• Informacje na temat:

    ogórki po chińsku przepis

Przepisy na temat: ogórki po chińsku przepis
  • Kulinarna sztuka Chin

    Kuchnia chińska to ponad 10 tysięcy różnych przepisów, a każde danie ma wyjątkowy smak.

  • Przepis wart wypróbowania: "Polędwiczki po chińsku"

  • Monika Zamachowska: Moją kulinarną idolką jest babcia Ziuta

    ..."Kuchnia kobiet", nowa książka Moniki Zamachowskiej, jest swego rodzaju kulinarną biografią. Dziennikarka przywołuje przepisy znane w jej rodzinie i te opracowane przez jej przyjaciółki. Jak przyznaje, kulinarną "księgą mądrością" jest dla niej wiekowy notatnik babci.

  • Sprawdzony przepis na "Wołowina po chińsku"

  • Kulinarna przygoda zza Wielkiego Muru

    ...zdrowa. Kilka słów o etykiecie Kuchnia chińska ma wyjątkowo długą historię. Obecnie istnieje wiele stylów gotowania i wręcz tysiące przepisów. Jest to jedna z najstarszych kuchni świata, dlatego(...) Chin wywodzi się kuchnia pekińska, charakteryzująca się dużą ilością mięsa i małą ryżu. Przyprawy są delikatne, używany jest głównie czosnek, imbir, ocet i pieprz. Najbardziej popularnym przepisem z tej...

  • Przepis wart wypróbowania: "Makaron po chińsku"

  • Sekrety kuchni tajskiej

    ...łączenia pięciu smaków - kwaśnego, ostrego, słodkiego, gorzkiego i słonego. W tajskich przepisach nie przywiązuje się wagi do dokładnych ilości dodawanych składników. Kucharze mają tu dużą dowolność, jednak ta swoboda wymaga ogromnego doświadczenia! Podane poniżej przepisy kuchni tajskiej polecają: tajski Szef Kuchni Pongthep Aroonsang oraz Szef Kuchni Piotr Pabisiak - z restauracji Milk&Co...

  • Przepis wart wypróbowania: "Karkówka po chińsku"

  • Obiad w pół godziny

    Propozycja 1. Ziemniaki po swojsku, z szynką i ogórkiem Składniki na 6 porcji: - 1 kg ziemniaków, - 2 cebule, - 3 łyżki oleju, - po15 dag szynki i wędzonego boczku, - 3 kwaszone ogórki(...) pokroić w kostkę, ogórki na plasterki. Jajka roztrzepać z mlekiem, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Do masy dodać posiekany szczypior, pokrojoną szynkę i plastry ogórków. Masą jajeczną...

  • Przepis wart wypróbowania: "Żeberka po chińsku"

Artykuły na temat: ogórki po chińsku przepis
  • Fasolka z czterech stron świata

    ..., ale potrawy, jakie można z niej wyczarować bardzo się od siebie różnią!  Fasolka po chińsku 30 g grzybów Mu-Err (uszak bzowy) 200 g mrożonych plastrów korzenia lotosu 1 szalotka 2 chili(...), dodać pokrojony szczypior i kostki ananasa. Smażyć 5 minut doprawić solą i pieprzem. Dodać fasolkę, zagotować. Ryż ugotować w osolonym wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu. Masło roztopić...

  • Entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy się kiszoną kapustą, a przez całe lato na stołach królują ogórki małosolne. Fot. 123RF/Picsel Zrobienie dobrych ogórków małosolnych jest prawdziwą sztuką, wokół której narosło już wiele legend i przesądów. Nie będziemy rozstrzygać, które z nich są prawdziwe, a które nie. Postaramy się jednak stworzyć możliwie jak najbardziej uniwersalny katalog zasad, które powinny zagwarantować wam...

  • Katarzyna Bosacka o zaletach polskiej kuchni

    ...polsku. Nowoczesne przepisy kuchni polskiej".

  • Przygotowanie ogórków małosolnych wcale nie jest tak prostą sprawą jak mogłoby się wydawać. Aby były naprawdę smaczne, warto stosować się do kilku prostych zasad. Fot. 123RF Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o ogórkach małosolnych lub kiszonych, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy się...

  • Anne Applebaum: Kwaśny smak Polski

    Światowej sławy dziennikarka i komentatorka polityczna, laureatka Pulitzera. Prywatnie żona marszałka sejmu Radosława Sikorskiego, pani na dworku w Chobielinie. Gotuje, uprawia ogród i popularyzuje naszą kuchnię wśród swoich rodaków w książce "Przepisy z mojego ogrodu". Łukaszowi Modelskiemu opowiada, jakie smaki odkryła w Polsce.

  • Przygotowanie ogórków małosolnych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mogłoby się wydawać. Aby były naprawdę smaczne, warto stosować się do kilku prostych zasad. Fot. 123RF/Picsel Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o ogórkach małosolnych lub kiszonych, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy...

  • Nowe kuracje by zimą nie brać antybiotyków

    ..., gdy domownicy kaszlą i kichają. Przepis: 2 gałązki oregano, 3 ząbki obranego i nakrojonego na krzyż czosnku, 2 papryczki wkładamy do wyparzonej butelki. Zalewamy 500 ml oleju roślinnego lub(...) jabłkowy pozwoli je szybko uzupełnić i zapobiegnie utracie sił, spowodowanych infekcją. Przepis na domowy ocet jabłkowy Do dużego słoja wrzucamy zdrowe jabłka ok. 2-3 kg, pokrojone na drobne kawałki...

  • Ogórki są w porządku. Są zielone, smaczne i orzeźwiające. Na nasze stoły najczęściej trafiają długie i dorodne ogórki szklarniowe, zwane także wężowymi. Gruntowe, małe i brzydkie, wędrują do słoików. Czy tak być powinno? Fot. 123RF/Picsel Nie dyskryminujmy ogórków gruntowych tylko za wygląd... Na początek trochę o zdrowiu. Ogórki zawierają ponad 96% wody, a ich kaloryczność jest znikoma - 10 dag zawiera około 10 kcal. Jeśli chodzi o witaminy, to ogórki nie robią wrażenia - śladowe ilości A,...

  • Katarzyna Bosacka: Żadna ze mnie dama

    ...i ryb. Wszystko, co jem, jest lokalne - ogórki kiszone, kasza gryczana, kapusta kiszona. Jeśli kurczak, to tylko zagrodowy. Nie jem modnych nasion chia i jagód goji. Można schudnąć, jedząc polskie(...) pomarańczowym i odrobiną porto. Potem na stół wjeżdża gęś w sosie z miodu pitnego na plackach z kaszy. Przepis dopracowałyśmy z panią Grażyną Łebkowską, naszą szefową kuchni. Jest bardzo prosty: gotuje się...

  • Kiszenie to jeden z najprostszych sposobów konserwowania warzyw, Fot. 123RF/Picsel Kiszone warzywa są nie tylko smaczne, ale również niezwykle zdrowe. Możemy traktować je jako naturalne i łatwo dostępne probiotyki, które doskonale wpływają na nasz układ odpornościowy. Kwas mlekowy, zawarty w różnego rodzaju kiszonkach, oczyszcza organizm i chroni przed wieloma chorobami. Jednak to nie wszystko - badania wykazały również, iż wspomaga on trawienie, przyśpiesza przemianę materii oraz zmniejsza...