• Informacje na temat:

    ogórki z ostrą papryczką

Przepisy na temat: ogórki z ostrą papryczką
  • Ostre ogórki

    Składniki: - 0,5 kg. ogórków gruntowych, - 2 łyżki masła, - 3 ząbki czosnku, - 2 ostre papryczki, - kilka szczypiorków, - sól Przygotowanie: Ogórki umyć, osuszyć, pokroić cząstki. Lekko osolić i odstawić aż puszczą wodę, osączyć na ręcznikach papierowych, czosnek i papryczkę drobno posiekać. Na rozgrzanym maśle zeszklić czosnek, dodać ogórki, szybko porzesmażyć i na koniec dodać...

  • Sałatka warzywna ze śledziem i ostrą papryczką czereśniową. Prosta i szybka w przygotowaniu. Zawsze smakuje :)

  • Curry na świeżo z boczniakami, cukinią i kalarepą

    Sposób przygotowania Najpierw przygotowuję świeżą pastę curry. Obieram czosnek, imbir ze skórki, usuwam z papryczki pestki a trawę cytrynową rozgniatam...

  • Wypróbowany przepis na "Pulpety rybne z ostrą papryczką"

  • Królowa bułgarskich przystawek

    ...słodkiej i ostrej upiec na ogniu lub w piekarniku, po ostudzeniu obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na drobne kawałki. Pomidory i ogórki obrać, pokroić w kostkę. Cebulę pokroić na...

  • Przepis wart wypróbowania: "Zupa rybna z ostrą papryczką"

  • Słodko-słone dodatki do grilla

    Połączenie owoców i wytrawnych dodatków przestaje zaskakiwać. Słodkie owoce i słona feta lub ostre chili stanowią doskonałą kompozycję smaków, które wzajemnie się przenikają i uzupełniają.

  • U mnie ogórków konserwowych nigdy za wiele. Jedne bardzo ostre, inne łagodne - na wszystkie znajdą się amatorzy. Kolejne ogórki w zalewie octowej, tym razem z dodatkiem czosnku, papryczki chili i chrzanu.

  • Smaczny lunch z pieczywem

    Pożywny i bardzo sycący.

  • Gulasz wieprzowy podany z ziemniakami i ostrą, marynowaną papryczką czereśniową. Polecam.

Artykuły na temat: ogórki z ostrą papryczką
  • Na słodko czy na ostro?

    ...(jogurtem) i rzodkiewką. Truskawki dobrze współgrają z gotowanym czy marynowanym burakiem, szparagami oraz ze świeżym ogórkiem. Urozmaicą też klasyczną mizerię. Świetnie komponują się z sałatą lodową...

  • Ogórki są w porządku. Są zielone, smaczne i orzeźwiające. Na nasze stoły najczęściej trafiają długie i dorodne ogórki szklarniowe, zwane także wężowymi. Gruntowe, małe i brzydkie, wędrują do słoików. Czy tak być powinno? Fot. 123RF/Picsel Nie dyskryminujmy ogórków gruntowych tylko za wygląd... Na początek trochę o zdrowiu. Ogórki zawierają ponad 96% wody, a ich kaloryczność jest znikoma - 10 dag zawiera około 10 kcal. Jeśli chodzi o witaminy, to ogórki nie robią wrażenia - śladowe ilości A,...

  • Ostre ogórki

    Ogórki umyć, osuszyć, pokroić cząstki. Lekko osolić i odstawić aż puszczą wodę, osączyć na ręcznikach papierowych, czosnek i papryczkę drobno posiekać....

  • Przygotowanie ogórków małosolnych wcale nie jest tak prostą sprawą jak mogłoby się wydawać. Aby były naprawdę smaczne, warto stosować się do kilku prostych zasad. Fot. 123RF Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o ogórkach małosolnych lub kiszonych, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy się...

  • Warzywa pozytywnie zakręcone

    Meksykańskie ogórki na ostro Składniki na 12 słoiczków: 4 kg ogórków gruntowych, papryczka chili lub 2-3 łyżki chili w proszku, 8 łyżek soli kamiennej, 3 główki czosnku, 1/2 szklanki oleju, łyżeczka(...) je. Ogórki umyj i pokrój w grube plastry (ok. 2 cm). Wrzuć je do naczynia z gliny, dodaj sól i odstaw na 12 godzin. Od czasu do czasu zamieszaj. Następnie odlej sok, który puściły ogórki. 2. Czosnek...

  • Przygotowanie ogórków małosolnych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mogłoby się wydawać. Aby były naprawdę smaczne, warto stosować się do kilku prostych zasad. Fot. 123RF/Picsel Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o ogórkach małosolnych lub kiszonych, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy...

  • Moja mama robi tak troche "na oko".   dla naszej piątki(ja zwykle pochłaniam podwójna albo i potrójną porcję;P) 4 pomidory 1 długi zielony ogórek...

  • Kiszenie to jeden z najprostszych sposobów konserwowania warzyw, Fot. 123RF/Picsel Kiszone warzywa są nie tylko smaczne, ale również niezwykle zdrowe. Możemy traktować je jako naturalne i łatwo dostępne probiotyki, które doskonale wpływają na nasz układ odpornościowy. Kwas mlekowy, zawarty w różnego rodzaju kiszonkach, oczyszcza organizm i chroni przed wieloma chorobami. Jednak to nie wszystko - badania wykazały również, iż wspomaga on trawienie, przyśpiesza przemianę materii oraz zmniejsza...

  • Gazpacho

    Chłodnik można posypać grzankami lub groszkiem ptysiowym.

  • Entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy się kiszoną kapustą, a przez całe lato na stołach królują ogórki małosolne. Fot. 123RF/Picsel Zrobienie dobrych ogórków małosolnych jest prawdziwą sztuką, wokół której narosło już wiele legend i przesądów. Nie będziemy rozstrzygać, które z nich są prawdziwe, a które nie. Postaramy się jednak stworzyć możliwie jak najbardziej uniwersalny katalog zasad, które powinny zagwarantować wam...