• Informacje na temat:

    ogórki w miodzie

Przepisy na temat: ogórki w miodzie
  • Smaki Litwy

    ...podobnie jak nalewki na miodzie lub owocach robione w wielu miejscach na Litwie. Najbardziej znany litewski miód pitny wziął nazwę od ludowego tańca litewskiego. Miód ten, uważany za tradycyjny...

  • Domowe ogórki w miodzie w chłodnym miejscu przechowają się do 6 miesięcy.

  • Kulinarna przygoda zza Wielkiego Muru

    ...się z kuchnia kantońską. Są to najpopularniejsze przepisy, znane w Europie. Specjałem tego regionu jest wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym, żeberka w miodzie, czy pierożki. Przysmakiem są także...

  • moja wersja

  • Przepis wart wypróbowania: "Ogórki w miodzie z koprem"

  • paprykę po lewej stronie używam np. do kanapek a tą po prawej pokrojoną w paseczki używam do mojej ulubionej sałatki z fasolką szparagową.

  • Poniższy przepis na żeberka funkcjonuje w naszej rodzinie już jakiś czas. Kiedyś Siostra zapragnęła, oglądając zapewne reklamy w telewizji, słynnych żeberek w coli. Co jak co ale coca-cola mi bardziej do śrub w warsztacie pasuje niż do delikatnego mięsa więc nasze żeberka dusimy w miodzie.

  • Żeberka w miodzie to klasyka, choć powiem Wam, że zawsze miałam jakieś opory przed ich robieniem. Wydawało mi się, że nie wyjdą, nie będą dosyć miękkie i delikatne. Okazuje się, że nie taki diabeł straszny :)

  • Coś pysznego :) DO tego ulubione dodatki i można oszaleć :)

  • smaczna i łatwa do wykonania zakąska

Artykuły na temat: ogórki w miodzie
  • Brałaś antybiotyk: Wzmocnij organizm

    ...i najlepiej kilka tygodni po kuracji. Są dostępne w postaci gotowych preparatów z apteki. Można wykorzystać też probiotyki naturalne - jogurt, maślankę, kefir, domowe ogórki kiszone i kapustę. Kuracja(...)). Gdy mleko sfermentuje, przecedzamy je i wypijamy. Mikstura na bazie miodu Miód ma właściwości bakteriobójcze, wspiera odporność. Zawarta w miodzie acetylocholina poprawia kondycję organizmu. Po...

  • Ogórki są w porządku. Są zielone, smaczne i orzeźwiające. Na nasze stoły najczęściej trafiają długie i dorodne ogórki szklarniowe, zwane także wężowymi. Gruntowe, małe i brzydkie, wędrują do słoików. Czy tak być powinno? Fot. 123RF/Picsel Nie dyskryminujmy ogórków gruntowych tylko za wygląd... Na początek trochę o zdrowiu. Ogórki zawierają ponad 96% wody, a ich kaloryczność jest znikoma - 10 dag zawiera około 10 kcal. Jeśli chodzi o witaminy, to ogórki nie robią wrażenia - śladowe ilości A,...

  • roladka śledziowa  z chili i orzechami

    .... Papryczkę chili przecinamy wyjmujemy pestki i wkładamy do środka prażone na miodzie orzechy włoskie. Przygotowaną rybę zawijamy razem z ogórkiem tworząc roladkę a do zamknięcia jej wykorzystujemy papryczkę chili, którą przebijamy roladkę. Całość stawiamy w obręczy wykonanej z zielonej papryki.  Obok kładziemy kilka fragmentów mandarynki z prażonymi na miodzie orzechami , pruszymy startą gorzką...

  • Przygotowanie ogórków małosolnych wcale nie jest tak prostą sprawą jak mogłoby się wydawać. Aby były naprawdę smaczne, warto stosować się do kilku prostych zasad. Fot. 123RF Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o ogórkach małosolnych lub kiszonych, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy się...

  • Jedzenie, które uczula

    ..., zwłaszcza tych najbardziej słodkich, ale także w miodzie i dżemach. Nietolerancja fruktozy pojawia się po spożyciu produktów, zawierających cukier owoców. Jest ona wynikiem niedoboru lub braku białka, które(...) suszonych i cytrusach, orzechach, produktach zawierających ocet, np. ogórki, ketchup, majonez, niektórych rybach, szczególnie w wędzonych i skorupiakach. Spore ilości histaminy znajdują się też...

  • Przygotowanie ogórków małosolnych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mogłoby się wydawać. Aby były naprawdę smaczne, warto stosować się do kilku prostych zasad. Fot. 123RF/Picsel Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o ogórkach małosolnych lub kiszonych, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy...

  • Ziołowe odchudzanie

    ...- mięta zneutralizuje cukry w miodzie); ✔mięta+ogórek (taki duet pomoże pozbyć się nadmiaru wody). Siemię lniane: Zahamuje apetyt Miniziarenka siemienia zawierają dużo błonnika rozpuszczalnego. Ma...

  • Kiszenie to jeden z najprostszych sposobów konserwowania warzyw, Fot. 123RF/Picsel Kiszone warzywa są nie tylko smaczne, ale również niezwykle zdrowe. Możemy traktować je jako naturalne i łatwo dostępne probiotyki, które doskonale wpływają na nasz układ odpornościowy. Kwas mlekowy, zawarty w różnego rodzaju kiszonkach, oczyszcza organizm i chroni przed wieloma chorobami. Jednak to nie wszystko - badania wykazały również, iż wspomaga on trawienie, przyśpiesza przemianę materii oraz zmniejsza...

  • Afrodyzjaki prosto z natury

    ...winem. Chińczycy i hindusi poznali ogromną moc ukrytą w korzeniu żeń-szenia. W Egipcie sądzono, że mieszanka suszonych liści tarniny i akacji, pozostawiona w miodzie na kilka dni może zdziałać cuda(...) popularności, ale i skuteczności bije kawior, czyli ikra. Ten najbardziej doceniany pochodzi od jesiotra - ryby, która może osiągać olbrzymie rozmiary. ...w miodzie Stosowany, jako afrodyzjak i składnik...

  • Entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy się kiszoną kapustą, a przez całe lato na stołach królują ogórki małosolne. Fot. 123RF/Picsel Zrobienie dobrych ogórków małosolnych jest prawdziwą sztuką, wokół której narosło już wiele legend i przesądów. Nie będziemy rozstrzygać, które z nich są prawdziwe, a które nie. Postaramy się jednak stworzyć możliwie jak najbardziej uniwersalny katalog zasad, które powinny zagwarantować wam...