• Informacje na temat:

    ogórki z kurkumą przetwory

Przepisy na temat: ogórki z kurkumą przetwory
  • Zamknij lato w słoiku

    ..." - wylicza. Zaznacza, że warzywa należy dodawać po kolei - od najtwardszych do najbardziej miękkich - każde z nich dusząc 2-3 minuty. Kucharz podkreśla, że przygotowując przetwory koniecznie trzeba wyparzyć słoiki. "Wystarczy przelać je wrzątkiem. Jeśli planujemy przygotować większą liczbę słoików, możemy wyparzyć je w zmywarce. Do tak przygotowanych słoików przelewamy przetwory, zakręcamy je. Słoiki...

  • Jest to mój zbiór przepisów na Przetwory.

  • 5 superfoods na 2017 rok. Jakie produkty będą królować w naszej diecie?

    ...likwidacji przebarwień i zmarszczek. Wracając jednak do kurkumy w kuchni, możemy przyprawiać nią zupy, sosy i sałatki. Dobrym pomysłem jest wzbogacenie kurkumą smaku mięsa, ryżu lub jajek. W tym roku będziemy(...) i oddechowy. Pozytywnie wpływają także na pracę mózgu i koncentrację. Wśród żywności fermentowanej, po którą warto sięgać na co dzień, możemy wymienić kiszoną kapustę lub ogórki, jak również jogurty...

  • Ogórki w zalewie z kurkumą to alternatywa dla ogórków w curry. Lekka zmiana przyprawy i ciekawy efekt smakowy. Warto wypróbować:)

  • Lato zamknięte w słoiku

    ...aktywnych enzymów w nich zawartych. A gdyby tak zatrzymać czas i bogactwo smaków i składników odżywczych zamknąć w słoiczkach na dłużej? Warto robić przetwory Nasze babcie nie wyobrażały sobie lata bez porządnej porcji przetworów. Gdy tylko pojawiały się świeże maliny i truskawki przyrządzały z nich domowe dżemy i konfitury, kisiły ogórki, marynowały paprykę. Nasze mamy szykowały przetwory...

  • Jeśli zostały Wam jeszcze ogórki to obowiązkowo musicie je przygotować wg dzisiejszego przepisu. Zaprawiałam je w ten sposób pierwszy raz ale jest to strzał w dziesiątkę. Chrupiące, lekko słodkie, pikantne ale też trochę kwaskowe, z wyrazistą przyprawą curry i kurkumą. Idealnie sprawdzą się jako dodatek na kanapki czy szybką przekąskę. Zapraszam :)

  • bardzo smaczne ogóreczki, z podanych proporcji wychodzi ok 6-8 słoików zależny jakie mamy.

  • Nastał czas robienia przetworów. Dziś przepis na smaczną sałatkę z ogórków z kurkumą

  • Przepis wart wypróbowania: "Przetwory z pomidorów"

  • Sałatka do słoików. Delikatna a zarazem wyrazista.

Artykuły na temat: ogórki z kurkumą przetwory
  • Jaglane odkwaszenie, wzmocnienie i rozgrzewka przed zimą

    ...spożywać 2 szklanki ugotowanej kaszy dziennie, rozdzielając ją na 3 posiłki. Warto ograniczyć mięso, cukier, słodkie przetwory mleczne. Jeśli chcemy wzmocnić organizm i dbać o figurę, wystarczy...

  • Sezon na ogórki gruntowe już wkrótce rozpocznie się na dobre. Warto więc wykorzystać go w pełni, planując przygotowanie ciekawych przetworów, które przypomną o lecie nawet w chłodne, zimowe dni. Brakuje wam pomysłów? Skorzystajcie z przepisów naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Ogórki pochodzą z tej samej rodziny, co melon i dynia. Wbrew obiegowej opinii, znajdziemy w nich nie tylko bezwartościową wodę, ale również całkiem sporo substancji odżywczych, które są niezbędne dla prawidłowego...

  • Roślinna pomoc dla wątroby

    ...odwary z karczocha oraz ekstrakty w postaci płynu lub tabletek. Nagietek . Od wieków zielarze zalecają przetwory z płatków nagietka do leczenia schorzeń wątroby, pęcherzyka żółciowego i innych problemów...

  • Choć w sierpniu jest jeszcze lato, to na straganach już można znaleźć smaki jesieni. Co najlepiej wtedy kupować? W sierpniu można przygotować dużo domowych przetworów.    Fot. 123RF.COM/PICSEL Sierpień obfituje w pyszne dary natury takie jak aronia, gruszka, brzoskwinia, cebula, rokitnik, kabaczek, kukurydza, dynia, papryka, ziemniaki, orzechy i grzyby. Co można z nimi zrobić, by jak najdłużej cieszyć się ich smakiem? Zanim rozpoczniemy Aby słoiki ładnie się prezentowały na półkach można je...

  • Przygotowanie ogórków małosolnych wcale nie jest tak prostą sprawą jak mogłoby się wydawać. Aby były naprawdę smaczne, warto stosować się do kilku prostych zasad. Fot. 123RF Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o ogórkach małosolnych lub kiszonych, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy się...

  • Przygotowanie ogórków małosolnych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mogłoby się wydawać. Aby były naprawdę smaczne, warto stosować się do kilku prostych zasad. Fot. 123RF/Picsel Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o ogórkach małosolnych lub kiszonych, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy...

  • Entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy się kiszoną kapustą, a przez całe lato na stołach królują ogórki małosolne. Fot. 123RF/Picsel Zrobienie dobrych ogórków małosolnych jest prawdziwą sztuką, wokół której narosło już wiele legend i przesądów. Nie będziemy rozstrzygać, które z nich są prawdziwe, a które nie. Postaramy się jednak stworzyć możliwie jak najbardziej uniwersalny katalog zasad, które powinny zagwarantować wam...

  • W lipcu pogoda sprzyja słodkiemu lenistwu. Aby w zimie cieszyć się smakiem kompotu z suszonych owoców i wyciągać ze spiżarni pyszny domowy sok porzeczkowy, warto przerwać na chwilę odpoczywanie i zadbać o domowe przetwory! Co kupować i przerabiać w lipcu? Fot. 123RF.COM/PICSEL Lipiec to środek sezonu na zbieranie warzyw i owoców. Stragany uginają się pod ciężarem porzeczek, moreli, wiśni, czereśni, ogórków, jeżyn, pomidorów i agrestu. Grzechem byłoby nie skorzystać z dobrodziejstw, które...

  • Za oknami piękna i słoneczna pogoda, aż trudno sobie wyobrazić, że za niecałe pół roku będzie zimno, wietrznie i śnieżnie. Aby zatrzymać trochę lata, możemy zrobić przetwory, które będziemy pałaszować w zimne wieczory. Jakie przetwory najlepiej robić w czerwcu?    Fot. 123RF.COM/PICSEL Czerwiec jest początkiem lata oraz gorącej i słonecznej aury, dzięki której możemy cieszyć się świeżymi, słodkimi truskawkami, poziomkami, rabarbarem, czereśniami, smacznym szpinakiem, młodymi buraczkami z...

  • Lipiec i sierpień to najlepszy czas na przygotowywanie przetworów, które zimą przypomną nam o smakach lata. Oto lista tych, które cieszyły się wśród was największą popularnością. Fot. 123RF/Picsel Marynowane warzywa są pyszną przekąską lub dodatkiem do sałatek, zapiekanek, kanapek. Do słoików można dodawać różne przyprawy, liście wiśni lub winorośli, co sprawi, że każdy słoik będzie miał niepowtarzalny smak. Jak zamarynować warzywa? Warzywa należy dokładnie umyć i pokroić w nieduże kawałki,...