• Informacje na temat:

    ostra węgierska zupa

Przepisy na temat: ostra węgierska zupa
  • Zupa gulaszowa

    ...zupy można dodać pokrojony i podsmażony boczek wędzony, szczyptę ostrej papryki, chilli i odrobinę czuszki. Dzięki temu powstanie ostra zupa węgierska, którą można podawać z chipsami lub razowym...

  • Smaczny pomysł na "Ostra zupa węgierska po jarsku"

  • Meksykańska zupa z kukurydzianą tortillą

    ​Unosząca się nad garnkiem para, uroczy dźwięk bulgotania i niepowtarzalne aromaty wypełniające cały dom - oto sekrety najbardziej rodzinnego dania, jakim są zupy. Pożywne, energetyczne i kuszące, zaskakują tradycyjnymi lub orientalnymi kompozycjami smakowymi. Uwielbiamy je jeść, ale nie wszyscy przepadają za ich kilkugodzinnym gotowaniem. Przyrządzenie zupy gęstej, bogatej w warzywa i inne składniki, zazwyczaj bywa dość pracochłonne. Tymczasem po powrocie z pracy czy szkoły, zmarznięci i...

  • W sezonie jesienno-zimowym na obiad często przygotowuję takie właśnie zupy- gęste, sycące i ostre. Działają one bardzo rozgrzewająco. Zupa węgierska inaczej nazywana jest zupą gulaszową lub bograczem.

  • Składniki: 1 karp, 4 cebule, 2 czerwone i 2 zielone papryki, 1 ostra papryczka (czuszka), 2 pomidory, łyżka słodkiej papryki w proszku, sól. Przygotowanie: Rybę sprawić i umyć, podzielić na dzwonka, usuwając kręgosłup. Głowę i kręgosłup zalać wodą (ok. 5 szklanek), dodać pokrojone cebule, papryki i pomidory, trochę posolić i gotować na małym ogniu ok. 2 godz. Dzwonka nasolić i oprószyć papryką...

  • Węgierska zupa gulaszowa to ostra i rozgrzewająca zupka, pyszna i bardzo sycąca. Robiona na mięsku wołowym, dzięki temu, że najpierw mięso obsmażane, a potem gotowane razem ze wszystkimi składnikami mięso wołowe jest mięciutkie i rozpływa się w ustach.

  • Radość życia, czyli kuchnia rumuńska

    ...przecierane z warzyw, zawierające mięso i okraszone śmietaną. Istnieje wiele rodzajów ciorb, stąd wymienimy tylko najpopularniejsze: ciorba de burta - flaczki zawsze podawane z kwaśną śmietaną i ostra papryką, ciorba de perişoare - z klopsikami, ciorba ţaraneasca - "zupa chłopska" z wielu warzyw i wołowiny, ciorba de potroace - rosół drobiowy z dużą ilością kwaśnicy, znany z dobroczynnych właściwości...

  • Tak naprawdę, to oryginalny węgierski gulasz różni się od znanej w Polsce pod tą nazwą potrawy. Węgierski oryginał to gęsta, zawiesista, pikantna zupa składająca się z mięsa, ziemniaków, papryki i pomidorów. I nie stanowi dodatku do kaszy czy ziemniaków, ale jest potrawą samą w sobie. Jednym słowem - węgierski eintopf.

  • Dania jednogarnkowe z różnych stron świata

    ...  Węgierska zupa gulaszowa Składniki: 400 g wołowiny 2 cebule 2 ząbki czosnku 4 pomidory po jednej czerwonej i żółtej papryce 1 łyżka sklarowanego masła 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1-2 łyżki mąki 1 l bulionu sól, pieprz słodka papryka ostra papryka 200 g  kiszonej kapusty pietruszka do dekoracji  Przygotowanie: Mięso pokroić w kostkę. Cebulę...

  • Smaczny pomysł na "Węgierska zupa rybna"

Artykuły na temat: ostra węgierska zupa
  • Węgierska zupa gulaszowa

    Rozgrzewająca i sycąca zupa, która zastąpi drugie danie.

  • Dlaczego warto wypróbować Węgierską zupę rybną ?Nie tylko dlatego, że można zrobić ją w mgnieniu oka, ale przede wszystkim dlatego że ryba jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka, zapobiega anemii, poprawia pamięć i wpływa zbawiennie na wzrok. W połączeniu z warzywami kusi niepowtarzalnym smakiem. Składniki: - 100g czerwonej papryki - 1 cebula średniej wielkości - 100g białej ryby ( np. karpia) - 200g łososia - 200g ziemniaków - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1/2 selera - 2...

  • Gorąca zupa to jest to!

    ...cebulą i kapustą, dodać do wywaru, zagotować, doprawić koncentratem, dołożyć ziemniaki. Ostra węgierska po jarsku Składniki na 4-6 porcji: 2 litry bulionu warzywnego albo z kostki, 1/2 małego(...). Ziołowe kluski gotować ok. dwie minuty w osolonym wrzątku. Podawać z zupą udekorowaną kleksami śmietany i listkami świeżych ziół. Zupa będzie gęsta i bardziej aromatyczna, jeśli zamiast koncentratu...

  • Kurczak curry, krewetkowa łagodna, tajska ostra - to nazwy popularnych zupek chińskich. Do Polski przywędrowały z początkiem lat 90. Wprost z Wietnamu, a na świecie... Fot. 123RF/Picsel Na świecie jako pierwsze pojawiły się w Japonii. W 1958 firma Nissin Foods, specjalizująca się w produkcji pierwszych dań dla astronautów, wypuściła na rynek paczkę zupy błyskawicznej. Danie to oparto na formule chińskiej potrawy ramen, czyli rosołu z makaronem i różnymi mięsnymi dodatkami. Z ziemi chińskiej...

  • Węgierskie inspiracje

    ...z największych świąt kulinarnych w tej części Europy, ale nie jedyny tego typu festiwal na Węgrzech. Kuchnia węgierska to kuchnia pasterzy, którzy gotowali dania w kocioł ku nad ogniskiem. Na(...). Zupa z kury z grzybami Składniki na 8 porcji: 1/2 kury wiejskiej, 2 marchewki, 10 dag selera, 1 pietruszka, 1 cebula, sól l 1/2 łyżeczki mielonego czerwonego pieprzu, 1/2 żółtej papryki, 10 dag...

  • Odebrałem od Mecenasa telefon jeszcze w pracy, był bardzo zaaferowany, chciał mi koniecznie coś pokazać. Powiedział, że to ciekawe miejsce z dużym potencjałem. Zapowiadało się interesujące popołudnie, przecież Mecenas już tak wiele lat wyciera krakowskie krawężniki, że na pewno wie, co i gdzie można zobaczyć w Królewskim Mieście. Nie musi do tego korzystać z wyświechtanych "spacerniaków" czy innych tego typu periodyków. Gdyby nie jego aparycja, można by nawet pomyśleć, że jest legendą tego...

  • Kulinarna podróż do Chorwacji

    ...kapusty ukwaszonej w całości. Zagórska zupa ziemniaczana Składniki na 5-6 porcji: 70 dag ziemniaków, 1 duża marchewka, 1 mała pietruszka, 2 średnie cebule, 10 dag wędzonego boczku, 2 ząbki czosnku...

  • Ostra kuchnia – można ją kochać, albo nienawidzić. Miłośnicy ostrej papryki wiedzą doskonale, że pikantne potrawy wciągają. Fot. 123RF/Picsel Na zdjęciu jedna z najostrzejszych papryk świata - chili habanero.   Trochę nauki Za ostrość papryki chili odpowiada kapsaicyna. Nasz organizm, w szczególności błony śluzowe, w kontakcie z tą substancją zachowuje się dokładnie tak, jak w przypadku oparzenia. To dlatego odczuwamy silnie piekący smak, uczucie gorąca, palenia, a nasz mózg w ekspresowym...

  • Na rozgrzewkę

    ...bulionu mięsnego - do smaku: sól, pieprz, kminek, ostra papryka Przygotowanie Mięso pokrój w dużą kostkę. Cebule i czosnek obierz i posiekaj. Pomidory sparz, obierz, usuń pestki, pokrój w kostkę(...) Zupa cebulowa pod pierzynką Składniki (4 porcje): - 80 dag cebuli - łyżka masła - 1 łyżeczka suszonego tymianku - 2 ząbki czosnku - opakowanie ciasta francuskiego - 3/4 litra bulionu - łyżeczka...

  • Turyści chętnie odwiedzają Węgry w czasie wakacji. Kraj ten przyciąga swoim niezwykłym klimatem i pyszną, niepowtarzalną kuchnią, w której królują kiełbasy, salami i różne odmiany papryki. Oto kilka tamtejszych dań, które naprawdę warto poznać. Fot. 123RF/Picsel Polacy darzą Węgrów niezwykłą sympatią. Wpływ na to ma chociażby nasza wspólna historia, ciekawa kultura węgierska oraz niezbyt duże oddalenie obu państw. Wielu z nas bardzo ceni sobie również madziarską kuchnię, która obfituje w syte...