• Informacje na temat:

    ogorki szwedzkie

Przepisy na temat: ogorki szwedzkie
  • Przyjęcie w szwedzkim stylu

    Przysmaki z kuchni szwedzkiej to doskonały pomysł na jedno z ostatnich przyjęć na świeżym powietrzu w tym sezonie.

  • OGÓRKI MAJĄ WYRAZIŚCIE PIKANTNY SMAK.UROZMAICĄ NASZE MENU JAKO DODATEK DO MIĘSA LUB JAKO PRZYSTAWKA.

  • Fasola po szwedzku

    Z kuchni szwedzkiej.

  • Tradycyjne danie kuchni szwedzkiej. To właśnie od śledzia rozpoczyna się spotkanie przy szwedzkim stole. PS. Na zdjęciach nie ma borówek, bowiem takich nie miałem, udekorowałem czerwonym pieprzem.

  • 5 szybkich, nietuzinkowych przekąsek z hummusem

    .... Najlepiej zaserwować falafele w formie dania "zrób to sam", kładąc klopsy, dodatki warzywne, pitę i hummus do smarowania w osobnych miseczkach. Goście sami dobierają składniki ze szwedzkiego stołu, dzięki...

  • Szwedzkie klopsiki

  • Ale klops! - czyli, co jedzą Skandynawowie

    Klopsiki pojawiły się na północy Europy dzięki szwedzkiemu królowi Karolowi XII. Na początku XVIII w. spędził on kilka lat na wygnaniu w Imperium Osmańskim. Tam po raz pierwszy spotkał się z mięsnymi kulkami. Owe danie tak bardzo przypadło mu do gustu, że wracając do ojczyzny, nie zapomniał o przepisie. Skandynawski specjał robi się zazwyczaj z mielonego mięsa wołowo-wieprzowego. Klopsiki można...

  • :) Kuchnia szwedzka

  • Domowa wersja

  • Smaczne, "studenckie" danie: szybkie, tanie i pożywne!

Artykuły na temat: ogorki szwedzkie
  • Szwedzki obiad

    Polecamy tradycyjne dania obiadowe z kuchni naszych północnych sąsiadów.

  • Sezon na ogórki gruntowe już wkrótce rozpocznie się na dobre. Warto więc wykorzystać go w pełni, planując przygotowanie ciekawych przetworów, które przypomną o lecie nawet w chłodne, zimowe dni. Brakuje wam pomysłów? Skorzystajcie z przepisów naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Ogórki pochodzą z tej samej rodziny, co melon i dynia. Wbrew obiegowej opinii, znajdziemy w nich nie tylko bezwartościową wodę, ale również całkiem sporo substancji odżywczych, które są niezbędne dla prawidłowego...

  • Od rana przy garach, czyli realizuje sie kulinarnie:) Dzis wigilia Midsommar. O 15.00 impreza w Skansenie a do tej pory roboty od licha. Od rana przygotowuje...

  • Ogórki są w porządku. Są zielone, smaczne i orzeźwiające. Na nasze stoły najczęściej trafiają długie i dorodne ogórki szklarniowe, zwane także wężowymi. Gruntowe, małe i brzydkie, wędrują do słoików. Czy tak być powinno? Fot. 123RF/Picsel Nie dyskryminujmy ogórków gruntowych tylko za wygląd... Na początek trochę o zdrowiu. Ogórki zawierają ponad 96% wody, a ich kaloryczność jest znikoma - 10 dag zawiera około 10 kcal. Jeśli chodzi o witaminy, to ogórki nie robią wrażenia - śladowe ilości A,...

  • ​Midsommar: Absolutnie letnie przesilenie

    ... bezpośrednio nawiązuje do szwedzkiego stylu życia i lokalnych obyczajów. Na uczestników czekały luksusowe namioty tipi rozlokowane wśród łąk i lasów malowniczego Ahus. W otoczeniu Ovesholms Slott(...) specjalnie na tę okazję. Podczas lunchu gospodarze serwowali przysmaki kuchni szwedzkiej. Goście mieli okazję spróbować, między innymi, marynowanych na słodko śledzi, łososia w wielu postaciach...

  • Przygotowanie ogórków małosolnych wcale nie jest tak prostą sprawą jak mogłoby się wydawać. Aby były naprawdę smaczne, warto stosować się do kilku prostych zasad. Fot. 123RF Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o ogórkach małosolnych lub kiszonych, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy się...

  • Od zasmażki do fusion

    ​Gdyby ktoś w roku 1989 zaproponował nam kimchi, food porn i papardelle, bylibyśmy trochę onieśmieleni. Po 30 latach wolnej Polski wykształceni przez podróże, reklamy i kucharzy celebrytów o jedzeniu wiemy wszystko. Jak to się zmieniało? Twój Styl zabiera was w kulinarną podróż. Będzie szczypta humoru, garść wiedzy oraz łyżka nostalgii. Do smaku.

  • Przygotowanie ogórków małosolnych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mogłoby się wydawać. Aby były naprawdę smaczne, warto stosować się do kilku prostych zasad. Fot. 123RF/Picsel Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o ogórkach małosolnych lub kiszonych, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy...

  • Jak skomponować idealne menu weselne?

    ...szwedzkiego stołu) oraz warnik, można pokusić się o przygotowanie osobnego stołu kawowo-herbacianego, dzięki czemu goście będą raczyli się ulubionym ciepłym napojem w wybranym przez siebie momencie. Dla...

  • Ogórki pochodzą z tej samej rodziny, co melon i dynia. W medycynie indyjskiej wykorzystywano je od najdawniejszych czasów do leczenia przeróżnych schorzeń. Czy słusznie? Fot. 123RF/Picsel W czasopiśmie naukowym "Fitoterapia" opublikowano artykuł poświęcony właściwościom tych niepozornych warzyw. Okazuje się, że są nie tylko zdrowym dodatkiem do diety, ale i skutecznym sposobem na łagodzenie podrażnień skóry. 1. Są źródłem witaminy K W jednej szklance ogórka (ze skórką) mieści się aż 14 proc....