• Informacje na temat:

    orzechówka z zielonych orzechów włoskich

Przepisy na temat: orzechówka z zielonych orzechów włoskich
  • Orzechówka

    Ostatnie chwile na przygotowanie orzechówki, nalewki niezastąpionej przy dolegliwościach żołądkowych...

  • Nalewka orzechowa oprócz właściwości leczniczych ma też świetne walory smakowe. Polecam.

  • Tradycyjne polskie nalewki z pigwy, cytryny, róży...

    ...kasztelańska Składniki: ok. 15 jeszcze zielonych orzechów włoskich, 1 litr spirytusu ok. 70 proc. lub bimbru (do orzechówki można również użyć wódki 40 proc.), 3 łyżki cukru Jak przygotować(...) alkoholem. Przelej do 3-4 mniejszych butelek. Aby złagodzić nieco gorzki smak orzechówki, możesz dodać laskę cynamonu lub goździki. Orzechówka jest doskonałym lekarstwem na rozmaite dolegliwości żołądkowe...

  • Zielone orzechy są bogatym źródłem jodu, dlatego ten syrop polecam wszystkim tym, którzy zmagają się z niedoczynnością tarczycy.

  • Pyszna nalewka rodem z Toskanii, w dodatku o walorach zdrowotnych. Warto od razu zrobić podwójną, a nawet potrójną porcję - nie będziecie rozczarowani!

  • Przepis wart wypróbowania: "Orzechówka kasztelańska"

  • Sprawdzony przepis na "Włoska orzechówka"

  • Inne ciasto, rewelacyjne na każdą imprezę :)

  • Jest to nalewka lecznicza, idealna na wszelkie problemy związane z układem pokarmowym. Świetnie pomaga na zatrucia pokarmowe, ból brzucha. Wspomaga pracę układu pokarmowego. Jest to lek naturalny, więc dobrze jet mieć chociaż flaszeczkę w swoich domowych zbiorach. Nalewkę wykonujemy z orzechów włoskich, które są jeszcze zielone, i mają w środku sok.

  • Pyszne ciasto, cała słodycz to cukier puder na wierzchu i wspaniały, orzechowy środek.

Artykuły na temat: orzechówka z zielonych orzechów włoskich
  • Zdrowotny hit! Zielone kuracje

    Późna wiosna i początek lata to idealna pora, by cieszyć się bogactwem zielonych produktów. To pełnia sezonu na takie rarytasy, jak listki młodej pokrzywy czy mniszka, zielone orzechy albo(...) oczyszczających. Dietetycy coraz częściej polecają koktajle z zielonych warzyw i owoców. Są bogate w substancje, których kobietom szczególnie brakuje - żelazo, magnez i kwas foliowy. Kuracja Kup...

  • Duże emocje towarzyszyły „Pojedynkowi Kulinarnemu", który zorganizowała restauracja Trattoria Soprano 24 września. Byliśmy tam! Przedstawiamy relację z tego wydarzenia. Do walki na najlepszą pizzę, w samo południe stanęli autorzy blogów kulinarnych: kuchnianawzgorzu.pl, www.poracoszjesc.pl, ilovecooking92.blogspot.com, pinkcake.blox.pl oraz dwóch amatorów kulinarnych, wyłonionych w konkursie na fanpage Trattoria Soprano. Przed pojedynkiem Pizzer przeprowadził dla uczestników szkolenie z...

  • 3 sposoby na ból żołądka

    .... Koper działa rozkurczająco i pobudza wydzielanie soków żołądkowych. Przyspiesza trawienie i uwalnia od wzdęć. To ważny lek ziołowy dla osób cierpiących na skurcze żołądka i jelit. 3. Orzechówka 30 niedojrzałych (zielonych) orzechów drobno pokrój. Podziel na 3 części i po kolei wrzucaj do słoja. Do każdej dodaj po łyżeczce pieprzu ziarnistego, cynamonu, ziela angielskiego i tymianku. Zalej...

  • Zima w pełni – temperatury nieubłagalnie spadają, kolory za oknem zmieniają się z żółtych i brązowych w bardziej białe, a my rozpoczynamy śledzenie jesienno-zimowych trendów. Nie tylko tych modowych, ale także żywieniowych. Rozglądamy się po sklepowych półkach, straganach, a na nich między innymi hit zimowego sezonu, obowiązkowe na zimowym, a często także świątecznym stole - orzechy włoskie! Najczęściej w codziennym jadłospisie wykorzystywane jako przekąska, coś do pochrupania podczas...

  • Ślimaki świętojańskie

    ...wszystkich świętojańskich nalewek najbardziej znana jest ta z zielonych orzechów włoskich, które według tradycji należy zbierać podczas nocy sobótkowej, a potem zalać spirytusem, dodać cukier, laskę cynamonu, łyżkę goździków i całą startą gałkę muszkatołową. Taka orzechówka jest nie tylko smaczna, ale też skutecznie przeciwdziała przeziębieniom i kłopotom z trawieniem, bo ma działanie antybakteryjne...

  • Dla większości z nas wszystko co ma łupinkę jest orzechem. Z naukowego punktu widzenia, nie jest to jednak prawdą. Orzechy laskowe, jadalne kasztany czy niejadalne żołędzie są prawdziwymi orzechami, ale - o dziwo - orzeszki ziemne, kokosy, a nawet popularne orzechy włoskie zaliczają się, według biologów, do roślin pestkowych lub strączkowych. Jednak człowiek  wszystko, co posiada skorupkę, nazywa orzechem... Orzechy symbolizują szczęście, dostatek i pomyślność. W czasach starożytnych...

  • Zielone ziemniaki i pomidory są nie tylko niedojrzałe, ale także trujące. Zawierają bardzo szkodliwe substancje - glikoalkaloidy. Czy poczciwe ziemniaki mogą być trujące?    Fot. Rasbak / Wikimedia Commons Okazuje się, że zwykłe, jadane przez Polaków niemal codziennie ziemniaki, mogą być bardzo szkodliwe. Niektóre z nich zawierają dwa trujące glikoalkaloidy: solaninę i chakoninę. Te substancje to naturalne insektycydy i fungicydy - służą roślinom za środek odstraszający insekty, grzyby i...

  • Zielone ziemniaki i pomidory są nie tylko niedojrzałe, ale także trujące. Zawierają bardzo szkodliwe substancje - glikoalkaloidy. Czy poczciwe ziemniaki mogą być trujące?    Fot. 123RF Okazuje się, że zwykłe, jadane przez Polaków niemal codziennie ziemniaki, mogą być bardzo szkodliwe. Niektóre z nich zawierają dwa trujące glikoalkaloidy: solaninę i chakoninę. Te substancje to naturalne insektycydy i fungicydy - służą roślinom za środek odstraszający insekty, grzyby i zwierzęta. Jest ich...

  • Niewiele jest narodowych kuchni, które mogą się poszczycić taką różnorodnością zarówno składników, jak i metod gotowania. Popularna w Polsce pizza jest narodową potrawą Włochów, a każdy region tego kraju ma jej własną odmianę, stąd np. pizza neapolitana czy sicciliana. Kulinarne Włochy dzielą się na regiony: północny, środkowy, południowy oraz odrębną Sycylię. Północ to kuchnia obfitująca w mięsa smażone na maśle, południe szeroko czerpie z owoców morza i oliwy. Kuchnia włoska jest bardzo...

  • Kuchnia śródziemnomorska należy do najzdrowszych na świecie. Ciepły klimat sprawia, że Włosi mają niemal stały dostęp do świeżych warzyw. Morze z kolei obdarowuje półwysep apeniński doskonałymi rybami, krewetkami czy kalmarami. A najzdrowsze są sałatki. W czym tkwi ich sekret? Fot. 123RF/Picsel Odpowiednio skomponowane sałatki to bogactwo smaku oraz witamin i składników mineralnych.   Sekretem dobrej sałatki są starannie dobrane, świeże, sezonowe oraz lokalne warzywa. Sezonowość łączy się ze...