• Informacje na temat:

    okon jak piec

Przepisy na temat: okon jak piec
  • Grill? Dlaczego nie!

    ...odpowiednia dla każdego porcja mięsa czy ryby jest taka jak jego własna część wewnętrzna dłoni (ale bez palców). Resztę talerza powinny wypełnić sałatki. Spożywanie alkoholu w połączeniu z pieczonym(...). Zwykle ląduje bezpośrednio na ruszcie, większość z nas lubi, by była dobrze przypieczona a na talerzu podana z musztardą. Czas skończyć z takim wizerunkiem polskiego grillowania, tym bardziej, że...

  • Smaczne danie,okoniamorskiego mozna zastapic slodkowodnym, makrela, badzinna ryba. A warzywa mozna uzywac jakie sie lubi. Marynata do ryby jest naprawde mniam

  • Brancin – okoń morski, popularna w Adriatyku ryba z gatunku tych lepszych – bijlela riba. Smaczny, mięsisty, niemający wiele ości. I, co najważniejsze, świeżuteńki! Najlepiej smakuje z duszonymi z blitwą ziemniakami. Blitwa to rodzaj białego naciowego buraka, w smaku przypominającego nasz szpinak. Ale, niestety, blitwy na targu nie było, w pobliskim markecie zresztą też.

  • Piekę je niezmiennie co roku od paru lat. Cieszą się niesłabnąca popularnością ;) Choć zazwyczaj w tym bogactwie rozmaitości robię je z połowy porcji to zawsze na moim stole znaleźć się muszą w okresie świątecznym czy około świątecznym. W sklepach znane i lubiane są takie właśnie „pierniczki alpejskie” w czekoladzie ewentualnie lukrowane. U mnie wg zaleceń pojawiły się czekoladowe. Aby glazura się świeciła, do polewy wystarczy dodać odrobinę żelatyny – taki efekt jak na zdjęciach widoczny...

  • Domowe bułeczki z dodatkiem sera i wyglądem przypominająca obwarzanki to propozycja na smaczną przekąskę ;)

  • Muffinki bardzo pożywne i smaczne.Mogą być podane na drugie śniadanie lub do szkoły dla dzieciaczka:)

  • Bardzo zdrowe danie.

  • Wypróbowany przepis na "Dania szybkie z pięciu produktów"

  • To nasz ulubiony, lekki i puszysty serniczek:)

  • Dzisiaj zapraszam na mój powrót do dzieciństwa, a konkretnie do słodkich niedziel, kiedy to zawsze do popołudniowej kawki czy herbatki było pyszne, domowe ciasto. Jednym z moich ulubionych był właśnie jabłecznik. Ciasto jest kruche, a jednocześnie wilgotne, przełożone domowym musem jabłkowym. Mój Synek też już go polubił. :)

Artykuły na temat: okon jak piec
  • Kolka - jak jej uniknąć

    ...to rezygnację lub jak najrzadsze sięganie po śmietanę (można zastąpić ją jogurtem lub odtłuszczonym mlekiem skondensowanym), smalec, wieprzowinę, baraninę, drób ze skórą, żółte sery, pełnotłusty(...), galaretki, kisiele czy biszkopty. Smażenie zastąpić gotowaniem (także na parze), duszeniem, pieczeniem (najlepiej w folii). Tłuszcz ze smażenia jest bardzo ciężkostrawny i wywołuje silne skurcze pęcherzyka...

  • Gotowane w wodzie i na parze warzywa od lat są dla nas synonimem zdrowego odżywiania. Coraz częściej zaczynamy jednak stosować równie smaczną i zdrową alternatywę - warzywa upieczone w piekarniku. Jakie mają zalety i dlaczego warto przygotowywać je w ten sposób? Fot.123RF/Picsel Pieczenie warzyw ma kilka istotnych zalet, w porównaniu z gotowanymi. Przede wszystkim piekąc warzywa nie tracimy cennych wartości odżywczych i witamin. Woda, w której gotujemy warzywa przejmuje te drogocenne...

  • Kolka - jak jej uniknąć?

    ...to rezygnację lub jak najrzadsze sięganie po śmietanę (można zastąpić ją jogurtem lub odtłuszczonym mlekiem skondensowanym), smalec, wieprzowinę, baraninę, drób ze skórą, żółte sery, pełnotłusty nabiał(...), galaretki, kisiele czy biszkopty.  Smażenie zastąpić gotowaniem (także na parze), duszeniem, pieczeniem (najlepiej w folii). Tłuszcz ze smażenia jest bardzo ciężkostrawny i wywołuje silne skurcze pęcherzyka...

  • Sezon na szczaw zaczyna się już wczesną wiosną i trwa niemal do końca września. Warto wiedzieć, że roślina ta jest nie tylko bardzo smaczna, ale i zdrowa. Czy wiecie, kiedy ją stosować? Fot. 123RF/PicselCzęsto zdarza się, że szczaw w wielu miejscach rośnie dziko. Jednak chcąc mieć stuprocentową pewność, że nie zjadamy zanieczyszczonych listków, warto samemu zabrać się za uprawę tej rośliny. Nie wymaga to szczególnego doświadczenia ogrodniczego, a zapewni nam stały dostęp do tej pysznej...

  • Być jak Nowicki

    Łukasz tak jak tata został aktorem. Z Krakowa jednak uciekł - tam byłby tylko "synem Nowickiego". Dziś ma 35 lat, a Jan dobiega siedemdziesiątki. O tym, że już nic nie chcą sobie udowadniać(...) wyobrażali sobie życia bez ślubu - z miłości do mnie, swojego dziecka, zaakceptowała tak odmienny tryb życia. To niezwykłe, jak prości ludzie, zakorzenieni w tradycji, potrafią w jednej chwili ją...

  • Dlaczego tak dużo osób robi wędliny w domu? A dlatego, że w sklepach coraz częściej mamy do czynienia z produktami wędlinopodobnymi. Tyczy się to również konserw w słoikach. Fot. 123RF/Picsel Wędliny, choć wyglądają zachęcająco w sklepach, po kilku dniach spędzonych w lodówce tracą aromat i świeżość. W przypadku konserw w słoikach nie mamy pewności, co tak naprawdę się w nich znajduje. Dlaczego więc nie pokusić się o przygotowanie ich samodzielnie? To zbyt trudne? Nic bardziej mylnego! Wbrew...

  • Obiad w 20 minut

    ...i smaż jeszcze ok. 5 min. Można też omlet przełożyć do żaroodpornego naczynia, włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec 3-5 minut. Okoń morski z warzywami Składniki na 2 sztuki: 2 okonie morskie, 10 pomidorków  koktajlowych, 1/2 cytryny, 1/2 średniego bakłażana, 1 średnia marchewka, olej do smażenia, sól, pieprz. Marchewkę pokrój w talarki. Bakłażan pokrój w plastry, posyp...

  • Weekend to idealny czas na pieczenie ciast. Macie ochotę na klasyczne wypieki, a może wolelibyście spróbować czegoś nowego? Mamy dla was kilka ciekawych propozycji. Już od samego patrzenia na te ciasta można zrobić się głodnym. Co bardzo ważne, ich przygotowanie nie wymaga wiele czasu ani wyjątkowych zdolności cukierniczych. Wystarczą dobre chęci i trochę zapału. Który z tych przepisów wypróbujecie jako pierwszy?   1. Łaciata babka kawowo-waniliowa Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby...

  • Graj w zielone

    ...zmiksowane pesto jak kostki lodu. Aromatyczną marynatę do pieczonej ryby będziesz mieć wówczas zawsze pod ręką. Stopień trudności: dla początkujących Liczba porcji: 2 Czas przygotowania: 10 minut + 12 minut pieczenia Składniki: 2 okonie morskie oczyszczone (mogą być też dorady), cytryna, 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia, 4 listki czosnku niedźwiedziego, 2 gałązki bazylii...

  • Ile razy w tygodniu obieramy ziemniaki i wyrzucamy obierki do kosza? Okazuje się, że wykonując tę prozaiczną czynność, popełniamy duży błąd. Oto kilka pomysłów na ich recykling. Fot.123RF/Picsel 1. Płukanka do włosów (za 0 zł) Po gotowaniu obierków ziemniaka przez 30 minut na małym ogniu, czakamy aż woda ostygnie. Wlewamy ją do szczelnego pojemniczka i stosujemy jako płukankę po myciu włosów. To naturalny "ściemniacz" siwych pasemek, dzięki któremu unikamy stosowania chemicznych farb do...