• Informacje na temat:

    olej słonecznikowy do ciasta

Przepisy na temat: olej słonecznikowy do ciasta
  • Na jesienne smutki - ciasto marchewkowe

    Przepis na ciasto marchewkowe zaczerpnęliśmy z książki Katarzyny Meller "W kuchni Mamy i córki". Do przyrządzenia ciasta marchewkowego potrzebujemy: 400 g marchwi, 4 jajka, 3/4 szklanki oleju(...) mieszanki przypraw do piernika. Sposób przygotowania Ucieramy jajka z cukrem (można to zrobić w malakserze). Dodajemy olej, wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i przyprawami...

  • Nagietek należy do ziół o wyjątkowej mocy. Nie może go nigdy zabraknąć w moim ogrodzie.Suszę go w dużych ilościach i stosuję do codziennej pielęgnacji skóry. Piję także napary i robię maceraty.

  • Ciasto jogurtowo-kokosowe

    ..., - 150 ml. oleju słonecznikowego, - 3 limonki, - 2 łyżki cukru, - tłuszcz i mąka do wysypania formy. Przygotowanie: Jajka i cukier puder ubić przy pomocy robota kuchennego. Zmieszać: mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe. Jogurt i olej wmieszać do masy jajecznej. Stopniowo dodawać mieszankę mąki, proszku do pieczenia i wiórków kokosowych cały czas mieszając. Ciasto...

  • Doskonały olej, skuteczny w stanach depresji i bardzo dobry do masażu - działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo.

  • Ugotowane ziemniaki, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, biały ser (mniej niż 1/4; wielkości ziemniaków), 1 jajo, sól, bułka tarta, olej słonecznikowy.

  • Danie sycące, w którym przeplata się wiele smaków i aromatów.

  • 7 najlepszych potraw z marchewki

    Gofry, ciasta, zupy i przepyszne curry - z marchewki można wyczarować kulinarne cuda.

  • Pyszna sałatka z warzywami i dobrze przyprawionym kurczakiem z dodatkiem prażonych pestek słonecznika. Idealnie nadaje się na uroczyste kolacje.

  • ​Vetkoek

    Składniki: 600 g mąki tortowej 3 łyżeczki suszonych drożdży (instant) 2 łyżki cukru 3 łyżeczki soli 2 łyżki oleju słonecznikowego 200 ml ciepłej wody 200 ml mleka 2 litry oleju słonecznikowego do smażenia w głębokim tłuszczu Przygotowanie: Przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier i sól, po czym wymieszać. Wymieszać olej, ciepłą wodę i mleko, a następnie powoli dodawać do mąki...

  • Ciekawe połączenie smaków i piękny wygląd

Artykuły na temat: olej słonecznikowy do ciasta
  • ...żywności. Półki sklepowe uginają się od olejów smakowych, tłoczonych z orzechów, pestek, a czasem z nasion, o których istnieniu nie mieliśmy pojęcia. Zaciekawieni kupujemy taki nieznany olej, a potem używamy niezgodnie z przeznaczeniem. Trzeba wiedzieć, że nie wszystkie oleje nadają się do wszystkiego. Zwłaszcza do wysokich temperatur.

  • Oleje roślinne: słonecznikowy, lniany i rzepakowy, stanowią prawdziwą skarbnicę niezbędnych dla zdrowia składników. Przede wszystkim - niezastąpionych kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6, bez których nasz organizm nie mógłby prawidłowo funkcjonować, a których nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować. Dlaczego odgrywają one tak istotną rolę w codziennej diecie i jak możemy wykorzystywać je na co dzień w naszej kuchni? Oto kilka najważniejszych faktów na temat trzech wartościowych olejów,...

  • Ciasto ze szpinakiem

    Składniki na 10-12 porcji: 25 dag świeżego szpinaku, 2/3 szklanki oleju, np. rzepakowego lub słonecznikowego, 2 łyżki soku z cytryny, 1 szklanka cukru, 1 małe opakowanie cukru wanilinowego, 3 jajka, 2 szklanki mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli. Ponadto: tłuszcz i bułka tarta do formy lub papier do pieczenia. Szpinak starannie umyj, osusz.Włóż do blendera, dodaj olej...

  • Wybranie odpowiedniego oleju może stanowić nie lada wyzwanie. W końcu nie każdy z nich nadaje się do smażenia, a niektóre możemy spożywać tylko na zimno. Podpowiadamy, w jaki sposób najlepiej je stosować. Fot. 123RF W ostatnich latach, coraz więcej osób stara się odżywiać w świadomy sposób. Czytamy etykiety, kupujemy ekologiczne produkty i unikamy fast-foodów, a wszystko po to, by jak najdłużej cieszyć się pełnią zdrowia. Czasem zdarza się, że nawet zdrowy produkt, gdy jest źle wykorzystany,...

  • Oleje cenne dla zdrowia i urody

    Zawiera kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 w najlepszych proporcjach 1:2, sporo witaminy E i steroli roślinnych, których nie ma w oleju lnianym, słonecznikowym, z pestek winogron czy oliwie. Łatwo go(...). Odbudowuje warstwę lipidową skóry, ujędrnia, dobrze się wchłania i nie zatyka porów. Jak go używać Olej słonecznikowy nie nadaje się do smażenia! Polecany jest do sałatek, surówek, dressingów...

  • Masło, margaryna, a może oliwa z oliwek? Niestety, bardzo często wybieramy nieodpowiednie produkty, które są zdrowe, ale tylko wtedy, kiedy serwujemy je na zimo. Na czym więc smażyć, aby danie było smaczne, zdrowe i nie straciło swoich właściwości odżywczych? Wysoki punkt dymienia To temperatura, w której ogrzewany tłuszcz zaczyna się rozpadać i tracić właściwości odżywcze. Na dalszym etapie smażenia powstają niebezpieczne związki (wydzielają się w postaci gryzącego dymu), które dodatkowo...

  • Ciasta z kokosem

    Dobre rady Aromatyczne wiórki Dodawane do wypieków wiórki kokosowe będą bardziej aromatyczne, jeżeli uprzednio uprażysz je, mieszając, na suchej patelni.  Kolejność ucierania Gdy trzeba utrzeć żółtka razem z masłem i cukrem, najpierw ucieramy masło z cukrem, aż do spienienia masy. Następnie kolejno dodajemy po jednym żółtku, stale ucierając.  Olej doda wilgotności Odrobina oleju dodana...

  • W kwestii ciast każdy ma swojego faworyta, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Makowce, miodowniki, pierniki... Bez jakich ciast nie wyobrażacie sobie Bożego Narodzenia? Fot. 123RF/Picsel Wielu osobom święta Bożego Narodzenia kojarzą się głównie z wytrawnymi potrawami. Na stołach królują wówczas barszcze, ryby, pierogi, krokiety oraz różnego rodzaju sałatki. Warto jednak pamiętać, że każde ucztowanie powinno zostać zwieńczone wyjątkowym smakołykiem. Mamy nadzieję, że zostawicie...

  • Kuszące rajskie owoce

    Zapach pieczonych jabłek i cynamonu zawsze kojarzy się z ciepłem domowego ogniska. Polecamy ciasta z jabłkami pyszne i na ciepło, i na zimno.

  • Orzech koksowy oraz pozyskany z niego olej, to źródło nasyconych kwasów tłuszczowych, których nadmiar w diecie przyczynia się do rozwoju chorób układu krążenia, w tym miażdżycy . Z tego względu osoby dbające o poziom cholesterolu powinny ograniczyć ich spożywanie. Olej kokosowy jest obecnie bardzo modnym tłuszczem, chętnie wykorzystywanym powszechnie w kuchni. Natomiast orzech kokosowy, a właściwie wiórki kokosowe są częstym dodatkiem do deserów i słodkich koktajli. Ich walory smakowe...