• Informacje na temat:

    okoń morski w pomidorach

Przepisy na temat: okoń morski w pomidorach
  • Smaczny pomysł na "Okoń morski z pomidorami i kolendrą"

  • Przepis wart wypróbowania: "Okoń morski z warzywami"

  • Przepis wart wypróbowania: "Okoń marynowany"

  • Brancin – okoń morski, popularna w Adriatyku ryba z gatunku tych lepszych – bijlela riba. Smaczny, mięsisty, niemający wiele ości. I, co najważniejsze, świeżuteńki! Najlepiej smakuje z duszonymi z blitwą ziemniakami. Blitwa to rodzaj białego naciowego buraka, w smaku przypominającego nasz szpinak. Ale, niestety, blitwy na targu nie było, w pobliskim markecie zresztą też.

  • Sprawdzony przepis na "Okoń z pomidorkami"

  • Przepis wart wypróbowania: "Okoń w sezamie"

  • Smaczny pomysł na "Okoń w miodzie"

  • Danie z rodzaju - szybko, zdrowo i pożywnie. Uwielbiam takie połączenia, które mogę szybko przygotować, a następnie czerpać dużą przyjemność z jedzenia, które dostarcza mi pozytywnej energii. Taki posiłek najczęściej wybieram po treningu lub kiedy chcę zjeść szybki, ale zdrowy, lekki i sycący posiłek. Poszczególne składniki dania doskonale ze sobą współgrają. Okoń jest delikatny i soczysty. Soczystość dostarczają nam również warzywa, które otula nuta oregano. Serdecznie polecam :D

  • Pomysł na szybkie danie z rybą w roli głównej

  • dla tych ktorzy kochaja smaki morza

Artykuły na temat: okoń morski w pomidorach
  • Udany połów

    Na ryby - w każdziuteńki wolny dzień. Na ryby - nad leniwą rzeczkę w cień, śpiewali Starsi Panowie. Ale my wypływamy na szersze wody, by złowić doradę, makrelę, okonia morskiego albo sardynki. A później przyrządzić je prosto, ale oryginalnie. Bo nie tylko usmażone w panierce z bułki tartej są smaczne. Ryba w potrawce, z orzechami czy w kolendrze i chili to nęcąca alternatywa dla dorsza z patelni.

  • Pomidory powinny gościć na naszych stołach znacznie częściej, i to nie tylko jako dodatek do kanapek czy sałatek. Bowiem powodów, dla których należy je jeść jest mnóstwo! 1. Obniżają ryzyko zachorwania na raka Pomidor swój czerwony kolor zawdzięcza likopenowi, barwnikowi, który jest także silnym antyoksydantem. Usuwa on z organizmu wolne rodniki, odpowiedzialne za rozwój licznych chorób naszego organizmu. Najwięcej likopenu znajdziemy nie tyle w samych pomidorach, co w ich przetworach np. w...

  • Obiad w 20 minut

    ...i smaż jeszcze ok. 5 min. Można też omlet przełożyć do żaroodpornego naczynia, włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec 3-5 minut. Okoń morski z warzywami Składniki na 2 sztuki: 2 okonie morskie, 10 pomidorków  koktajlowych, 1/2 cytryny, 1/2 średniego bakłażana, 1 średnia marchewka, olej do smażenia, sól, pieprz. Marchewkę pokrój w talarki. Bakłażan pokrój w plastry, posyp...

  • Sezon na pomidory trwa. Na targach można kupić piękne, świeże i pachnące pomidory. Ale co z nimi można zrobić? Podpowiemy wam kilka ciekawych pomysłów! Pomidory najlepiej komponują się z bazylią, oregano i rozmarynem.   Fot. 123RF.COM/PICSEL Ketchup bez sztucznych dodatków Jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że ketchup kupujemy w sklepie, jednak możemy również zrobić go samemu w domu i zaskoczyć domowników i przyjaciół. Ketchup robiony w domu będzie też zdrowszy niż ten kupowany w sklepie - a to...

  • Perliczka w miodzie i w musztardzie oraz na naszym stole w tym tygodniu…

    ...… mięso jest mięciutkie i ma taki specyficzny posmak… Jutro będzie okoń morski w sosie prowansalskim z ryżem. Będzie też sauté z wieprzowiny i sałatka z białej fasoli z chorizo…   Na kolacyjnym stole...

  • Pomidory są trujące, a po zjedzeniu choć jednego, krew zamienia się w kwas - tak uważano w Europie do XIX wieku. I nie do końca były to mylne poglądy. Fot. 123RF/Picsel Pomidory pochodzą z Ameryki Południowej, a konkretnie z Peru, gdzie do dziś można spotkać dzikie odmiany tej rośliny. Jako pierwsi pomidory hodowali Aztekowie, którzy znali je pod nazwą "xitomatl". Jedzono je wtedy z papryką, kukurydzą i solą - z tej potrawy wywodzi się dzisiejszy meksykański sos salsa. Nie do końca jasne...

  • Jeść jak Ligurowie

    ...odwiedzić Osterię Tumelin w Levanto. Przystawka ze świeżych małży czy risotto z owocami morza to tutaj pozycje obowiązkowe. Ryby rządzą Sardynki, tuńczyk, sardele, okoń morski, ośmiornice, mątwy...

  • Nie od dziś wiadomo, że polskie pomidory smakują najlepiej. Zwłaszcza jeśli samodzielnie wyhodowaliśmy je na działce lub w przydomowym ogródku. Warto jednak wiedzieć, że bardzo często popełniamy błąd, który zupełnie pozbawia je aromatu i wielu właściwości. Fot.123RF Przez długi czas, pomidory traktowano jedynie jako smaczny dodatek do wielu dań. Mało kto przypuszczał, iż mogą mieć rewelacyjny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Gdy naukowcy zainteresowali się ich właściwościami, bardzo...

  • Luksus na wyciągnięcie ręki

    ...- soloną rybę (zwykle jest to okoń morski lub dorsz) duszoną i podawaną z patatami, warzywami i polaną sosem mojo picon (ostry czerwony sos złożony głównie z papryki i chili). Wybornie smakuje conejo en(...) której tresowane papugi prezentują swoje sztuczki. Loro Parque to także dżungla goryli, krater jaguarów, największe w Europie delfinarium, kraina szympansów, prześmieszna rewia z udziałem lwów morskich...

  • Nie od dziś wiadomo, że polskie pomidory smakują najlepiej. Tylko w jaki sposób rozpoznać te, które rzeczywiście urosły w naszym kraju? Fot. 123RF/Picsel Argumentów, przemawiających za zakupem krajowych warzyw, jest naprawdę sporo. Walory smakowe to tylko jeden z nich. Warto również uświadomić sobie, że importowane pomidory musiały przebyć naprawdę długą drogę, zanim trafiły na półki naszych sklepów. Część z nich dojrzewała dopiero w transporcie, a z krzaczka zostały zerwane jeszcze...