nie robię go może codziennie z uwagi na sporą kaloryczność,ale impreza czy też święta nie mogą się bez niego obejść.Wspaniale pasuje do wędlin,pasztetów,jaj czy zimnych mięs.

  • Śniadania dla odchudzających się

    Sprawdź osiem propozycji lekkich, niskokalorycznych śniadań, które dostarczą ci niezbędnych składników odżywczych i pozwolą zachować idealną linię.

  • Smaczne, lekkie, zdrowe :)

  • Królowa bułgarskich przystawek

    ...musimy posypać pokruszonym lub pokrojonym w kostkę serem feta. Przed podaniem polejmy ją sosem, który przygotowujemy rozpuszczając pół łyżeczki soli w łyżce stołowej octu winnego, dodając pół szklanki...

  • pikantny indor w towarzystwie cukini,bakłażana i pomidorków koktajlowych smakuje wybornie z ryżem,bulgurem albo kuskusem i najważniejsze ;-) rozgrzewa o każdej porze ;-)

  • Sześć powodów, dla których warto jeść zielone pomidory

    ...umyj i osusz. Sok z cytryny wymieszaj z musztardą i oliwą. Dopraw solą i pieprzem. Warzywa wymieszaj i polej sosem bezpośrednio przed podaniem.

  • Ostry sos do jajek

Artykuły na temat: ostry sos niskokaloryczny
  • Księga smaków: Cukinia

    ...na surowo. Świetnie komponuje się z większością serów, mięsem, ziołami, ostrymi przyprawami, pomidorami oraz czosnkiem i cebulą. Pyszna zupa Dwie duże cukinie umyj (nie obieraj), odkrój z nich(...) oleju słonecznikowym. Podawaj z keczupem, majonezem lub z gęstym sosem jogurtowo-czosnkowym.

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Jaką sałatę wybrać?

    ...i sosami na bazie śmietany. Przechowywać nie dłużej niż 2 doby. Endywia Ma pikantny, lekko gorzkawy smak. Zawiera więcej mikroelementów niż inne sałaty. Smakuje z ostrymi serami z dodatkiem(...) energii, poprawia trawienie i odporność. By zachować wartość sałaty, należy ją myć krótko, w zimnej wodzie. Rwać na kawałki palcami (nie kroić). Polewać sosem tuż przed podaniem. Lodowa Jej kruche...

  • Pieprz czarny mielony lub ziarnisty czy pieprz ziołowy? Galeo podpowiada do czego i kiedy go dodać, żeby najlepiej podkreślić smak i aromat potraw. To oprócz soli jedna z najbardziej uniwersalnych przypraw. Fot. 123RF/Picsel Jak uzyskać pieprz? Jego wartość doceniono już wieki temu - w średniowieczu płacono za niego złotem! Przyprawę stanowią owoce Piper nigrum - pnącej rośliny, którą można uprawiać w krajach strefy tropikalnej i subtropikalnej. Co ciekawe, aby uzyskać pieprz czarny, zbiera...

  • Szparagi - instrukcja obsługi

    ..., cukru i masła. Może je również zapiec w piekarniku w folii z dodatkiem masła i szynki parmeńskiej. Z czym podawać? Jeśli przyrządzasz szparagi pierwszy raz, zrób zwykły sos beszamelowy na bazie mleka, masła i mąki, gałki muszkatołowej i kilku kropel cytryny. Szparagi ugotuj na parze, wyłóż na nie sos i piecz przez ok. 20 minut. Wcześniej posyp je żółtym serem i szynką; to podkreśli ich...

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

  • Lekkim krokiem w Nowy Rok

    ...polewając wytwarzającym się sosem. Jogurt wymieszaj z majonezem, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz curry. Całość dokładnie wymieszaj. Następnie dopraw solą i ostrą, suszoną, papryką. Danie podawaj z sosem i pieczonymi ziemniakami. Szynka w pomarańczach Składniki: 5 kg szynki, 10 pomarańczy, 3/4 szklanki miodu płynnego, 3/4 szklanki musztardy. Zalewa: 10 łyżek soli, łyżka saletry...

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...

  • Znana na całym świecie

    Uchodzi za najdoskonalszą. Ma jasny kolor, ostry, wyczuwalnie słony smak oraz gładką, kremową konsystencję. Idealnie nadaje się do przekąsek zamiast ketchupu.

  • Ostra kuchnia – można ją kochać, albo nienawidzić. Miłośnicy ostrej papryki wiedzą doskonale, że pikantne potrawy wciągają. Fot. 123RF/Picsel Na zdjęciu jedna z najostrzejszych papryk świata - chili habanero.   Trochę nauki Za ostrość papryki chili odpowiada kapsaicyna. Nasz organizm, w szczególności błony śluzowe, w kontakcie z tą substancją zachowuje się dokładnie tak, jak w przypadku oparzenia. To dlatego odczuwamy silnie piekący smak, uczucie gorąca, palenia, a nasz mózg w ekspresowym...