• Informacje na temat:

    oliwa z truflą

Przepisy na temat: oliwa z truflą
  • Tosty z awokado według Meghan Markle

    Gość pijący herbatę z Meghan Markle, charakteryzator Daniel Martin opublikował zdjęcie ich wspólnego posiłku na Instagramie. W menu: grzanka z awokado i trufle czekoladowe. Do powtórzenia...

  • Bardzo lubię wszelkiego rodzaju aromatyzowane oliwy - nie kupuję gotowych - robię je sama. Moje ulubione to oliwa z ostrymi papryczkami, oliwa czosnkowa i oliwa z rozmarynem i kolorowym pieprzem. Taka oliwa ma szereg zastosowań w naszym domu : do sałatek, pieczywa, makaronów, mięs, zapiekanek, pizzy itd. :)

  • Przepis na risotto z pieczarkami

    Zwieńczeniem polskiego grzybobrania jest najczęściej kosz wypełniony maślakami, prawdziwkami, kurkami i koźlakami. W Polsce występują jednak również gatunki, których znalezienie stanowi spełnienie marzeń wielu grzybiarzy. Mowa o truflach – najdroższych grzybach jadalnych świata, których cenę rekompensuje niezwykle oryginalny aromat przygotowanych z ich wykorzystaniem potraw. Na szczęście istnieją bardziej przystępne sposoby włączenia truflowych smaków do jesiennego menu.

  • Oliwa to nieodłączny składnik kuchni włoskiej, przez wielu zwana kamieniem węgielnym diety śródziemnomorskiej. Pozyskiwana z dojrzałych owoców drzewa oliwkowego, jest źródłem wielu cennych wartości odżywczych i smakowych, dlatego sięgają po nią nie tylko Włosi, ale także zwolennicy zdrowego żywienia na całym świecie. Jak wybrać najlepszą i odpowiednią do naszej potrawy?

  • Kuchnia chorwacka

    Kuchnia chorwacka jest bardzo urozmaicona, a jej korzenie sięgają czasów prehistorii i antyku.

  • Sernik z truflą czekoladową i likierem Baileys to doskonałe połączenie smaków. Ciasto serowe, dzięki śmietance jest zwarte i lekko maziste. Trufla wyrazista, mocno czekoladowa, rozpływa się w ustach. Niebo w gębie... nic dodać, nic ująć!

  • Kolacje z pięciu stron świata

    Pogoda nie zachęca do spacerów, ale zamiast nudzić się w domu, możesz wyruszyć w pełną przgód kulinarą podróż. Przygotuj jedną z 5 kolacji i rozkoszuj się smakami świata.

  • 12 porcji pysznego, słodziutkiego torciku! :) Przepis pochodzi z książki: "Czekolada. Z kuchennej półeczki."

  • Wspaniała oliwa do sałatek i surówek.

  • Super dodatek na pizzę i nie tylko.

Artykuły na temat: oliwa z truflą
  • Dobre jedzenie naprawdę może być zwyczajne

    ...warzyw, przecier pomidorowy, paczka makaronu, kaszy, suszona fasola, która może leżeć miesiącami i jest niesamowicie uniwersalna, dobra oliwa z oliwek. - Warto też planować sobie posiłki na cały tydzień...

  • Już starożytni używali oliwy jako leku na oparzenia słoneczne, bóle głowy i brzucha, a liśćmi drzewa oliwnego oczyszczali rany. Arabowie i Izraelici smarowali stopy oliwą z oliwek, aby uchronić się przed ranami spowodowanymi długim marszem, a także przed ukąszeniami jadowitych węży i owadów. Badania dowiodły, że oliwa ma szereg właściwości leczniczych i pomaga nam chronić się przed wieloma chorobami, między innymi zapobiega nowotworom. Fot. 123RF/Picsel Oczyszczanie ran liśćmi oliwnymi to...

  • Ravioli z przypalonym porem, migdałami i serem feta

    ​Choć przepis na ciasto makaronowe to klasyczna cypryjska receptura, farsz, którym je wypełnimy, nie jest już taki tradycyjny. Zanim zaczniemy, warto podkreślić ogromną różnicę pomiędzy przypalonym i SPALONYM porem. Nadzienie powinno mieć słodki smak przypalonych warzyw, jednak nie powinno smakować popiołem, dlatego przygotowując to danie, musimy zachować szczególną ostrożność. Dla odrobiny luksusu rozsmaruj na talerzu trochę kalafiorowej skordalii i udekoruj ravioli startymi truflami.

  • Hiszpania to kraj flamenco, gazpacho i gorących plaż. To również największy na świecie producent oliwy z oliwek, bez której żaden miłośnik kuchni śródziemnomorskiej nie może się obejść. Fot. 123RF/Picsel Hiszpania stoi na czele producentów oliwy - ma aż 36% udziału w światowej produkcji oliwy. W samej prowincji Jaén w Andaluzji produkuje się tyle oliwy, co w całej Grecji! Oliwę produkuje się głównie w czterech regionach: Andaluzji, Kastylii-La Mancha, Estremadurze i w Katalonii. Uprawia się...

  • ​Zupa krem z marchewki z marynowanym imbirem i sałatka z krewetek

    ...koktajlowych z zalewy miąższ z dużego malinowego pomidora (bez skóry), pokrojony w kostkę 1 mały pęczek świeżej kolendry 2 łyżki oliwy z oliwek aromatyzowanej truflą czarny, mielony pieprz do smaku...

  • Tak przygotowane trufle można sprezentować komuś bliskiemu. Gwarantujemy, że osoba obdarowana będzie zachwycona! Surowe ciasto250 g mąki pszennej225 g masła220 g brązowego cukruszczypta waniliiszczypta soli2 łyżki mleka Farsz 125 g startej białej czekolady skórka starta z połowy cytryny1 łyżeczka soku z cytryny200 g białej czekolady Farsz 2100 g solonych orzeszków ziemnych 2 szczypty chili2 szczypty soli 200 g mlecznej lub gorzkiej czekolady Farsz 310 g liofilizowanych truskawek10 g...

  • Anna Mucha: Włoskie życie ze smakiem

    ...szansy mieć nie będziesz... Niezwykle popularne antipasto to też caprese - mozzarella, pomidory, oliwa oraz bazylia. To wersja tradycyjna, ale jest też moja ulubiona - z burratą. Jej niezwykłość polega(...) odblokowującą nalewaki i umożliwiającą degustację. Są też oliwa i chleb, co daje podniebieniu kolejne miłe bodźce. W tej podziemnej winotece, nie będzie to przesadą, można przejść przyśpieszoną edukację...

  • Już starożytni używali oliwy jako leku. Współczesne badania dowiodły, że ma ona ma szereg właściwości leczniczych i pomaga nam chronić się przed wieloma chorobami. Tylko w jaki sposób ustrzec się jej podróbek? Fot. 123RF/Picsel Trudno jest wybrać wśród wielu rodzajów oliwy, dostępnych na polskim rynku. Jednak z minimalną wiedzą dotyczącą oliwy, zakupy będą łatwiejsze i bez problemu kupimy odpowiadający nam gatunek. Rodzaje oliwy z oliwek Oliwa virgin (naturalna) to najlepszy i najmniej...

  • 8 chorwackich miejsc, które cię zaskoczą

    Chorwacja zachwyca bogactwem atrakcji - to tu znajduje się najmniejsze miasto na świecie, tu się najlepiej opalisz i zobaczysz najpiękniejszy zachód słońca.

  • Ten, kto nie ma dobrego podejścia do kobiet, nie zostanie nigdy wielkim szefem kuchni. Kiedy Delphine pierwszy raz odwiedziła Escoffiera w jego kuchni, zrozumiała, co mają na myśli ludzie, którzy mówią, że jest prawdziwym artystą. Specjalnie dla niej oprószył jajka posiekanym masłem, dodał śmietanę, umieścił krem w kieszonkach z brioszek i położył je na porcelanowych talerzach.Jeden kęs. Jeden pocałunek. Przepadła. Tak jak zresztą i inne kobiety, które Escoffier uwodził jedzeniem.   Białe...