• Informacje na temat:

    ogórki za zime na zupę ogórkow

Przepisy na temat: ogórki za zime na zupę ogórkow
  • Zimowe produkty w kuchni – czyli czego nie powinno zabraknąć w naszej diecie zimą?

    .... - Produkty, po której warto sięgać zimą to również suszone grzyby, gruszki oraz śliwki, kiszone ogórki, różnego rodzaju kapusty i orzechy. O tej porze roku możemy się również cieszyć przetworami(...), dodajemy świeżą kolendrę i gotujemy bez przykrycia około 5 minut. Następnie miksujemy zupę za pomocą blendera i doprawiamy ją solą oraz pieprzem. Możemy podawać ją samą lub z pieczywem.

  • Jeśli w Twoim ogrodzie rosną ogórki, to z pewnością często znajdujesz na krzaczkach spore, przerośnięte owoce, niezauważone w porę – z nich właśnie przygotowuję ogórki kiszone na zupę. Do tego celu nadają się zarówno większe, jak i całkiem małe ogórki gruntowe. Nie musisz jakoś specjalnie czekać, by wyrosły duże ogórasy. Ale to jest właśnie świetny sposób na zużycie tych nieco większych ogórków, które nie bardzo nadają się do tradycyjnego kiszenia. Natomiast takie bardzo wielkie, z grubą...

  • Seler, pietruszka, czarna rzepa i kapusta - warzywa zimowej kuchni

    Seler, pietruszka, czarna rzepa czy kapusta - to warzywa korzeniowe idealnie pasujące do dań zimowej kuchni. - Wszystkie te warzywa doskonale nadają się na zupę krem, czy jako puree, które będzie idealnym dodatkiem do pieczonych mięs czy ryb - uważa ekspert kulinarny "foodie people" Jakub Mikołajczak.

  • ŚWIETNE OGÓRKI NA ZUPĘ,WYSTARCZY ODKRĘCIĆ SŁOIK

  • Wiosenne abc

    ...pojawiają się pierwsze rodzime warzywa. Młode marchewki, sałata, rzodkiewki, ogórki i dymka to nie tylko zastrzyk witamin dla osłabionego po zimie organizmu, ale też smaczne urozmaicenie codziennego...

  • Warto mieć w domu słoiki z bazą na zupę. Ułatwia to przygotowanie obiadu. Mój mąż ma bzika na punkcie zupy ogórkowej...niestety smakuje mu tylko zupa mamusi;))) Może tym razem uda mi się podbić Jego kubki smakowe;) A tak poważniej to naprawdę super pomysł na kolejny pomysł do słoika na zimę. Mnie się bardzo podoba;)

  • 3 wyjątkowe potrawy w kształcie serca na Dzień Matki

    ...tradycyjnej śmietany - bardzo dobrze zabiela i zagęszcza. Tym sposobem uzyskamy pożywną zupę o subtelnej, kremowej konsystencji. W ten prosty sposób podniesiemy też jej wartość energetyczną, dzięki czemu(...) przypominać będzie serce, smarujemy masłem. Z szynki i sera wycinamy nożem kształt serca. Przydatne będą foremki, wykrawacze lub inne przedmioty o takim właśnie kształcie. Kanapki dekorujemy ogórkiem oraz...

  • Kiszone i pasteryzowane ogórki na zupę.

  • Patison. Z czym się go je?

    Kosmiczne warzywo Patison, razem z dynią, cukinią, kabaczkiem, ogórkiem i melonem, należy do rodziny dyniowatych. Z wyglądu przypomina statek kosmiczny albo jak mówią Francuzi, beret księdza lub(...) przygotować wystarczy tylko zetrzeć warzywo na tarce i doprawić lekkim sosem winegret. Na jego bazie możemy także przygotować zupę-krem. Patison nadaje się również jako dodatek do zup...

  • sposób mojej mamy. Na zdjęciu są jeszcze nieukiszone bo były świeżo robione :)

Artykuły na temat: ogórki za zime na zupę ogórkow
  • Zupa chroni przed przeziębieniem

    .... Warto spożywać brokuł, który jest niedoceniany, a ma więcej witaminy C niż cytrusy. Sięgnęłabym również po kapustę kiszoną czy ogórki kiszone, a także po dynię. Jest bardzo bogata w beta karoten...

  • Ogórki są w porządku. Są zielone, smaczne i orzeźwiające. Na nasze stoły najczęściej trafiają długie i dorodne ogórki szklarniowe, zwane także wężowymi. Gruntowe, małe i brzydkie, wędrują do słoików. Czy tak być powinno? Fot. 123RF/Picsel Nie dyskryminujmy ogórków gruntowych tylko za wygląd... Na początek trochę o zdrowiu. Ogórki zawierają ponad 96% wody, a ich kaloryczność jest znikoma - 10 dag zawiera około 10 kcal. Jeśli chodzi o witaminy, to ogórki nie robią wrażenia - śladowe ilości A,...

  • Co jeść zimą, by nie przytyć?

    ...wyczarujesz pożywną, gorącą zupę lub tradycyjny "bukiet warzyw" do drugiego dania. Ruszaj się jak najczęściej Dieta dietą, ale nie możesz zapominać o (minimum!) trzydziestu minutach zdrowego ruchu na...

  • Przygotowanie ogórków małosolnych wcale nie jest tak prostą sprawą jak mogłoby się wydawać. Aby były naprawdę smaczne, warto stosować się do kilku prostych zasad. Fot. 123RF Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o ogórkach małosolnych lub kiszonych, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy się...

  • Nie rezygnuj z porcji witamin i składników mineralnych zimą!

    .... Kiszenie Innym sposobem konserwowania warzyw na zimę jest kiszenie. Kisić można większość warzyw, przede wszystkim rośliny kapustne, ale także marchewkę, buraki, seler, cebulę, ogórki, pomidory, paprykę czy też fasolę. - Kiszona kapusta to nie tylko porcja witaminy C, ale też naturalny probiotyk - ponieważ zawiera bakterie kwasu mlekowego, podobnie jak ogórki kwaszone. Należy jednak...

  • Przygotowanie ogórków małosolnych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mogłoby się wydawać. Aby były naprawdę smaczne, warto stosować się do kilku prostych zasad. Fot. 123RF/Picsel Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o ogórkach małosolnych lub kiszonych, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy...

  • Dlaczego zimą lepiej nie jeść sałaty, bananów i pomidorów?

    ...wartości odżywczych mają zimą także także ogórki, cukinie,  bakłażany. Zimą lepiej dla zdrowia (i smaczniej) jeść je w przetworach. Sałata Zimą sałaty sprzedaje się pakowane w foliowe torebki lub...

  • Entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy się kiszoną kapustą, a przez całe lato na stołach królują ogórki małosolne. Fot. 123RF/Picsel Zrobienie dobrych ogórków małosolnych jest prawdziwą sztuką, wokół której narosło już wiele legend i przesądów. Nie będziemy rozstrzygać, które z nich są prawdziwe, a które nie. Postaramy się jednak stworzyć możliwie jak najbardziej uniwersalny katalog zasad, które powinny zagwarantować wam...

  • Dietetyk: Wiosną i latem nie rezygnujmy z zup

    Wiosną i latem zmieniamy nie tylko garderobę, ale i dietę. - Nie rezygnujmy z zup opartych na bazie młodych warzyw - radzi dietetyk Magdalena Makarowska i zaleca stosowanie naparów z młodej pokrzywy.

  • Zupa budzi ciepłe wspomnienia. Jej zapach często wita nas już od progu, gdy wracamy w rodzinne strony. Dymiący talerz gorącej zupy to dla wielu symbol dzieciństwa, domowej kuchni i domowego ogniska. Fot. 123RF/Picsel Zupa towarzyszy człowiekowi od czasów neandertalskich. Co ciekawe, człowiek prehistoryczny poznał jej smak zanim wynalazł garnek. Pierwsze zupy gotowano w skórzanych workach, do których wrzucano gorące kamienie. Gotowanie pozwoliło wykorzystać resztki oraz pozornie niejadalne...