• Informacje na temat:

    oscypek z krowiego mleka

Przepisy na temat: oscypek z krowiego mleka
  • Regionalne przysmaki Polski

    ..., zwłaszcza w sezonie zimowym, wytwarzanych jest z mleka krowiego. Oryginalny oscypek robi się wyłącznie z mleka owczego, zaś ten krowi nazywany jest poprawnie gołką. Na Podhalu możemy spróbować także bundzu...

  • Oscypek i żurawinka doskonałe do winka.

  • Czy wiesz - co jesz?

    Pogorszyły się wyniki jakości mleka i mięsa oraz ich przetworów, a także miodu. Lepiej, niż w ubiegłym roku wypadła jakość ryb i przetworów rybnych - tak wskazują kontrole Inspekcji Handlowej przeprowadzone na zlecenie Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów w 2009 roku...

  • Pomysł na oscypki.

  • Znakomita przekąska do piwa.

  • Uwielbiam oscypki, zarówno na zimno, jak i na ciepło z żurawiną. Ostatnio odkryłam połączenie oscypka z boczkiem wędzonym. Pyszności.

  • Grillowany oscypek w boczku to świetnia przekąska. Ja mam akurat to szczęście, że mam łatwy dostęp do świeżych i naprawdę wysokiej jakości oscypków. Bo dobry oscypek to podstawa tego przepisu.

  • Taka nasza wariacja na temat makaronu, boczku i oscypka. Wyszło przesmacznie.

  • Przepis wart wypróbowania: "Oscypek z patelni z żurawiną"

  • Sprawdzony przepis na "Smażony oscypek z żurawiną"

Artykuły na temat: oscypek z krowiego mleka
  • Bundz, bryndza i oscypek

    .... Równie smaczny jest na świeżym pieczywie i podawany na słodko z miodem lub konfiturą. Bryndza Jest ostra – słonawa i raczej pikantna. To ser podpuszczkowy, wytwarzany z mleka owczego z domieszką krowiego. Podobnie jak najpopularniejszy góralski ser, czyli oscypek, gdzie domieszka mleka krowiego nie może przekraczać 40 proc. Bryndza smakuje wyśmienicie z chlebem i pomidorem, jednak podnosi...

  • Są znakomitą alternatywą dla każdego, kto nie może albo nie chce używać najpowszechniejszej formy nabiału dostępnego w każdym sklepie spożywczym, czyli mleka pochodzenia zwierzęcego. Osoby mające specyficzną dietę, alergicy, weganie albo po prostu miłośnicy nowych kulinarnych wrażeń, coraz częściej sięgają po kiedyś egzotyczne dla nas mleka roślinne: sojowe, migdałowe czy kokosowe. Mleka roślinne z pewnością poznali już wielbiciele kuchni azjatyckiej. W daniach orientalnych, gdzie istotna...

  • Dlaczego warto jeść sery?

    ...angielskim, twardym, długo dojrzewającym. Produkowany jest z mleka krowiego. Cheddar nie ma dziur, ma kwaskowy smak, zawiera niewiele laktozy, dlatego mogą go jeść osoby, które nie tolerują tego cukru. 2. OSCYPEK to ser z mleka owczego, choć może mieć dodatek krowiego. To ser wędzony w dymie paleniska, sezonowy. Może być bowiem wyrabiany wyłącznie od maja do września, zaś sprzedawany - do końca...

  • Amarantus, nazywany także szarłatem, to jedna z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka; archeologowie odkryli dowody na jego uprawę już 4 tysiące lat przed naszą erą. Przez wieki zapomniana, teraz powraca, a nazywana bywa wręcz „zbożem XXI wieku". Fot. 123RF/Picsel Dla przodków Indian żyjących na terenie obecnego północno-zachodniego Meksyku, amarantus był rośliną świętą, składaną w ofierze bogom deszczu i wojny. Majowie i Inkowie jedli go na co dzień. Do Polski szarłat trafił w...

  • W dzień targowy

    ...kupić mniej znane włoskie sery, m.in. wytwarzany z owczego mleka buccia di rospo, czyli skórę ropuchy, który zawdzięcza nazwę szarej i pomarszczonej skórce, ale smak ma świetny. We Włoszech na targ idzie...

  • Mleko owsiane, sojowe lub kokosowe coraz częściej zaczyna gościć w naszych kuchniach. Jak je przygotować samodzielnie ? To naprawdę dziecinnie proste. Rezygnacja z mleka krowiego oraz innych produktów zawierających laktozę często wiąże się z zaprzestaniem spożywania jakichkolwiek rodzajów mleka. W końcu poza mlekiem krowim, na rynku dostępny jest również szeroki wachlarz mlek roślinnych. Niestety, ceny takich produktów są dosyć wysokie: litr mleka roślinnego, w zależności od rodzaju i...

  • Kukurydza sprawdzi się doskonale nie tylko jako przekąska, ale również jako główny składnik zupy krem, która znakomicie rozgrzewa z chłodne dni. Składniki:- włoszczyzna- 4 słodkie kukurydze- łyżka masła klarowanego- dwa plastry imbiru- plaster świeżego korzenia kurkumy- 3/4 szklanki gęstego mleka kokosowego - sól- świeżo mielony pieprz czarny- 1 papryczka chilli- garść poszatkowanej kolendry- limonka Sposób przygotowania: Umytą włoszczyznę przekładam do miski, jedną kukurydzę obieram i kroję...

  • Uważa, że gotować należy z pasją, dostosowując przepisy do własnych smaków i upodobań. Prowadzony przez niego serwis internetowy oraz książka „Facet i kuchnia. Smacznie kreatywnie i bez glutenu” ma być ku temu inspiracją. Z Szymonem Kubickim rozmawiamy o kuchni bez glutenu i radości z gotowania. Fot. Jarosław Berdak / ilovenature.pl Miłość do gotowania wyssałeś z mlekiem matki czy raczej dopadła cię w wieku dojrzałym? Szymon Kubicki: - Najchętniej przyjmuję teorię, że z mlekiem matki wyssałem...

  • Chroni przed osteoporozą, zawałami i jest źródłem cennych witamin. Z drugiej strony przyczynia się do powstania alergii, cukrzycy i raka. Krytykowane i cenione jednocześnie. Wywołuje niekończące się spory wśród naukowców, lekarzy i zwykłych ludzi. Poznaj prawdę o mleku. Fot. 123RF Mleko w Polsce jest produktem uważanym za niemalże święty. Nasze babcie nie wyobrażały sobie śniadania bez szklanki tego białego napoju. Wynika to z rolniczej tradycji Polski, gdzie mleko jest podstawą diety. Nic...

  • Sezon urlopowy w pełni, niektórzy z nas jadą na egzotyczne wojaże, inni wybierają krajowe wycieczki. Gdziekolwiek byśmy nie byli, wszędzie możemy kosztować różnych smaków charakterystycznych tylko dla danego regionu. Na co zwrócić uwagę będąc w Grecji, Turcji albo na Kaszubach? Co jeść na wakacjach?    Fot. 123RF.COM/PICSEL Hylyng opiekany z cebulą Pomimo trochę egzotycznej nazwy jest to potrawa polska, a tak dokładnie kaszubska. Inna nazwa tego dania to „śledź po kaszubsku". I na świecie, i...