• Informacje na temat:

    ogórki z tartym chrzanem

Przepisy na temat: ogórki z tartym chrzanem
  • Kiszonki – z czym smakują najlepiej?

    ...właściwości doceniały tak znane osobistości jak Juliusz Cezar, Kleopatra czy sam Arystoteles. Ogórki i kapusta po zakiszeniu stają się bogatym źródłem zarówno witamin niezbędnych dla zdrowia i urody, jak(...) ogórki to wymarzony dodatek do dipów i past. Drobno posiekany ogórek, z jajkiem i majonezem zmieni się w apetyczną pastę do śniadaniowych kanapek. Utarty ogórek pozwoli także na szybkie przygotowanie sosu...

  • Pyszna alternatywa dla tradycyjnych kotletów :) Choć smażone w głębokim tłuszczu naprawdę smakują wyjątkowo!

  • Czas na koktajle warzywne

    ...1. Szpinakowy z ogórkiem . Pęczek młodego szpinaku opłucz, listki osusz, oderwij ogonki. Duży ogórek sałatkowy umyj, obierz, usuń pestki. Miąższ pokrój w kosteczkę. Szpinak zmiksuj z ogórkiem(...) z łyżeczką startego imbiru. Przypraw odrobiną miodu. 4. Buraczany z chrzanem. Obierz i zetrzyj 2-3 buraczki. Dodaj 1/2 szklanki wody, 2 obrane i posiekane ząbki czosnku, 5 łyżek listków natki oraz...

  • Naszła mnie ochota na pierogi, ale nie "ruskie", bo te zostawiam mojej Mamie, ani na świąteczne, z kapustą i grzybami, bo na te z kolei poczekam do Wigilii. Więc jakie? Na takie, które wypełnione są białą kiełbasą i tartym chrzanem. Pomysł na farsz nie jest mój, tylko podpatrzony u Magdy Gessler - zaproponowała go jakiemuś restauratorowi jako receptę na przebój upadającego lokalu. Kluczowe jest to, by znaleźć naprawdę bardzo dobrej jakości surową białą kiełbasę, z jak najmniejszą ilością...

  • Sokołów: Najlepsze sposoby na pieczoną szynkę

    Pieczona szynka to element obowiązkowy bożonarodzeniowego stołu. Jej aromatyczny zapach kojarzy się z ciepłem domowego ogniska i spotkaniami w rodzinnym gronie. Teraz każdy, kto chce czerpać z kulinarnej, polskiej tradycji w prosty sposób, przygotuje kruchą, pachnącą szynkę prosto z pieca! Jeżeli w świątecznym przejedzeniu nie uda się jej w całości zjeść, z pozostałego upieczonego mięsa wyczarować można smakowite sylwestrowe przekąski!

  • Jak co roku robimy go od podstaw. Przede wszystkim mieszamy go z buraczkami. Tym razem w wersji do boczku i innych wędlin.

  • Kuchnia na cały tydzień

    .... Posiekaj drobno oraz wymieszaj z majonezem, musztardą, solą i pieprzem. Posmaruj roladę, wyłóż szynkę i zawiń. Posmaruj białym serem wymieszanym z chrzanem, solą i pieprzem. Posyp drobno posiekaną cebulą(...) w plastry rzodkiewką i ogórkiem.  2. Wyłóż na buraczkach. Wymieszaj oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet, syrop, sok z cytryny, sól i pieprz. Polej sałatkę przed podaniem.  Roladki...

  • Mimo, że już po świętach, podrzucam kilka przepisów na potrawy wielkanocne. Jakby co będziecie mieli czas na ich przetestowanie. Jeżeli przypadną Wam do gustu być może skorzystacie z tych przepisów w przyszłym roku. :)

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    Dania z jajek I. Kolorowe jajka z różnymi farszami Za 25 zł: Składniki:  ●14 jajek ●sól ●pieprz ●7 łyżek majonezu; farsz 1: ●2 ogórki kiszone ●1/2 papryki ●2-3 cebulki maryn. ●koperek; farsz(...) w posolonej wodzie, odcedź. Boczek zalej wodą (1,5 l), dodaj pietruszkę, seler i cebulę, ugotuj. Z wywaru wyjmij boczek i warzywa. Mieszając, powoli dolewaj zakwas. Zagotuj, dopraw roztartym czosnkiem...

  • Sałatka "na ostro". Szybka.

Artykuły na temat: ogórki z tartym chrzanem
  • Prawdziwe jedzenie. Znasz?

    Homogenizowane mleko UHT 0% tłuszczu, modyfikowane genetycznie pomidory, chrzan, w którego składzie jest tylko 30% prawdziwego chrzanu. Co dalej?

  • Chrzan zajmuje szczególne miejsce w polskiej kuchni, gdyż dodajemy go do wielu tradycyjnych dań. Warto pamiętać o tym produkcie nie tylko przy okazji świąt wielkanocnych. Fot. 123RF/Pcisel W wielkanocnym koszyku chrzan symbolizuje gorycz męki Chrystusa. Jednak ma dla nas także zastosowanie praktyczne. Ze względu na szereg właściwości zdrowotnych zalecany jest osobom cierpiącym na otyłość czy nadciśnienie. Słowiański żeń-szeń Chrzan znany był już w czasach starożytnego Egiptu i Rzymu,...

  • Prawdziwe jedzenie. Znasz?

    Homogenizowane mleko UHT 0% tłuszczu, modyfikowane genetycznie pomidory, chrzan, w którego składzie jest tylko 30% prawdziwego chrzanu. Co dalej?

  • Przygotowanie ogórków małosolnych wcale nie jest tak prostą sprawą jak mogłoby się wydawać. Aby były naprawdę smaczne, warto stosować się do kilku prostych zasad. Fot. 123RF Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o ogórkach małosolnych lub kiszonych, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy się...

  • Sos tatarski

    Ugotowane jaja obierz, oddzielone od białek żółtka włóż do miski, rozetrzyj z surowymi żółtkami i musztardą na gładką masę. Dolewaj po troszeczkę oleju ciągle ucierając drewnianym wałkiem. Gdy wyjdzie cała ilość oleju, dodaj drobno pokrojone grzybki, białka, korniszony (mogą być ogórki konserwowe lub kiszone), tarty chrzan, siekany szczypiorek. Wymieszaj ze śmietaną, przypraw do smaku solą...

  • Przygotowanie ogórków małosolnych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mogłoby się wydawać. Aby były naprawdę smaczne, warto stosować się do kilku prostych zasad. Fot. 123RF/Picsel Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o ogórkach małosolnych lub kiszonych, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy...

  • Ugotowane jaja obierz, oddzielone od białek żółtka włóż do miski, rozetrzyj z surowymi żółtkami i musztardą na gładką masę. Dolewaj po troszeczkę oleju ciągle ucierając drewnianym wałkiem. Gdy wyjdzie cała ilość oleju, dodaj drobno pokrojone grzybki, białka, korniszony (mogą być ogórki konserwowe lub kiszone), tarty chrzan, siekany szczypiorek. Wymieszaj ze śmietaną, przypraw do smaku solą...

  • Entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy się kiszoną kapustą, a przez całe lato na stołach królują ogórki małosolne. Fot. 123RF/Picsel Zrobienie dobrych ogórków małosolnych jest prawdziwą sztuką, wokół której narosło już wiele legend i przesądów. Nie będziemy rozstrzygać, które z nich są prawdziwe, a które nie. Postaramy się jednak stworzyć możliwie jak najbardziej uniwersalny katalog zasad, które powinny zagwarantować wam...

  • ​Trio z mięsa

    Składniki (dla 2 osób) 300 g karkówki wieprzowej 300 g cielęciny 200 g boczku wędzonego Ogórki konserwowe Chrzan tarty Kilka pomidorków Cherry Marynata do karkówki: 1 ząbek czosnku Oliwa z oliwek Musztarda rosyjska Prymat Tymianek Oregano Zioła prowansalskie Sól morska Pieprz czarny mielony Prymat Marynata do cielęciny: Oliwa z oliwek Kminek mielony Chilli...

  • Ogórki są w porządku. Są zielone, smaczne i orzeźwiające. Na nasze stoły najczęściej trafiają długie i dorodne ogórki szklarniowe, zwane także wężowymi. Gruntowe, małe i brzydkie, wędrują do słoików. Czy tak być powinno? Fot. 123RF/Picsel Nie dyskryminujmy ogórków gruntowych tylko za wygląd... Na początek trochę o zdrowiu. Ogórki zawierają ponad 96% wody, a ich kaloryczność jest znikoma - 10 dag zawiera około 10 kcal. Jeśli chodzi o witaminy, to ogórki nie robią wrażenia - śladowe ilości A,...