• Informacje na temat:

    ogórki przetwory curry

Przepisy na temat: ogórki przetwory curry
  • Zamknij lato w słoiku

    ...sucho - żeby bardziej wyciągnąć aromaty - podsmażamy przyprawy: kmin rzymski, garam masalę, curry, kurkumę, kolendrę i oregano. "Potem dajemy ocet, bo to jest baza kwaśna. Jak on się zredukuje(...)" - wylicza. Zaznacza, że warzywa należy dodawać po kolei - od najtwardszych do najbardziej miękkich - każde z nich dusząc 2-3 minuty. Kucharz podkreśla, że przygotowując przetwory koniecznie trzeba wyparzyć...

  • Jest to mój zbiór przepisów na Przetwory.

  • Super zimą do obiadu, ogórki słodko - ostre

  • Z dodatkiem cebuli, czerwonej mielonej papryki. W zimie jak znalazł do obiadu i nie tylko.

  • U mnie w domu trwa szaleństwo przetworów. Przyszła w końcu pora na ogórki. Tym razem padł wybór na zalewę curry. Ja curry bardzo lubię, więc tym bardziej nie mogę już się doczekać, kiedy ogóreczki będą gotowe do jedzenia – a trzeba poczekać chociaż 2 tygodnie …

  • SAŁATKA DLA TYCH,KTÓRZ LUBIĄ SPECYFICZNY SMAK CURRY

  • Pyszne ,lekko orientalne. Przepis na 14 słoików 0,5 l

  • dodatek do ziemniaków

  • Smaczna przystawka do dań głównych lub jako przekąska na imprezy.

  • Przepis wart wypróbowania: "Przetwory z pomidorów"

Artykuły na temat: ogórki przetwory curry
  • Jak obniżyć zbyt wysoki poziom cukru?

    ...skoków. Bez ograniczeń możesz jeść warzywa, w których w 100 g porcji jest mniej niż 6 g węglowodanów. To surowe i kwaszone ogórki, kiszona kapusta, rzodkiewki, cykoria, sałata, seler naciowy, szpinak(...) tzw. złych węglowodanów, które powodują szybki wzrost poziomu glukozy. Chodzi o słodycze, miód, biały ryż, białą mąkę i jej przetwory. Z umiarem wykorzystuj produkty, dostarczające tzw. węglowodanów...

  • Sezon na ogórki gruntowe już wkrótce rozpocznie się na dobre. Warto więc wykorzystać go w pełni, planując przygotowanie ciekawych przetworów, które przypomną o lecie nawet w chłodne, zimowe dni. Brakuje wam pomysłów? Skorzystajcie z przepisów naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Ogórki pochodzą z tej samej rodziny, co melon i dynia. Wbrew obiegowej opinii, znajdziemy w nich nie tylko bezwartościową wodę, ale również całkiem sporo substancji odżywczych, które są niezbędne dla prawidłowego...

  • Jaglane odkwaszenie, wzmocnienie i rozgrzewka przed zimą

    ...spożywać 2 szklanki ugotowanej kaszy dziennie, rozdzielając ją na 3 posiłki. Warto ograniczyć mięso, cukier, słodkie przetwory mleczne. Jeśli chcemy wzmocnić organizm i dbać o figurę, wystarczy(...) garnku ustawionym nad wrzącą wodą. Uwaga: kaszę można ugotować w przeddzień i potem podgrzać. l Przyprawianie Dla lepszego smaku można dodawać przyprawy: curry, kurkumę, cynamon. Ważne w codziennym...

  • Choć w sierpniu jest jeszcze lato, to na straganach już można znaleźć smaki jesieni. Co najlepiej wtedy kupować? W sierpniu można przygotować dużo domowych przetworów.    Fot. 123RF.COM/PICSEL Sierpień obfituje w pyszne dary natury takie jak aronia, gruszka, brzoskwinia, cebula, rokitnik, kabaczek, kukurydza, dynia, papryka, ziemniaki, orzechy i grzyby. Co można z nimi zrobić, by jak najdłużej cieszyć się ich smakiem? Zanim rozpoczniemy Aby słoiki ładnie się prezentowały na półkach można je...

  • Nietolerancja pokarmowa pod kontrolą

    ...długo dojrzewające (np. sery pleśniowe), fermentowane (np. kefir, jogurt naturalny, maślanka, kwaśne mleko, kiszone ogórki i kapusta), konserwowane (np. ogórki konserwowe, tuńczyk z puszki, keczup(...)), banany, kiwi, liczi, mango, pomarańcze, orzechy, niektóre przyprawy (anyż, curry, kminek, pieprz) oraz warzywa (koper, marchew, paprykę, pomidory, seler, soję, ziemniaki). Przy uczuleniu na...

  • Przygotowanie ogórków małosolnych wcale nie jest tak prostą sprawą jak mogłoby się wydawać. Aby były naprawdę smaczne, warto stosować się do kilku prostych zasad. Fot. 123RF Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o ogórkach małosolnych lub kiszonych, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy się...

  • Przygotowanie ogórków małosolnych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mogłoby się wydawać. Aby były naprawdę smaczne, warto stosować się do kilku prostych zasad. Fot. 123RF/Picsel Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o ogórkach małosolnych lub kiszonych, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy...

  • Entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy się kiszoną kapustą, a przez całe lato na stołach królują ogórki małosolne. Fot. 123RF/Picsel Zrobienie dobrych ogórków małosolnych jest prawdziwą sztuką, wokół której narosło już wiele legend i przesądów. Nie będziemy rozstrzygać, które z nich są prawdziwe, a które nie. Postaramy się jednak stworzyć możliwie jak najbardziej uniwersalny katalog zasad, które powinny zagwarantować wam...

  • W lipcu pogoda sprzyja słodkiemu lenistwu. Aby w zimie cieszyć się smakiem kompotu z suszonych owoców i wyciągać ze spiżarni pyszny domowy sok porzeczkowy, warto przerwać na chwilę odpoczywanie i zadbać o domowe przetwory! Co kupować i przerabiać w lipcu? Fot. 123RF.COM/PICSEL Lipiec to środek sezonu na zbieranie warzyw i owoców. Stragany uginają się pod ciężarem porzeczek, moreli, wiśni, czereśni, ogórków, jeżyn, pomidorów i agrestu. Grzechem byłoby nie skorzystać z dobrodziejstw, które...

  • Za oknami piękna i słoneczna pogoda, aż trudno sobie wyobrazić, że za niecałe pół roku będzie zimno, wietrznie i śnieżnie. Aby zatrzymać trochę lata, możemy zrobić przetwory, które będziemy pałaszować w zimne wieczory. Jakie przetwory najlepiej robić w czerwcu?    Fot. 123RF.COM/PICSEL Czerwiec jest początkiem lata oraz gorącej i słonecznej aury, dzięki której możemy cieszyć się świeżymi, słodkimi truskawkami, poziomkami, rabarbarem, czereśniami, smacznym szpinakiem, młodymi buraczkami z...