• Informacje na temat:

    ostry rosol chinski

Przepisy na temat: ostry rosol chinski
  • Kulinarna przygoda zza Wielkiego Muru

    ...smaków: ostry, słodki, kwaśny, słony i gorzki. Podstawą jest umiejętne mieszanie smaków, dobieranych na zasadzie kontrastu. Potrawy są inne w zależności od regionu. Cesarska północ Z północnych(...) i szalotką.  Na pikantnym zachodzie Zachodnią kuchnię charakteryzuje ostry, wyrazisty smak. Pikantna zupa syczuańska pod względem ostrości nie ma sobie równych. Mieszkańcy tego regionu są dumni ze...

  • Klasyczna zupa na niedziele, bardzo smaczna i pozywna.

  • Makaron po polsku

    ..., a następnie pokroić ostrym nożem. Taki pokrojony makaron rozrzucamy na stolnicy, aby jeszcze trochę wysechł. Następnie gotujemy w osolonym wrzątku, aż wypłynie na powierzchnię i natychmiast odcedzamy...

  • Smaczny pomysł na "Ostry rosół z kluseczkami"

  • Smaczny pomysł na "Ostry rosół z awokado"

  • Rosół w nieco innej odsłonie. Z orientalnymi przyprawami, rozgrzewający - idealny na nadchodzącą jesień

  • Dla wszystkich zagrypionych i przeziebionych.

  • Ajvar wywodzi się z kuchni bałkańskiej. Jest pastą (sosem) na bazie papryki i cukinii (kabaczka). Można go przygotować w wersji delikatnej i ostrej. Sprawdza się jako świetny dodatek do wędlin i mięs oraz grilla.

  • Smaczne, lekkie, zdrowe :)

  • pikantny indor w towarzystwie cukini,bakłażana i pomidorków koktajlowych smakuje wybornie z ryżem,bulgurem albo kuskusem i najważniejsze ;-) rozgrzewa o każdej porze ;-)

Artykuły na temat: ostry rosol chinski
  • Ostro i po turecku

    Wakacyjne podróże pełne są nie tylko wrażeń wizualnych, ale również smakowych. Może warto tym razem, zamiast muszelek, porcelanowych figurek, kamiennych popielniczek i złotych wisiorków przywieźć coś do jedzenia. Zaproście znajomych i przy zdjęciach z plaży, ucztujcie po polsku ze smakiem... światowym.

  • Pieprz czarny mielony lub ziarnisty czy pieprz ziołowy? Galeo podpowiada do czego i kiedy go dodać, żeby najlepiej podkreślić smak i aromat potraw. To oprócz soli jedna z najbardziej uniwersalnych przypraw. Fot. 123RF/Picsel Jak uzyskać pieprz? Jego wartość doceniono już wieki temu - w średniowieczu płacono za niego złotem! Przyprawę stanowią owoce Piper nigrum - pnącej rośliny, którą można uprawiać w krajach strefy tropikalnej i subtropikalnej. Co ciekawe, aby uzyskać pieprz czarny, zbiera...

  • Wołowina stir-fry

    Z bazylią, tajskim chili i jajkiem sadzonym

  • Jak nasze babcie i mamy to robią, że smak przygotowywanych przez nie potraw pozostaje na długo w pamięci? Jednym z takich dań jest niewątpliwie rosół. Jedyny i niezastąpiony jako podstawa do wielu, innych dań. Oto kilka składników, bez których nie zrobicie dobrego rosołu. Czy gotowania rosołu należy się bać? Nic z tych rzeczy! Z jego zrobieniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Trzeba pamiętać tylko o kilku ważnych zasadach, a następnie odważyć się podjąć wyzwanie. Początki mogą być...

  • Instrukcja obsługi cebuli

    Dymka z twarożkiem Dymka to młoda żółta cebula. W smaku mniej ostra, choć wyrazisty jest szczypior. Dobrze komponuje się z twarożkiem i jajkami na twardo. Podsmażone plasterki dymki dodaje się do dań przyrządzanych po chińsku.  Szalotki nie smażyć Ta drobna cebulka rośnie w główkach przypominających czosnek. Pokryta jest bladofioletową łupinką. Ma ostry smak, dlatego przed obraniem warto ją...

  • W naszym kraju każdego roku sprzedaje się aż 300 mln zupek chińskich. Teoretycznie wszyscy wiemy, że nie jest to zdrowy produkt, jednak często potrzeba zjedzenia szybkiego posiłku zwycięża nad rozsądkiem. Fot. 123RF/Picsel Zobacz też: Dlaczego nie powinieneś jeść serków topionych? Wbrew pozorom popularne zupki błyskawiczne nie powstały w Chinach, a w Japonii. W 1958 firma Nissin Foods, specjalizująca się w produkcji pierwszych dań dla astronautów, wypuściła na rynek paczkę zupy w proszku,...

  • Jedz go, a szybko pozbędziesz się zimowego tłuszczyku!

    ...z cytryny. Anyżek Smak: intensywnie korzenny, słodki i ostry zarazem. Dlaczego jest teraz pomocny: łagodzi dolegliwości jelitowe (wzdęcia, bolesne skurcze), które często zaostrzają się wiosną...

  • Nie wiedzą co to deser. W większości swoje zapotrzebowanie na cukier zaspokajają naturalnymi darami nieba. Słodkie niespodzianki i ciasteczka spożywają symbolicznie lub na specjalne okazje. Czego to Chińczycy nie wymyślą?! Fot. 123RF/Picsel "Czyścić stoły"- tak dosłownie brzmi tłumaczenie słowa deser z języka francuskiego (desservir). Dla Chińczyków jednak deser, nie ma nic wspólnego z degustacją słodkości lub serwowaniem smakołyków tuż po posiłku. Słodycze w Chinach podaje się jako przekąskę...

  • Orientalne przysmaki

    Marzą ci się oryginalne smaki? Przenieś je do swojej kuchni - to proste!

  • Ostra kuchnia – można ją kochać, albo nienawidzić. Miłośnicy ostrej papryki wiedzą doskonale, że pikantne potrawy wciągają. Fot. 123RF/Picsel Na zdjęciu jedna z najostrzejszych papryk świata - chili habanero.   Trochę nauki Za ostrość papryki chili odpowiada kapsaicyna. Nasz organizm, w szczególności błony śluzowe, w kontakcie z tą substancją zachowuje się dokładnie tak, jak w przypadku oparzenia. To dlatego odczuwamy silnie piekący smak, uczucie gorąca, palenia, a nasz mózg w ekspresowym...