• Informacje na temat:

    olej rydzowy salata lodowa

Przepisy na temat: olej rydzowy salata lodowa
Artykuły na temat: olej rydzowy salata lodowa
  • W gorące dni lody kuszą, ale i straszą. Powszechnie nazywane są bomba kaloryczną. Czy możliwe jest, by lody były pyszne, a jednocześnie zdrowe i odchudzające? Paradoksalnie lody mogą być zdrowym przysmakiem. Na czym polega ich sekret? Lody przede wszystkim zawierają mleko. Tym samym dostarczają sporej ilości wapnia oraz białka, a także zawierają witaminy A, B2 i B12, D i E, potas i fosfor. A te pierwiastki zapobiegają osteoporozie, miażdżycy i chorobom nowotworowym. Oczywiście mowa o lodach...

  • Bardzo szybki przepis na wykwintna sałatkę. Wystraczy 20 minut alby wyczarować to wspaniałe danie. Składniki: 2 duże filety ze śledzia norweskiego 2 łyżki kwaśnej śmietany rukola 2 łyżki posiekanego szczypioru Łyżka ziaren słonecznika sok z 1 cytryny olej słonecznikowy kromka razowego chleba Przygotowanie: 1. Filety ze śledzia norweskiego dokładnie opłukać. Podzielić na mniejsze części. 2. Zmiksować śmietanę, sok z cytryny, posiekany szczypiorek i 2 łyżki oleju słonecznikowego....

  • Wybranie odpowiedniego oleju może stanowić nie lada wyzwanie. W końcu nie każdy z nich nadaje się do smażenia, a niektóre możemy spożywać tylko na zimno. Podpowiadamy, w jaki sposób najlepiej je stosować. Fot. 123RF W ostatnich latach, coraz więcej osób stara się odżywiać w świadomy sposób. Czytamy etykiety, kupujemy ekologiczne produkty i unikamy fast-foodów, a wszystko po to, by jak najdłużej cieszyć się pełnią zdrowia. Czasem zdarza się, że nawet zdrowy produkt, gdy jest źle wykorzystany,...

  • Orzech koksowy oraz pozyskany z niego olej, to źródło nasyconych kwasów tłuszczowych, których nadmiar w diecie przyczynia się do rozwoju chorób układu krążenia, w tym miażdżycy . Z tego względu osoby dbające o poziom cholesterolu powinny ograniczyć ich spożywanie. Olej kokosowy jest obecnie bardzo modnym tłuszczem, chętnie wykorzystywanym powszechnie w kuchni. Natomiast orzech kokosowy, a właściwie wiórki kokosowe są częstym dodatkiem do deserów i słodkich koktajli. Ich walory smakowe...

  • Oleje roślinne: słonecznikowy, lniany i rzepakowy, stanowią prawdziwą skarbnicę niezbędnych dla zdrowia składników. Przede wszystkim - niezastąpionych kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6, bez których nasz organizm nie mógłby prawidłowo funkcjonować, a których nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować. Dlaczego odgrywają one tak istotną rolę w codziennej diecie i jak możemy wykorzystywać je na co dzień w naszej kuchni? Oto kilka najważniejszych faktów na temat trzech wartościowych olejów,...

  • Masło, margaryna, a może oliwa z oliwek? Niestety, bardzo często wybieramy nieodpowiednie produkty, które są zdrowe, ale tylko wtedy, kiedy serwujemy je na zimo. Na czym więc smażyć, aby danie było smaczne, zdrowe i nie straciło swoich właściwości odżywczych? Wysoki punkt dymienia To temperatura, w której ogrzewany tłuszcz zaczyna się rozpadać i tracić właściwości odżywcze. Na dalszym etapie smażenia powstają niebezpieczne związki (wydzielają się w postaci gryzącego dymu), które dodatkowo...

  • Nie może ich zabraknąć w żadnej diecie! To płynne złoto dostarcza nam mnóstwa cennych składników. Wybierz swój ulubiony rodzaj. Osoby dbające o linię jak ognia unikają tłustych potraw. Nie wolno jednak zapominać, że nie powinniśmy eliminować z diety olejów, które dostarczają nam bardzo cennych składników oraz umożliwiają przyswajanie witamin z innych produktów. Mądrze używane nie tylko nam nie zaszkodzą, ale i dobrze wpłyną na nasze zdrowie. Dostarczają organizmowi nienasyconych kwasów...

  • Gdy temperatury zaczynają oscylować wokół 30 stopni, na naszych stołach zaczynają królować chłodniki i lekkie sałatki. A co zaserwować na deser? Oczywiście lody i wszelkiego rodzaju wariacje na ich temat! Fot. 123RF/Picsel Przygotowując orzeźwiające desery, ograniczacie się jedynie do wyciągnięcia pudełka lodów z zamrażalnika? Oczywiście, upały nie zachęcają do spędzania długich godzin w kuchni. Jednak czasem warto się trochę bardziej wysilić, aby zaskoczyć bliskich niebanalnym deserem z...

  • Gdy temperatury zaczynają oscylować wokół 30 stopni, na naszych stołach zaczynają królować chłodniki i lekkie sałatki. A na deser? Oczywiście lody i wszelkiego rodzaju wariacje na ich temat. Fot. 123RF Przygotowując orzeźwiające desery, ograniczacie się jedynie do wyciągnięcia pudełka lodów z zamrażalnika? Oczywiście, upały nie zachęcają do spędzania długich godzin w kuchni. Jednak czasem warto się trochę bardziej wysilić, aby zaskoczyć bliskich niebanalnym deserem z lodami w roli głównej....

  • Oleje wzbogacają smak potraw i są też ich aromatycznym uzupełnieniem. Wiele z nich posiada także szereg innych zastosowań. Fot. 123RF/Picsel Nie tylko mają szerokie zastosowanie w kuchni, ale są też bardzo przydatne w kosmetyce oraz wspomagają leczenie wielu uciążliwych schorzeń. Po które oleje warto sięgać najczęściej? Rafinowany czy nierafinowany? Oleje tłoczone na zimno, nierafinowane dostarczają do organizmu wiele witamin, makro- i mikroelementów oraz naturalne Niezbędne Nienasycone...