• Informacje na temat:

    os ajvar

Przepisy na temat: os ajvar
  • Pyszna pasta warzywna idealna do kanapek lub jako dodatek do frytek, chipsów czy hamburgerów.

  • Cześć!!! Chciałabym Was dzisiaj namówić do przygotowania pysznego sosu, który pochodzi z kuchni bałkańskiej. Jest bardzo paprykowy i bardzo pomidorowy. Gęsty, esencjonalny, pachnący – idealny do mięs. Smakuje tak dobrze, że ja wyjadałam go łyżką prosto ze słoika. Można też nim posmarować kromkę chleba – smakuje równie rewelacyjnie!

  • Pasta z papryki i bakłażana

  • Przepyszny sos z bakłażana i papryki ,który przywędrował do Polski z Bałkanów.

  • przepyszne rumuńskie ciasto drożdżowo-maslane

  • Przepis wart wypróbowania: "Macedoński ajvar"

  • Ajvar to pasta z grillowanej papryki i bakłażanów. W zależności od dodatków może być pikantny, łagodny, kwaśny - co kto lubi. Używany na całych Bałkanach i popularny jak u nas ketchup. Podawany do mięs na ciepło, na zimno, do potraw z grilla. Zastosowań również ma tyle, co ketchup. Tu w wersji łagodnej, podany do grillowanej kolacji dla przyjaciół, nie do końca prawdziwy - ale szybki.

  • Soczysty kurczak w ciekawym sosie na kolorowo.

  • Smarowidło do pieczywa, dodatek do zup, sosów, mięs, dip do warzyw na imprezową przekąskę a nawet sos do pizzy. Przygotowane w sezonie (wrzesień) jest sposobem na tanie zapasy rodem z półwyspu bałkańskiego. Bogata w witaminę C i antyoksydanty pasta z papryki i bakłażanów. Część słoików robię w wersji postnej bez oliwy.

  • przepyszne figi z kozim serem i miodem sa doskonala kombinacja smakowa. Moj ulubiony starter. Po za tym danie jest barzdo latwe Jesli ktos nie lubi koziego sera to figi mozna podac jako deser z lodami waniliowymi i miodem

Artykuły na temat: os ajvar
  • Macedoński ajvar

    ...najgrubszych oczkach. Przełóż je do garnka i wlej oliwę. Duś na niewielkim ogniu przez kilka godzin, aby ajvar był gęsty. Pięć minut przed końcem duszenia pastę dopraw solą oraz octami winnym...

  • 10 września 2014 r. miała miejsce premiera pierwszej kulinarnej książki „NIE… ZWYKŁA KUCHNIA bo każdy jest inny”, której autorką jest ambasadorka firmy Podravka – Kinga Paruzel, założycielka popularnego bloga „Ale Babka i robi to co lubi”. To zbiór 100 przepisów, za pomocą których autorka pokazuje jak bawić się smakiem i jak modyfikować dania by nabrały zupełnie nowego, oryginalnego charakteru. W książce nie bez powodu zostały zawarte przepisy z użyciem produktów firmy Podravka, miedzy...

  • Domowy sposób na Ajvar

    Ajvar to najczęściej wybierana pasta warzywna w słonecznej Chorwacji, jak również smak wakacji towarzyszący wspomnieniom tych, którzy mieli okazję chociaż raz odwiedzić Bałkany.

  • Znamy wiele jej odmian. Może być słodka lub ostra - tak ostra, że lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek. Zobaczcie, w jaki sposób wykorzystać ją w kuchni, tak by za każdym razem zaskakiwać bliskich jej smakiem. Fot. 123RF/Picsel Apetycznie wygląda, pięknie pachnie i do tego smakuje obłędnie. Warto również wiedzieć, że papryka jest również fantastycznym źródłem substancji odżywczych, które wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Znajdziemy w niej nawet pięć razy więcej witaminy C niż w...

  • Ćevapčići z grilla po chorwacku

    Składniki: 400 g mielonej cielęciny 200 g mielonej wieprzowiny 1 cebula 1 jajko 1 kajzerka 1 łyżka Vegety oliwa Składniki na sos: 200 g Ajvaru łagodnego 2 ząbki(...) do szaszłyków. Ćevapčići grillować na rozgrzanym ruszcie. Przygotować sos: Ajvar wymieszać z wyciśniętym przez praskę czosnkiem, śmietaną i natką pietruszki. Pieczone ćevapčići podawać z przygotowanym...

  • Jeśli do tej pory bakłażany nie gościły zbyt często na waszych talerzach, najwyższy czas to zmienić. Nasi użytkownicy podpowiedzą wam, jak to zrobić. Fot. 123RF/Picsel Powody, dla których powinniśmy jeść bakłażany, można by wymieniać bez końca. Warzywa te są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również zdrowe. Dzięki zawartym w nim flawonoidom, chronią nas przed działaniem wonnych rodników, a tym samym przed nowotworami. Co więcej, to właśnie one sprawiają, że nasz organizm lepiej przyswaja...

  • Kulinarna podróż do Chorwacji

    .... Cevapcici Składniki na 3-4 porcje: 50 dag mielonego mięsa wołowego (z łopatki lub karkówki), 1 łyżka ostrej musztardy, 3 łyżki pasty ajvar, 1 średnia biała cebula, 1 średnia czerwona cebula, 4 ząbki(...) prowansalskie, sól, 1 łyżka oleju. Do miski włóż mięso, dodaj musztardę, pastę ajvar, drobno posiekane cebule, czosnek przeciśnięty przez praskę, vegetę, pieprz i przyprawy. Mieszając, dolewaj wodę. Na...

  • Wyłoniliśmy pięciu szczęśliwców, do których powędrują smaczne zestawy ufundowane przez firmę Podravka. Jakich odpowiedzi udzielili? Zobaczcie sami. Bardzo dziękujemy za liczne zgłoszenia. Wybór zwycięzców nie należał do najprostszych, bo jak tu wybierać między cudownymi wspomnieniami z wakacji... Nie mniej jednak musieliśmy wytypować pięć osób. A oto zwycięzcy: Pani Ewa M. Chciałabym napisać o domowym ajvarze - poczęstowała nas nim na wakacjach gospodyni w chorwackim Omiš'u. Ajvar to...

  • Gruzińskie smaki

    Zupa charczo Składniki na 5 porcji: 50 dag tłustego mięsa wołowego bez kości, 10 dag ryżu, 2 średnie cebule, 1 łyżka mąki, 10 dag posiekanych orzechów włoskich, 2 łyżki pasty ajvar (przepis(...) i kolendry, ¾ łyżeczki ostrej papryki, szczypta szafranu lub kurkumy, olej, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki l sól. Przygotowanie: Pasta paprykowa ajvar to bałkański przecier z pieczonej słodkiej...

  • Gruszka miłosna, oberżyna, psianka podłużna, jajko krzewiaste. To tylko niektóre z nazw, określających pyszne warzywo – bakłażana. Jeśli dotąd nie wykorzystywaliście go w kuchni, najwyższy czas to zmienić. Nasi użytkownicy podpowiedzą wam, jak to zrobić. Fot. 123RF Powody, dla których powinniśmy jeść bakłażany, można by wymieniać bez końca. Warzywa te są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również zdrowe. Dzięki zawartym w nim flawonoidom, chronią nas przed działaniem wonnych rodników, a tym...