• Informacje na temat:

    olej lniany i papryczka chilli

Przepisy na temat: olej lniany i papryczka chilli
  • Jesień to okres dojrzewania papryki. To także czas by zatrzymać smaki lata w piklach i kiszonkach. Jak co roku mój taras ozdabiają krzaczki z papryczką chilli odmiany Cayenne. Ale oprócz cieszenia oczu są specyficznym dodatkiem do ostrych potraw tj. salsa czy Ajvar. Marynuje je tak jak paprykę słodką.

  • Potrawa z wątróbki wieprzowej jest smaczna i będzie smakowała wszystkim tym ,którzy lubią troszkę na słodko

  • Używamy je dość często. Ale wbrew "kucharczykom" telewizyjnym - nic nie wyrzucamy. Wszystko można użyć - w odpowiedniej ilości.

  • Nagietek należy do ziół o wyjątkowej mocy. Nie może go nigdy zabraknąć w moim ogrodzie.Suszę go w dużych ilościach i stosuję do codziennej pielęgnacji skóry. Piję także napary i robię maceraty.

  • Klasyczne leczo to prawdziwa pychotka:). Lecz czasami przyda się odmiana - zapraszam na leczo z frankfurterkami, zrobione na ostro, bo z papryczkami chilli. Pikantne i wyraziste w smaku. Smacznego:).

  • Jak zawsze staram się nie marnować produktów, więc papryczki które już straciły swoją świeżość postanowiłam ususzyć. Można dodawać do wszystkiego wedle upodobań

  • Cudowne połączenie smaku papryki i pomidorów... Świetnie wygląda a jeszcze lepiej smakuje. Papryczka idealnie nadaje się do obiadków oraz jako przekąska/ zakąska ;P

  • Oprócz klasycznych marynat do miesa i ryb, stosujemy w czasie grillowania olej do smarowania potraw. Moja mieszanke stosuje juz od ponad 20 lat i jej uniwersalny sklad sprawia, ze nadaje sie zarówno do miesa, ryb jak i warzyw.

  • To danie robię gdy na kolację zapraszam przyjaciół.

  • Doskonały olej, skuteczny w stanach depresji i bardzo dobry do masażu - działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo.

Artykuły na temat: olej lniany i papryczka chilli
  • 5 najmodniejszych diet na wiosnę

    ...i owoców. Do surówek i sałatek warto dodawać pestki słonecznika oraz dyni, oliwę lub olej rzepakowy. Co dzień wypijaj co najmniej 2 l wody mineralnej niegazowanej. Ogranicz w diecie sól, zrezygnuj(...) kukurydzy i czerwonej fasolki z puszki. Doprawione ziołami np. prowansalskimi oraz łyżką oleju lnianego. Dieta wysokobiałkowa - bezpieczna dla zdrowia: 5 kg w miesiąc Tej diety nie należy mylić z inną...

  • Oleje roślinne: słonecznikowy, lniany i rzepakowy, stanowią prawdziwą skarbnicę niezbędnych dla zdrowia składników. Przede wszystkim - niezastąpionych kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6, bez których nasz organizm nie mógłby prawidłowo funkcjonować, a których nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować. Dlaczego odgrywają one tak istotną rolę w codziennej diecie i jak możemy wykorzystywać je na co dzień w naszej kuchni? Oto kilka najważniejszych faktów na temat trzech wartościowych olejów,...

  • 5 najmodniejszych diet na wiosnę

    ...i owoców. Do surówek i sałatek warto dodawać pestki słonecznika oraz dyni, oliwę lub olej rzepakowy. Co dzień wypijaj co najmniej 2 l wody mineralnej niegazowanej. Ogranicz w diecie sól, zrezygnuj(...) kukurydzy i czerwonej fasolki z puszki. Doprawione ziołami np. prowansalskimi oraz łyżką oleju lnianego. Dieta wysokobiałkowa - bezpieczna dla zdrowia: 5 kg w miesiąc Tej diety nie należy mylić...

  • Orzech koksowy oraz pozyskany z niego olej, to źródło nasyconych kwasów tłuszczowych, których nadmiar w diecie przyczynia się do rozwoju chorób układu krążenia, w tym miażdżycy . Z tego względu osoby dbające o poziom cholesterolu powinny ograniczyć ich spożywanie. Olej kokosowy jest obecnie bardzo modnym tłuszczem, chętnie wykorzystywanym powszechnie w kuchni. Natomiast orzech kokosowy, a właściwie wiórki kokosowe są częstym dodatkiem do deserów i słodkich koktajli. Ich walory smakowe...

  • Nie może ich zabraknąć w żadnej diecie! To płynne złoto dostarcza nam mnóstwa cennych składników. Wybierz swój ulubiony rodzaj. Osoby dbające o linię jak ognia unikają tłustych potraw. Nie wolno jednak zapominać, że nie powinniśmy eliminować z diety olejów, które dostarczają nam bardzo cennych składników oraz umożliwiają przyswajanie witamin z innych produktów. Mądrze używane nie tylko nam nie zaszkodzą, ale i dobrze wpłyną na nasze zdrowie. Dostarczają organizmowi nienasyconych kwasów...

  • Masło, margaryna, a może oliwa z oliwek? Niestety, bardzo często wybieramy nieodpowiednie produkty, które są zdrowe, ale tylko wtedy, kiedy serwujemy je na zimo. Na czym więc smażyć, aby danie było smaczne, zdrowe i nie straciło swoich właściwości odżywczych? Wysoki punkt dymienia To temperatura, w której ogrzewany tłuszcz zaczyna się rozpadać i tracić właściwości odżywcze. Na dalszym etapie smażenia powstają niebezpieczne związki (wydzielają się w postaci gryzącego dymu), które dodatkowo...

  • Wybranie odpowiedniego oleju może stanowić nie lada wyzwanie. W końcu nie każdy z nich nadaje się do smażenia, a niektóre możemy spożywać tylko na zimno. Podpowiadamy, w jaki sposób najlepiej je stosować. Fot. 123RF W ostatnich latach, coraz więcej osób stara się odżywiać w świadomy sposób. Czytamy etykiety, kupujemy ekologiczne produkty i unikamy fast-foodów, a wszystko po to, by jak najdłużej cieszyć się pełnią zdrowia. Czasem zdarza się, że nawet zdrowy produkt, gdy jest źle wykorzystany,...

  • Maja Sobczak z Qmamkasze.pl pokaże ci jak łatwo przygotować szaszłyki, tym samym udowodni, że danie to nie jest zarezerwowane tylko na ciepłe, letnie wieczory. Składniki:- 7 limonek- pęczek grubego szczypioru- 2 poszatkowane papryczki chilli- 3 łyżki jasnego oleju sezamowego- 2 łyżki syropu klonowego (opcjonalnie)- 2 czubate łyżki masła orzechowego- 2 łyżki sosu sojowego tamari- 2 ząbki czosnku- duża garść poszatkowanej zielonej kolendry- 2 pokrojone na krążki kolby kukurydzy- kostka...

  • O jego leczniczych właściwościach doskonale wiedziały nasze prababcie. Dzisiaj pomaga nam walczyć z problemami układu trawiennego i zbędnymi kilogramami. O czym mowa? Oczywiście o siemieniu lnianym! FOT. 123RF Małe, brązowe nasionka lnu są bardzo niepozorne, ale skrywają w sobie wielką moc. Wiedzieli o niej już w starożytni Rzymianie i Grecy, polecając spożywanie naparów z siemienia lnianego w przypadkach zapalenia błon śluzowych i bólów brzucha. Jego lecznicze właściwości od dawna doceniała...

  • Małe, brązowe nasionka lnu są bardzo niepozorne, ale skrywają w sobie wielką moc. Wiedzieli o niej już w starożytni Rzymianie i Grecy, polecając spożywanie go w przypadku wielu dolegliwości Fot. 123RF/Picsel Jak się okazuje, siemię lniane zdecydowanie wyróżnia się na tle innych nasion. Wszystko to za sprawą zawartych w nim kwasów tłuszczowych, witamin oraz składników odżywczych. To właśnie one sprawiają, że zaledwie 2-3 łyżki siemienia dziennie wystarczą, aby nasz organizm zaczął lepiej...