• Informacje na temat:

    oliwa czy olej do papryki konserwowej

Przepisy na temat: oliwa czy olej do papryki konserwowej
  • Egzotyczne kiwi na słodko i na ostro

    ...(lub 8 mniejszych) szynki konserwowej lub gotowanej; jeśli wolisz, wędlinę możesz także zastąpić cienkimi płatami wędzonego łososia ●olej rzepakowy do skropienia gotowej sałatki ●sól, pieprz Przepis(...), pełnoziarnistego pieczywa (dobrze będą smakowały do niej także pełnoziarniste tosty). Jeśli lubisz, możesz zamiast oleju dodać do niej dressing z ulubionymi ziołami. Tarta orzechowa z sosem z kiwi...

  • Na lipcowe obiady... kolorowe sałatki!

    ...zielonego koloru). Osącz i całkiem ostudź. Piersi kurczaka umyj, oczyść, oprósz solą i pieprzem, usmaż na złoto na oleju. Ostudź. Papryki i pomidory pokrój. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Wszystkie(...) na oleju. Ogórek umyj, osusz, pokrój w kostkę. - Ugotowaną fasolkę szparagową pokrój na mniejsze kawałki. Oba sery tofu pokrój w kostkę. Wszystko połącz w dużym naczyniu. Dodaj ugotowaną kaszę pęczak...

  • Bardzo lubię wszelkiego rodzaju aromatyzowane oliwy - nie kupuję gotowych - robię je sama. Moje ulubione to oliwa z ostrymi papryczkami, oliwa czosnkowa i oliwa z rozmarynem i kolorowym pieprzem. Taka oliwa ma szereg zastosowań w naszym domu : do sałatek, pieczywa, makaronów, mięs, zapiekanek, pizzy itd. :)

  • Nagietek należy do ziół o wyjątkowej mocy. Nie może go nigdy zabraknąć w moim ogrodzie.Suszę go w dużych ilościach i stosuję do codziennej pielęgnacji skóry. Piję także napary i robię maceraty.

  • Najlepszy przepis na paprykę! Jest krucha, dobrze doprawiona, idealna w zimie do kanapek, sałatek czy jako dodatek do obiadu.

  • Jaki użyć tłuszcz do pieczenia.

  • Oprócz klasycznych marynat do miesa i ryb, stosujemy w czasie grillowania olej do smarowania potraw. Moja mieszanke stosuje juz od ponad 20 lat i jej uniwersalny sklad sprawia, ze nadaje sie zarówno do miesa, ryb jak i warzyw.

  • Oliwa to nieodłączny składnik kuchni włoskiej, przez wielu zwana kamieniem węgielnym diety śródziemnomorskiej. Pozyskiwana z dojrzałych owoców drzewa oliwkowego, jest źródłem wielu cennych wartości odżywczych i smakowych, dlatego sięgają po nią nie tylko Włosi, ale także zwolennicy zdrowego żywienia na całym świecie. Jak wybrać najlepszą i odpowiednią do naszej potrawy?

  • Doskonały olej, skuteczny w stanach depresji i bardzo dobry do masażu - działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo.

Artykuły na temat: oliwa czy olej do papryki konserwowej
  • Jesz, ile chcesz, a waga spada

    ...pomarańczowego, szczyptą cynamonu i odrobiną esencji waniliowej. Obtocz w białku kromkę pełnoziarnistego chleba. Posmaruj olejem patelnię. Smaż tost ok. 3 minut z obu stron, aż nabierze złotego koloru. Przed(...).: tłuste ryby morskie, olej rzepakowy, olej lniany, orzechy włoskie oraz zielone warzywa, np.: jarmuż, brokuły, kapusta. (Uwaga: oliwa nie zawiera kwasów omega-3!). Poza tym, tłuszcz umożliwia...

  • Wybranie odpowiedniego oleju może stanowić nie lada wyzwanie. W końcu nie każdy z nich nadaje się do smażenia, a niektóre możemy spożywać tylko na zimno. Podpowiadamy, w jaki sposób najlepiej je stosować. Fot. 123RF W ostatnich latach, coraz więcej osób stara się odżywiać w świadomy sposób. Czytamy etykiety, kupujemy ekologiczne produkty i unikamy fast-foodów, a wszystko po to, by jak najdłużej cieszyć się pełnią zdrowia. Czasem zdarza się, że nawet zdrowy produkt, gdy jest źle wykorzystany,...

  • Nietolerancja pokarmowa pod kontrolą

    W upalne dni chętnie zjadłabyś kawałek soczystego arbuza lub wypiła mleczny koktajl, ale nie dla ciebie takie atrakcje, bo potem boli cię brzuch? To może być objaw nietolerancji pokarmowej. Sprawdź, jak ją wykryć i skutecznie leczyć.

  • Orzech koksowy oraz pozyskany z niego olej, to źródło nasyconych kwasów tłuszczowych, których nadmiar w diecie przyczynia się do rozwoju chorób układu krążenia, w tym miażdżycy . Z tego względu osoby dbające o poziom cholesterolu powinny ograniczyć ich spożywanie. Olej kokosowy jest obecnie bardzo modnym tłuszczem, chętnie wykorzystywanym powszechnie w kuchni. Natomiast orzech kokosowy, a właściwie wiórki kokosowe są częstym dodatkiem do deserów i słodkich koktajli. Ich walory smakowe...

  • Zasady diety po pięćdziesiątce

    ...dodatków, tym zdrowiej i smaczniej. Jajka - 4-5 żółtek tygodniowo, liczba białek nieograniczona. Tłuszcze - używaj dziennie 2-3 łyżek tłuszczów roślinnych dobrej jakości, takich jak oliwa, olej(...) czy wody z magnezem. Pamiętaj o tym, aby pić jedną szklankę takiego napoju przed każdym posiłkiem. Przygotuj sobie wodę w małych półlitrowych butelkach, w ten sposób wypijesz ją niepostrzeżenie...

  • Masło, margaryna, a może oliwa z oliwek? Niestety, bardzo często wybieramy nieodpowiednie produkty, które są zdrowe, ale tylko wtedy, kiedy serwujemy je na zimo. Na czym więc smażyć, aby danie było smaczne, zdrowe i nie straciło swoich właściwości odżywczych? Wysoki punkt dymienia To temperatura, w której ogrzewany tłuszcz zaczyna się rozpadać i tracić właściwości odżywcze. Na dalszym etapie smażenia powstają niebezpieczne związki (wydzielają się w postaci gryzącego dymu), które dodatkowo...

  • Zasady diety wiosenno-letniej

    ..., tym zdrowiej i smaczniej. - tłuszcze - używajmy dziennie 2-3 łyżki tłuszczów roślinnych dobrej jakości, takich jak: oliwa, olej rzepakowy, olej kukurydziany, olej ryżowy, olej z pestek dyni, olej(...) mamy ochoty na owsiankę, ale na jajko, to je zjedzmy. Ważne jednak, by nie zamieniać kolejności posiłków i nie jeść kanapek na obiad czy kolację.  Również sposób kompozycji posiłków nie może być...

  • Hiszpania to kraj flamenco, gazpacho i gorących plaż. To również największy na świecie producent oliwy z oliwek, bez której żaden miłośnik kuchni śródziemnomorskiej nie może się obejść. Fot. 123RF/Picsel Hiszpania stoi na czele producentów oliwy - ma aż 36% udziału w światowej produkcji oliwy. W samej prowincji Jaén w Andaluzji produkuje się tyle oliwy, co w całej Grecji! Oliwę produkuje się głównie w czterech regionach: Andaluzji, Kastylii-La Mancha, Estremadurze i w Katalonii. Uprawia się...

  • Przepisy zwyciężczyni MasterChefa

    Figi z serem roqueford, zupa z zielonego groszku, ruloniki z soli, rostbef z sosem rémoulade i lody migdałowe na ciepłych śliwkach - to przepisy Basi Ritz, zwyciężczyni programu "MasterChef", którego finał obejrzeliśmy w niedzielny wieczór, 25 listopada, na antenie TVN. Dziś jej książka kucharska ukazała się w księgarniach. My już teraz prezentujemy jej fragmenty.

  • Już starożytni używali oliwy jako leku na oparzenia słoneczne, bóle głowy i brzucha, a liśćmi drzewa oliwnego oczyszczali rany. Arabowie i Izraelici smarowali stopy oliwą z oliwek, aby uchronić się przed ranami spowodowanymi długim marszem, a także przed ukąszeniami jadowitych węży i owadów. Badania dowiodły, że oliwa ma szereg właściwości leczniczych i pomaga nam chronić się przed wieloma chorobami, między innymi zapobiega nowotworom. Fot. 123RF/Picsel Oczyszczanie ran liśćmi oliwnymi to...