• Informacje na temat:

    okrasa łamie przepisy kiełbasa swojska

Przepisy na temat: okrasa łamie przepisy kiełbasa swojska
  • Wystarczyło kilka chłodniejszych dni, a już w domu podniosły się głosy, domagające się zmiany jadłospisu. Lekkie warzywne zapiekanki, musiały więc ustąpić, przed cięższym zestawem mięsiw. Ustępując naleganiom, wyjąłem z czeluści kuchennych szafek, maszynkę do mięsa, zdobiłem przegląd domowej wędzarni i zabrałem się do pracy. Sam również lubię, smak domowej kiełbasy, podanej razem ze smażonymi jajkami, czy tez nawet samej, tyko z dodatkiem zmrożonej, krystalicznej czystej..... wody oczywiście.

  • Bardzo smaczna kiełbasa, o smaku pieprzu i czosnku. Kiełbasa jest wędzona metodą w garnku, wędzona na zrębkach olcha/buk.

  • Czy smażenie na wodzie w ogóle jest wykonalne? Jasne że tak! Świetnie sprawdza się przy rybie. Oto prosty sposób, jak niesamowicie szybko i kompletnie bez użycia tłuszczu, można przygotować smaczną rybę.

  • Wiejska Bruschetta.

  • Bardzo smaczna kiełbasa. Kiełbasa jest wędzona metodą w garnku, wędzona na zrębkach olcha/buk. Z podanego przepisu wyszedł 1 kg kiełbasy, 4 krążki, każdy po 25 dag.

  • Bardzo smaczna kiełbasa, o smaku pieprzu i czosnku. Farszem tej kiełbasy napełniłam 10 słoiczków 350 ml.

  • Przepis wart wypróbowania: "Przepisy na drugi dzień świąt"

  • Jest to okrasa idealnie nadająca się do okraszania pierogów, różnego rodzaju klusek, kartaczy, ziemniaków , kasz, makaronów itd... Smaczna jest także zimna, zastygnięta ze świeżym chlebkiem.

  • pyszna domowa szynka

Artykuły na temat: okrasa łamie przepisy kiełbasa swojska
  • Książka kulinarna Lidla jest swoistym podsumowaniem dotychczasowego dorobku kucharzy w ramach współpracy z siecią. Jej zaletą jest to, że zawarte w niej aż 104 przepisy zostały przetestowane nie tylko przez Pascala i Okrasę, ale też przez setki tysięcy klientów w Polsce, którzy co tydzień gotowali z kucharzami, oceniając ich pomysły. Książka dostępna będzie od 25 listopada wyłącznie w sklepach Lidl.   Ponad połowa Polaków lubi gotować , a aż 94% naszych rodaków samodzielnie gotuje w swoich...

  • Stało się. Nadeszła jesień i powoli powinniśmy pożegnać się z deserami lodowymi oraz innymi, typowo letnimi, smakołykami. Nie powinniście się jednak martwić. Nasi użytkownicy znają ciekawe propozycje na każdą porę roku. Nie musimy zaglądać w kalendarz - wystarczy obserwacja najpopularniejszych przepisów na Smakerze, aby upewnić się, że jesień rozgościła się już u nas na dobre. Znacznie chętniej poszukujecie receptur na treściwe dania, które łączą w sobie najróżniejsze sezonowe smaki. W...

  • Chrzan zajmuje szczególne miejsce w polskiej kuchni, gdyż dodajemy go do wielu tradycyjnych dań. Warto pamiętać o tym produkcie nie tylko przy okazji świąt wielkanocnych. Fot. 123RF/Pcisel W wielkanocnym koszyku chrzan symbolizuje gorycz męki Chrystusa. Jednak ma dla nas także zastosowanie praktyczne. Ze względu na szereg właściwości zdrowotnych zalecany jest osobom cierpiącym na otyłość czy nadciśnienie. Słowiański żeń-szeń Chrzan znany był już w czasach starożytnego Egiptu i Rzymu,...

  • Dania jednogarnkowe sprawdzą się w każdej kuchni, zarówno w tej, gdzie królują jedynie rośliny, jak i w tej, gdzie kucharzami są zagorzali mięsożercy. Wystarczy kilka dobrej jakości składników, aby szybko przygotować smaczny obiad dla całej rodziny. Fot. 123RF/Picsel Jeść lubi każdy. Bez problemów znajdziemy również miłośników gotowania. Niestety, wydaje się, że entuzjastów zmywania naczyń mamy jak na lekarstwo. Jak więc zminimalizować liczbę garnków, które piętrzą się w zlewie po kulinarnych...

  • Czego nie wiemy o kiełbasie? Fot. Wikimedia Commons / Dobromila 1. Biała kiełbasa jest robiona często z… mięsa drobiowego! Producenci, tnąc koszty, zamieniają mięso wieprzowe lub cielęce, z którego powinno się robić kiełbasę, na tańsze mięso z kurczaka lub indyka. 2. W gorszej kiełbasie zamiast mięsa znajdziemy kości, skórę i popiół W niektórych wędlinach w składzie pojawia się tajemnicza nazwa - "mięso oddzielone mechanicznie" lub w skrócie "MOM". MOM bywa nazywany także "mięsem odzyskanym...

  • W okresie Wielkanocy nie sposób nie postawić na stole tradycyjnych polskich potraw: ćwikły, sałatki (zwykle jarzynowej, którą przecież uwielbiają Polacy), faszerowanych jaj, pasztetu, starannie udekorowanego mazurka czy pieczonej białej kiełbasy. A także zup, w których zwykle się ona pojawia – czyli barszczu białego i żurku. Tarta z białą kiełbasą to nowoczesna wersja klasycznego dania/materiały promocyjne Białą kiełbasę można przecież podać w innym, nieco unowocześnionym i niekoniecznie...

  • Od lat ta zupa jest obowiązkowym elementem na wielkanocnym stole. Dziś nikt już nie wyobraża sobie świąt bez tradycyjnego żurku. W czym tkwi sekret tej niezwykłej potrawy? Fot.123RF/Picsel Nazwa żur pochodzi od staroniemieckiego słowa sūr, które dosłownie znaczy „kwaśny" lub „skisły". Zupa ta uważana jest za specjał polskiej kuchni, choć często pojawia się również w menu naszych sąsiadów - Białorusinów, Czechów i Słowaków. Nic dziwnego, że łechtała podniebienia mieszkańców tych regionów,...

  • Wszyscy lubimy testować przepisy znanych i rozpoznawalnych kucharzy. Czy dzięki temu gotujemy lepiej? Nie wiadomo. Pewnym jest, że dzięki nim w naszej kuchni nigdy nie zagości nuda. Nasi użytkownicy już od bardzo dawna nie tylko wymyślają własne przepisy, ale także testują receptury znanych kucharzy i restauratorów. Magda Gessler, Maciej Kuroń czy też Ewa Wachowicz to dla wielu osób kulinarne autorytety, których daniom naprawdę niewiele brakuje do ideału. Myślicie, że potraficie gotować...

  • Tradycyjnie, a może nowocześnie? W jaki sposób w waszych domach serwuje się śniadanie wielkanocne? Jak się okazuje, oba style gotowania można ze sobą pogodzić, a efekty są niezwykle apetyczne. Fot. Aleksandra Krasińska/ Meat My Day 1. Biała kiełbasa z musztardową kruszonką i młodą kapustą Biała kiełbaska w zupełnie innym wydaniu. Pieczona z musztardowo-chrzanową chrupiącą kruszonką i młodą kapustą będzie idealna na późne śniadanie, jak i przystawkę. SKŁADNIKI: 5 sztuk białej kiełbasy ¼...

  • Jeśli chcesz, aby Twoje przepisy na ciasta pojawiły się w jednym z najbardziej popularnych tygodników w Polsce, zgłoś je do nas! Od stycznia mamy przyjemność współpracować z tygodnikiem „Na żywo", gdzie w rubryce „Kuchnia: ciasta i desery" publikowane są Wasze przepisy. Na łamach gazety pojawiły się już przepisy: goramarcina1, Ewaa , rosse, ilovebake czy izaa_a. Dlaczego warto opublikować przepis w „Na żywo"? Tylko w listopadzie 2013 ogółem sprzedano aż 170 905 egzemplarzy gazety! Zatem...