• Informacje na temat:

    orzechowe muffinki z lukrem

Przepisy na temat: orzechowe muffinki z lukrem
  • Małe, słodkie babeczki z orzechami, których podstawową zaletą jest oczywiście ich cudownie orzechowy smak. Jednak muffinki mają również inne zalety, a jedną z nich jest łatwość i szybkość ich wykonania. Nie licząc siekania orzechów, tu pozwalam poszaleć mężowi ;), przygotowanie ciasta zajęło mi około 15 minut a pieczenie 30 minut. Nie wiem czy się ze mną zgodzicie, ale pieczenie to w zasadzie nie bardzo się liczy, bo przecież babeczki w piekarniku pieką się same. Oczywiście lepiej z domu...

  • Smaczny pomysł na "Orzechowe muffinki"

  • Szybkie i proste muffinki, bez użycia miksera :)

  • Muffinki to świetny podwieczorek. Smakują również z popołudniową kawką lub herbatką.

  • Muffinki z czekoladą, orzechami włoskimi i cynamonem z delikatnym posmakiem coca-coli polane lukrem o smaku coca-coli :)

  • Są truskawki więc są i muffinki :) Nie mogło ich u mnie zabraknąć w sezonie truskawkowym :) Słodkie muffinki połączone z kwaskowatym lukrem. Pycha!

  • Te muffinki są pyszne, a krem dodaje im jeszcze więcej smaku. Przepis na babeczki znalazłam na blogu http://mojewypieki.blox.pl

  • Wyjątkowy tort na wyjątkowe okazje. :) Pomysłu Rachel Allen, mojej idolki w pieczeniu. ;)

  • Szybkie, proste i łatwe muffinki. Można dowolnie modyfikować poprzez dodanie kawałków czekolady czy banana. Z podanego przepisu wychodzi ok. 12 muffinek.

  • Sprawdzony przepis na "Orzechowe muffinki z nugatem"

Artykuły na temat: orzechowe muffinki z lukrem
  • Ciasto parzone przekładane kremem czekoladowym. Ciasto250 ml wody225 g masła170 g mąki pszennejszczypta soli220 g orzechów laskowych 5 jaj Krem100 g mlecznej czekolady50 g gorzkiej czekolady500 g serka mascarpone Ganache100 ml śmietany 30%100 g mlecznej czekolady Ozdoby50 g gorzkiej czekoladyzłote ozdoby cukrowe Złożeniekakao naturalne CiastoZagotować wodę z masłem (masło ma się rozpuścić). Dodać mąkę i szczyptę soli. Mieszać, gotując na małym ogniu. Przerwać, gdy masa będzie jednolita i...

  • Ania znakomicie poradziła sobie z zadaniem i dla jurorów przygotowała babeczki przypominające postacie z gry Angry Birds. Ciasto: 150 ml oleju rzepakowego100 g cukru brązowego25 g cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu z wanilii2 jaja130 g mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1½ łyżeczki cynamonu1 łyżeczka chili150 g startej marchewki50 g orzechów pekan25 g rodzynek Krem: 400 ml śmietany kremówki250 g serka mascarpone1 pomarańcza1 łyżeczka cukru pudrumasy cukrowe: żółta, pomarańczowa, czerwona,...

  • Po wyroku Trybunału Europejskiego, producenci żywności będą musieli zmienić nazwy niektórych produktów. Fot. 123RF/Picsel Z pewnością wielu z nas zdążyło już przyzwyczaić się do tego, iż Unia Europejska lubi zaskakiwać nas niecodziennymi decyzjami. W ostatnich latach duże kontrowersje budziło chociażby uznanie ślimaków za ryby lub kontrola krzywizny bananów. Niedawno do grona absurdalnych regulacji dołączyła ta, dotycząca mleka kokosowego oraz masła orzechowego. Okazuje się bowiem, iż nazwy...

  • Smakuje i wygląda przepysznie. W okresie świątecznym nie żałujemy sobie słodkiego lukru, dekorując nim świąteczne ciasteczka i pierniki. Warto dowiedzieć się, w jaki sposób go zrobić, aby osiągnąć wyjątkowy efekt. Fot. 123RF/Picsel Klasyczne pierniczki lub ciastka udekorowane lukrem i podpisane imieniem każdego gościa, to nie tylko ozdoba choinkowa, ale też pyszny smakołyk przygotowany z myślą o członkach rodziny czy bliskich znajomych. Sprawdzą się także na świątecznym stole lub jako...

  • W finałowym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" Krzysztof Ilnicki poprosił uczestników o przygotowanie wyjątkowego tortu. poradzilibyście sobie z jego odtworzeniem? BISZKOPT ORZECHOWY 33 g mąki pszennej typ 450 58 g mielonych orzechów laskowych 100 g białka 80 g cukru pudru 80 g masła MetodaPrzesiać mąkę i wymieszać z orzechami. Ubić bezę. Upłynnić masło. Połączyć wszystkie składniki. Na blasze wyszprycować dysk o rozmiarach mniejszych niż rant tortu i o grubości wg uznania. Upiec w...

  • W półfinałowym odcinku uczestnicy programu "Bake Off - Ale Ciacho" musieli zmierzyć się z ciastem parzonym. Oto drugi przepis Justyny, który podbił serca jurorów. Ciasto parzone: 125 ml wody 125 ml mleka 3,2 % 125 g masła 5 g soli 10 g cukru 150 g mąki pszennej 250 g jajek (ok. 5 sztuk) odrobina cukru pudru Krem kawowy: 200g masła 1 jajko 2 żółtka 3 łyżki kawy espresso 200g cukru pudru 30ml wody Pralina: 25g masła 220g drobnego cukru 100g orzechów (u mnie 50g pokrojonych orzechów...

  • Jak zdrowo rozpocząć dzień? Koktajl ze szpinakiem i dużą ilością orzechów to najlepsze rozwiązanie! SKŁADNIKI - duża garść szpinaku - 1 banan - 1/2 szklanki mleka - 1/2 szklanki jogurtu naturalnego - 4 łyżki Śmietanki Łaciatej 30% - 1 łyżka masła orzechowego PRZYGOTOWANIE Krok 1Banana obieramy i kroimy. Krok 2W blenderze umieszczamy szpinak, banana, jogurt naturalny, Śmietankę Łaciatą, mleko oraz masło orzechowe. Wszystkie składniki miksujemy i przelewamy do szklanek.

  • Jednorożce to niewątpliwie hit ostatniego roku. Tak ozdobione muffinki, bez wątpienia spodobają się każdej dziewczynce. Babeczki 2 jaja⅓ szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego2/3 szklanki mąki pszennej½ szklanki drobnego cukru do wypieków1 łyżeczka sody oczyszczonej¾ łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka cynamonu mielonego¼ łyżeczki zmielonych goździków ¼ łyżeczki zmielonego ziela angielskiego¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej¼ łyżeczki soli1 szklanka startej marchwi1 szklanka...

  • Ostrygi, pudding ryżowy, bezy z bitą śmietaną - to nie potrawy do zaserwowania podczas romantycznej kolacji, ale tradycyjne w różnych krajach świata dania świąteczne. Fot. 123RF/Picsel We Włoszech dzień Bożego Narodzenia stanowi okazję do świętowania, wręczania sobie prezentów i wspólnego biesiadowania przy stole zastawionym mięsem, warzywami, szynką, makaronowymi pierożkami tortellini czy mięsną lasagne'ą. Jako deser serwuje się babki drożdżowe wypiekane ze specjalnej, zmielonej na pył mąki...

  • Polacy, idąc śladem Amerykanów, zakochali się w muffinkach. Puszyste i pełne wyrazistych dodatków babeczki coraz częściej wypiekamy również we własnych domach. Fot. 123RF/Picsel Nie sposób bowiem przejść obojętnie obok ich licznych smaków i zapachów. Skąd się wzięły i dlaczego są takie pyszne?   Trudno doszukać się polskiego odpowiednika słowa "muffin". "Babeczka" czy "bułeczka" nigdy nie zastąpią jednak oryginalnego pojęcia. Muffin to muffin. A najlepiej pieszczotliwie - muffinek....